Seleccions

Reivindicació amb energia i sense complexos

El partit de la selecció es converteix en una altra manifestació per reclamar l'estat propi per a Catalunya

Un col·lapse monumental als accessos va fer minvar l'entrada a Cornellà-el Prat, amb 27.234 espectadors

Els crits per la independència van triomfar en un camp ple d'estelades
Milers d'aficionats van trobar un gran embús, i uns quants van fer mitja volta

Amb amis­to­sos no n'hi ha prou, i el tra­di­ci­o­nal par­tit de Nadal fa anys que corre el risc de con­ver­tir-se en un exer­cici de frus­tració i de per­dre tanta ener­gia fins a fer-lo inne­ces­sari. Perquè, que el model està esgo­tat, ja fa temps que es diu. Però de tant en tant hi ha ele­ments que fan reac­ti­var la flama. I aquesta vegada, l'espe­rit tor­nava a estar molt viu, molt pre­sent. El pri­mer par­tit després de la gran mani­fes­tació de l'11 de setem­bre, el pri­mer amb la con­sulta a l'agenda política, merei­xia un clam. I hi va ser, mal­grat que el camp no es va omplir ni de bon tros. En un estadi que s'estre­nava com a seu i que es va guar­nir per a l'ocasió, la rei­vin­di­cació es va fer sen­tir. I això que uns quants milers es van haver de car­re­gar de paciència davant del col·lapse que es va gene­rar als acces­sos, i n'hi va haver que no van ni entrar.

La posada en escena va ser espec­ta­cu­lar, moderna, gens pròpia del fut­bol de casa nos­tra, amb pre­sen­ta­ci­ons indi­vi­du­als dels juga­dors i focs d'arti­fici. I amb els llums de l'estadi apa­gats, fet que va per­me­tre dis­si­mu­lar que molta gent no havia arri­bat al seu seient. Pre­sen­tats tots els juga­dors, també va sal­tar a la gespa Johan Cruyff, men­tre als car­tells de publi­ci­tat s'hi reflec­tia un “Gràcies, mis­ter” de la fede­ració. Tot ple­gat, va pre­ce­dir el pri­mer gran crit unànime per recla­mar la inde­pendència. I els que fal­ta­ven. Es van tor­nar a obrir els llums i va que­dar clar que el col·lapse als acces­sos per­sis­tia. Que­dava un altre hit abans que la pilota comencés a rodar. La inter­pre­tació de l'himne naci­o­nal. Una immensa este­lada en un dels gols feia la com­petència a la que feien vole­iar al cen­tre del camp. També era ben visi­ble la pan­carta amb el lema “2014: Cata­lo­nia Europe's next state”, que aspira a pren­dre el relleu d'aquell que deia “Una nació, una selecció”, que tant ha tri­om­fat.

El comiat del selec­ci­o­na­dor i la presència de juga­dors de pri­mer nivell eren alguns dels al·lici­ents, però el fut­bol és només una part més de l'espec­ta­cle. La gra­de­ria mana més que mai. I no va parar. Amb mol­tes més este­la­des que senye­res, no va haver de fer falta espe­rar al minut 17:14 per sen­tir crits a favor de la inde­pendència. Això sí, en aquell minut espe­cial, el càntic va ser eixor­da­dor. La recla­mació de l'estat propi va ser la que més va tri­om­far. Sense mati­sos. Sense com­ple­xos. Amb càntics diver­sos, i amb el clàssic “i, inde, inde­pendència” com a des­ta­cat. També van engan­xar, com és habi­tual, les notes de La presó del rei de França, i els crits d'“espa­nyol qui no boti”. I quan l'ambi­ent sem­blava refre­dar-se, apa­rei­xia la mega­fo­nia, amb sons amb molts deci­bels. Poc impor­tava que fos en ple joc.

Si el gol tan mati­ner de penal de Ser­gio va ser un afe­git més a l'esclat d'eufòria ini­cial, l'empat de Nigèria no només va fer embo­gir l'afició nige­ri­ana –també es va fer veure en un sec­tor–, sinó que també va fer que el par­tit, que amenaçava d'ador­mir-se en la segona part, es reac­tivés.

El camp de Cor­nellà-el Prat no es va omplir, entre altres coses per culpa del col·lapse als acces­sos, però va superar amb nota alta la seva estrena com a seu de la selecció. Ben ves­tit, amb la senyera vol­tant tota l'ane­lla, les qua­tre bar­res a les esca­les i també en els llums LED de l'exte­rior de l'estadi. De pan­car­tes, la majo­ria eren per rei­vin­di­car la inde­pendència, però també n'hi havia a favor de l'escola en català i con­tra el minis­tre Wert.

Pro­blema greu d'accés

La gran taca va ser el fet que molts dels afi­ci­o­nats que comp­ta­ven anar-hi no hi van poder assis­tir. Un col·lapse de cir­cu­lació en va tenir la culpa. Lluny d'esvair-se, l'embo­lic es va anar com­pli­cant, i milers de segui­dors van haver de fer molta cua. I com que pas­sa­ven els minuts i no s'avançava, uns quants van deci­dir fer mitja volta i tor­nar cap a casa. Entre les per­so­nes que es van que­dar atra­pa­des hi havia David Moner i Jordi Sans, pre­si­dent i direc­tor espor­tiu de la UFEC. De fet, van ser diver­ses les per­so­nes con­vi­da­des a la llotja que van arri­bar-hi amb el par­tit molt avançat. En la pri­mera mei­tat, es veien molts seients buits. I tot i que el camp no es va omplir ni de bon tros, la imatge de la segona mei­tat va ser prou digna. I les carac­terísti­ques estruc­tu­rals de l'estadi i l'ambi­ent hi van aju­dar. Segons es va anun­ciar pels vide­o­mar­ca­dors quan fal­tava un quart d'hora, hi havia 27.234 espec­ta­dors, uns 9.000 menys que en l'ante­rior par­tit, a l'Estadi Olímpic con­tra Tunísia. N'hi fal­ta­ven uns quants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)