Units per les seleccions
Els principals clubs de futbol del territori signen un conveni per a la promoció oficial de Catalunya
Creuen que el reconeixement internacional beneficiarà l'esport de casa nostra
És un moment de reivindicació nacional i de canvis, i ningú no n'està al marge. En el món del futbol, tampoc. La signatura del conveni entre els principals clubs de casa nostra i la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes n'és la millor mostra. A més, en un acte en què no hi va faltar res ni gairebé ningú. El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer de mestre de cerimònies al Palau, en una signatura en què tots els equips catalans, de primera divisió a segona B, van estar presents. Només va haver-hi una excepció, la de l'Hospitalet, que va declinar la invitació. Entitats de les quatre demarcacions del territori, doncs, es comprometen a defensar que la selecció pugui competir oficialment en l'àmbit internacional.
Si Catalunya és una nació, que es projecti com a tal també en el món de l'esport. Aquest és el compromís al qual els clubs del país –també l'Espanyol, que tot i les informacions sorgides durant el dia es va unir a la causa– van adherir-se ahir. “Ens sentim orgullosos del futbol català, i ara li volem donar impuls i empenta perquè sigui reconegut oficialment”, afirmava la presidenta del Llagostera, Isabel Tarragó, en nom de les onze entitats que van firmar. I és que la signatura del text, més enllà d'abordar punts concrets, representa un compromís ferm en la promoció de les seleccions arreu del món. El conveni inclou diversos acords de col·laboració entre els clubs i la Plataforma, i també s'aborden altres aspectes, com el fet de treballar braç a braç amb altres entitats i institucions que impulsin el reconeixement oficial de les seleccions, com ara la secretaria general de l'Esport i la mateixa Federació Catalana de Futbol (FCF), que també hi van estar representades.
El president de la Plataforma, Xavier Vinyals, va mostrar-se orgullós amb aquesta comunió. “Amb la signatura esteu mostrant el camí a seguir i generant il·lusió. Aquest acord és el primer pas. Només units som forts”, va afirmar el dirigent de la Plataforma, que va voler remarcar que el procés no és, ni de bon tros, excloent: “La signatura no va contra ningú i s'ha fet amb respecte.”
Un compromís comú
Abans de signar el conveni, els representants dels onze clubs, Artur Mas; el màxim dirigent de la FCF, Andreu Subies; el president de la Secretaria, Ivan Tibau, i el mateix Xavier Vinyals, van tenir una breu reunió al Palau de la Generalitat, on van intercanviar opinions. Isabel Tarragó, poc després, va exposar-les: “Volem agraïra questa iniciativa i considerem que és un deure estar al costat de la Plataforma. A més, volem ser els primers a donar un impuls a aquesta aspiració de l'esport català.” La presidenta del Llagostera, de fet, creu que una selecció pròpia podria ajudar de valent els clubs del nostre territori: “De beneficis possibles, n'hi ha molts, però segur que encara n'hi hauria més que no ens podem ni imaginar. Nosaltres volem posar un granet de sorra amb l'objectiu de promocionar les seleccions.”
Artur Mas també va valorar la iniciativa i va recordar amb gratitud tothom que fa anys que fa campanya pel reconeixement oficial de Catalunya. El president de la Generalitat va explicar les dificultats amb què han topat els que han lluitat per defensar una selecció pròpia. “Hem arribat a pensar que era més difícil aconseguir el reconeixement oficial en l'àmbit de l'esport que assolir el concert econòmic”, va dir, mig bromejant, el president. Artur Mas va felicitar les entitats que s'hi han compromès –“agraeixo aquest sentit de país. Sobretot ara, ja que el moment és més encertat que mai”– i també va remarcar el valor que els clubs remin tots en la mateixa direcció: “Si fem pinya, els resultats acabaran arribant.” Això sí, el president de la Generalitat té molt clar que treballar per aquesta causa requereix esforç: “L'esport és matèria d'alta sensibilitat, ja que s'identifica la unitat dels estats amb les seleccions. El camí és complicat, però a Catalunya hi ha voluntat d'avançar.”
L'onze de setembre, bona part del poble català va clamar a favor de la independència. Aquest anhel, doncs, no s'escapa als altres teixits de la societat. L'esport, de fet, és una xarxa forta i integradora que també hi té alguna cosa a dir. I, ahir, els principals equips catalans de futbol van pronunciar-se: si Catalunya és un país, ha de gaudir de manera plena de la seva independència. Jugant Eurocopes i mundials si fa falta.
POSITIU
Creuen que, amb vista al futur, el reconeixement beneficiarà els clubs catalansEL CONVENI
ÉS L'HORA
En un moment de reivindicacions nacionals, el futbol també fa un pas endavantGuardiola i Cruyff donen suport a l'acte
Xavier Vinyals, president de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, va voler destacar, abans de començar el seu parlament, el suport que li han donat personalment dues icones del futbol nacional. L'exentrenador del Barça Pep Guardiola i l'entrenador de la selecció catalana absoluta, Johan Cruyff, van donar suport a l'acte i a la Plataforma Pro Seleccions a través del president.
Guardiola, que ara mateix és a Nova York en un any sabàtic amb la seva família, ha estat una de les figures nacionals més actives a favor de la causa nacionalista. L'excapità blaugrana ha vestit també la samarreta de la selecció catalana i ha donat suport en diverses ocasions a la independència.
Johan Cruyff, per la seva banda, va ser nomenat entrenador de la selecció catalana absoluta el novembre del 2009 i, actualment, col·labora en projectes socials amb la federació.
L'Hospitalet, l'únic club absent en el conveni
L'Hospitalet va refusar l'oferta de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes a assistir a l'acte. Per tant, és l'únic club convidat que no ha signat el conveni de col·laboració amb l'entitat, la Federació Catalana de Futbol i els altres clubs signants. Segons fonts del club consultades per aquest diari, el president no està legitimat, en qualitat de representant de l'Hospitalet, a signar cap conveni sense abans consultar-ho amb la junta directiva i els seus socis. De fet, el conjunt riberenc afirma que és un tema que portarà a la propera assemblea i aleshores es decidirà quina posició pren. Tot i així, entén que l'Hospitalet és un club que té socis de diversos colors polítics i que no poden signar res sense el vistiplau de la massa social, ja que és un tema polititzat.
L'Hospi és el tercer classificat actualment del grup tercer de la segona B. La temporada passada va quedar a les portes de la promoció d'ascens i va acabar sisè darrere del Badalona i el Llagostera.
Publicat a
Notícies
Dijous,21 novembre 2024