Opinió

La catalanitat de la USAP

En un epis­to­lari que tot ell és pura delícia, dues ments literàries espe­ci­al­ment lúcides com les de Joan Sales i Màrius Tor­res ja aler­ta­ven, el 1937, sobre l’error con­cep­tual que repre­sen­tava cir­cums­criure exclu­si­va­ment l’essència del sen­ti­ment de cata­la­ni­tat als con­fins geogràfics del Prin­ci­pat. “Els bale­ars, andor­rans, cata­lans de França i els d’Aragó, són tan nació com nosal­tres i l’ideal fóra esbor­rar les fron­te­res que ens sepa­ren i no pas alçar-ne més”, resu­mia ales­ho­res l’autor d’Incerta glòria, en una reflexió que gai­rebé 90 anys després retrata amb abso­luta vigència el des­deny amb què encara avui alguns veuen aquells ter­ri­to­ris “perifèrics” que con­fi­gu­ren un ideal que vam ano­me­nar Països Cata­lans. Els anhels, però, no acos­tu­men a enten­dre ni de límits ter­ri­to­ri­als, ni de tòpics o pre­ju­di­cis, i en alguns indrets com ara el Ros­selló la flama de la cata­la­ni­tat es manté ardent gràcies, en part, a emble­mes com la USAP, l’equip de rugbi de Per­pinyà que intenta sobre­viure a la seva manera a la potent lliga del Top 14.

Per a tots aquells que pere­gri­nem molt menys del que voldríem al seu estadi, l’Aimé Giral, sabem que un dels moments més fra­ter­nals de cada par­tit és quan hi sona L’estaca, aquell himne fet cançó de Lluís Llach que tan­tes coses venia a dir quan més aviat se’n podien dir poques. Doncs bé, la peça ha estat esco­llida ara com el millor cant de la com­pe­tició, decisió que no fa sinó afer­mar encara una mica més aquests llaços que estan per sobre de fron­te­res impo­sa­des pel Trac­tat dels Piri­neus. I d’això, en saben molt els bons amics dels Tra­bu­cai­res, la penya d’afi­ci­o­nats que com­pe­teix per ser la més soro­llosa de la USAP que s’ha fet forta a la tri­buna Goutta, i que està inte­grada per cata­lans del nord, del sud i del País Valencià. Un exem­ple, i més veient com aquest feno­men en forma d’equip que molts ja tenim nor­ma­lit­zat com a propi és des­a­pro­fi­tat de manera sis­temàtica i rei­te­ra­tiva pel rugbi català, i per ele­vació per tots els esta­ments espor­tius, per donar l’empenta necessària i defi­ni­tiva que neces­sita aquest esport. Perquè a un li podran donar mil argu­ments, tots segu­ra­ment molt ben tre­nats, però costa de tro­bar-ne un de sol de pes per jus­ti­fi­car que els clubs cap­da­van­ters d’aquí no hi tin­guin acords de col·labo­ració –Hola, Sant­bo­iana?– o que la USAP no pugui jugar un par­tit, un de sol, en ter­ri­tori català. Perquè, al marge del que cadascú pensi, o voti, venen temps molt magres per a tots aquells que com­par­tim la cata­la­ni­tat com un sen­ti­ment que el que fa és unir cul­tu­res i pobles, mai frac­tu­rar-los, a través d’ins­tru­ments tan extra­or­di­na­ris com ara la llen­gua o un pas­sat comú. I, per tant, el que toca ara a banda i banda dels Piri­neus és fer causa comuna, ser­rar les dents i enco­ma­nar-se al sant que toqui per acon­se­guir dis­sabte una victòria con­tra l’Stade Français que és més que cru­cial en la bata­lla con­tra el fan­tasma del des­cens. Aquell dia, pro­hi­bit badar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)