Barça

Intent de bloqueig

El Barça denuncia a la Guàrdia Civil la presumpta falsificació de firmes i aquesta sol·licita informació detallada sobre tot el procés del vot de censura i dades personals dels socis

La mesa valida 19.380 signatures i els impulsors de la moció adverteixen que el club ja va intentar congelar sense èxit el procés en el recompte

Embolica que fa fort. Només 24 hores després que la mesa confirmés que havia quedat superada la barrera de les 16.521 signatures necessàries i vàlides per dur el vot de censura a les urnes, ara un moviment del club podria congelar la moció. Almenys aquest és l’objectiu clar que persegueix l’actual junta directiva, segons expliquen des de l’oposició. El cas és que el Barça ha presentat una denúncia a la Guàrdia Civil per falsificació de firmes en el procés de recollida de signatures per tirar endavant la moció de censura contra Josep Maria Bartomeu. En la denúncia, els serveis jurídics del club argumenten: “S’han detectat evidències de possible perpetració de fets il·lícits de caràcter penal que, per la seva transcendència, escapen de l’àmbit de la mesa. Per aquest motiu posem els fets en coneixement de la unitat de la policia judicial per a la seva investigació i aclariment”. El club assegura que “s’han trobat almenys 300 paperetes l’autenticitat de les quals està en dubte”, fet que “fa pensar que hi pot haver més blocs de paperetes no autèntiques”.

La denúncia, signada pel lletrat del FC Barcelona Eloi Castellarnau Fort, va ser presentada el dia 6 d’octubre i dirigida a Jordi Farré, l’impulsor de la moció. El Barça considera que s’ha pogut cometre un presumpte delicte de falsedat de document i usurpació de l’estat civil, i en les últimes hores la Guàrdia Civil ha demanat més documentació al club. En el requeriment que ha rebut el club, al qual ha tingut accés TV3, la Guàrdia Civil demana ara la documentació següent: l’expedient complet amb totes les dades sobre la presentació i organització de la moció; les dades d’identificació del promotor de la moció, Jordi Farré; totes les dades sobre els missatges enviats mitjançant missatgeria mòbil als socis en què se’ls va preguntar sobre si havien signat o no el document d’adhesió a la moció i el resultat obtingut en cada un, identificant els socis amb la filiació de la qual disposin o que figuri en els registres del club, així com els números de soci i clau; la còpia dels carnets de socis i fitxes que posseeixi el club sobre els socis i en què figuri la seva signatura; informes grafològics; els originals dels documents i les paperetes que posen en dubte la seva autenticitat; el nombre de punts de votació existents, així com aquells en què es van detectar els documents d’adhesió de la moció l’autenticitat dels quals es posi en dubte, indicant el nombre de documents posats en dubte en aquest punt, així com l’òrgan que les constituïa; i una relació en suport informàtic tant de tots els socis que es van adherir al document de moció de censura com la que disposin sobre la documentació requerida.

En paral·lel, durant el dia d’ahir va finalitzar el procés de tramitació de les signatures presentades al seu dia, amb un total de 19.380 butlletes vàlides (93,7%), molt per sobre de les 16.521 firmes vàlides necessàries. La resta, 1.088, han estat considerades nul·les, i 219 han estat considerades dubtoses. Un cop tramitades les 20.687 butlletes, avui es farà l’última comprovació en referència a aquestes 219 firmes dubtoses,i a les dotze del migdia la mesa es reunirà per donar a conèixer el resultat final del procés i explicarà els acords adoptats en relació amb els propers passos a seguir.

Reaccions i rèpliques

Per Marc Duch, president de Manifest Blaugrana i portaveu dels grups que han liderat la moció, aquesta denúncia del club “voreja el ridícul i és l’últim recurs que els queda; estan intentant allargar l’agonia”. “El procés de validació de signatures ha estat pulcre i d’una transparència inqüestionable. Si el problema són 300 firmes, doncs mira, encara ens en sobren unes quantes.” “El cas és que primer deien que havíem comprat 5.000 firmes, després que havien firmat morts i menors d’edat... Ens han acusat de tot menys de matar Manolete.” “Bartomeu només intenta guanyar temps. S’ha posat com un gat amb les ungles esmolades quan aquí estem davant d’un procés del tot democràtic.”

Jordi Farré, per la seva banda, ha fet públic que el club ha intentat congelar el procés de validació de signatures fins que la Guàrdia Civil esclareixi els fets. Els directius Marta Plana i Jordi Argemí, però, han perdut la votació tres a dos perquè Farré i Triadó, i el president de la mesa, Josep Maria Vallbona, han votat a favor de la continuïtat del procés de recompte, que avui acabarà.

Al matí, abans que sortís a la llum pública la denúncia presentada pel Barça, el vicepresident primer, Jordi Cardoner, va assegurar que el president se sent fort, i que en la reunió de dimecres no es va parlar de dimissions: “No hi ha hagut fins ara debat ni col·loqui en el si de la junta directiva sobre una possible dimissió. És possible que algun company o companya n’hagi parlat amb algú a nivell particular i és lliure de fer-ho, però la junta com a grup no ha abordat aquesta qüestió. Hem d’anar pas a pas perquè la pandèmia fa que la situació sigui molt canviant i és un procés que haurem d’anar validant d’acord amb les autoritats sanitàries. Si arriba la votació, aquesta s’ha de celebrar amb les garanties de seguretat necessàries.” “La situació d’aquesta junta directiva com a grup és excel·lent. Estem més units que mai. És una junta que està al costat del seu president i que està governant en una situació molt difícil. M’agradaria que la decisió de la junta directiva fos unànime.” Preguntat sobre si assumiria el càrrec de president interí en el cas d’una dimissió de Bartomeu, Cardoner ho va descartar: “No tinc cap dubte que acompanyaré, com ho he fet des del 2015, el president i amic Barto. Marxaré quan ell marxi. El president està bé, està fort. Ha encaixat el vot de censura amb esportivitat i acceptant que hi ha motius perquè 20.000 socis hagin donat suport a la moció. Però recordo que n’hi ha 90.000 que no s’hi han adherit.”

Precisament, en relació amb aquestes declaracions, Marc Duch va recordar: “Quan van guanyar les eleccions amb 25.000 vots, no es van fer la pregunta a la inversa.”

LES FRASES

19.380
firmes vàlides.
Avui es donarà la xifra oficial definitiva (ballen unes 219 firmes ahir dubtoses).

LA XIFRA

El procés de validació ha estat transparent. Si el problema són 300 firmes, doncs mira, ens en sobren
Marc Duch
La situació de la junta com a grup és excel·lent. Estem més units que mai. Estem al costat del president
Jordi Cardoner
La denúncia? Voreja el ridícul i és l’últim recurs que els queda. Estan intentant allargar l’agonia
Marc Duch
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)