Barça

Tornar a fer país

Excepcional. Fa gairebé 5 anys que el Barça no juga un amistós de pretemporada contra un equip català fora de casa. El Sabadell i el Palamós també van celebrar el centenari enfrontant-se als blaugrana

El Barça arrenca aquesta tarda a les 19 hores el primer test de la pretemporada 2022/23 amb un partit amistós a la capital de la Garrotxa per celebrar els 100 anys de la fundació de la Unió Esportiva Olot. Tal com ho descriu l’equip garrotxí, avui serà “un dia per a la història, un premi per a l’afició i un regal del centenari”, un missatge que desprèn alegria i molt d’entusiasme pel fet de tenir el FC Barcelona com a rival a l’Estadi Municipal, sobretot en una data tan assenyalada.

En els últims temps, el club blaugrana havia perdut el costum de visitar camps catalans per disputar amistosos. Que una entitat com el Barça recorri el territori permet a milers d’aficionats d’arreu de Catalunya que no poden assistir regularment al Camp Nou poder sentir de prop el club i, paral·lelament, és una acció que contribueix al desenvolupament del futbol català gràcies a la injecció econòmica que genera, una manera honorable de fer país.

El Girona i el Nàstic són els únics clubs catalans que han estat cridats per jugar amistosos en les dues darreres temporades, que han estat marcades per la pandèmia del coronavirus. Tots els partits, però, es van disputar a l’Estadi Johan Cruyff, seu del Barça femení i del Barça Atlètic, per ajustar els límits d’aforament permesos. Cal remuntar-se a la temporada 2017/18 per trobar el darrer enfrontament no oficial que el Barça va jugar en camp contrari.

Últim amistós fora

Va ser justament contra el Nàstic de Tarragona al Nou Estadi Costa Daurada el 4 d’agost del 2017, fa gairebé cinc anys. Feia tres dècades que el FC Barcelona no trepitjava la capital tarragonina en partit amistós i aquesta plantada li va costar una sorollosa xiulada dirigida als seus jugadors. L’equip visitant, conduït per Ernesto Valverde, va deixar les estrelles mediàtiques a Barcelona i no va ser capaç de passar de l’empat a 1, aconseguit al minut 78 per Paco Alcácer.

Aquest és un registre rar en la història més recent del Barça. Al segle XXI, l’entitat culer ha organitzat tot un seguit de gires de pretemporada que l’han portat a recórrer mig món. Des de les primeres estades als Països Baixos, Anglaterra i Suïssa, el Barça va passar després a creuar l’Atlàntic per aterrar als Estats Units i més tard es va animar a viatjar també fins al Pacífic per posar-se a to al Japó, la Xina i Corea del Sud.

Entre tots aquests grans viatges d’estiu, els blaugrana van trobar un forat la pretemporada 2004/05 per concentrar-se uns dies a la demarcació de Girona. Més concretament, a mig juliol van disputar tres amistosos, contra el Banyoles de 3a divisió, el Figueres de 2a B i el Palamós, també de 3a, en una gira per terres catalanes que portava per títol Fent país, dies abans de posar rumb cap a orient.

Festes centenàries

Amb la sorprenent excepció del Nàstic, els clubs de major pes dins del futbol català han volgut celebrar el seu primer segle de vida amb un partit festiu contra el FC Barcelona, de la mateixa manera que ho farà l’Olot. Són els casos del centenari del Sabadell, l’any 2003, i del Palamós, l’any 1998. Els arlequinats, de segona B, van gaudir d’un espectacle que va deixar detalls tècnics de mèrit, mentre que el club degà de Catalunya va veure debutar en el seu camp Patrick Kluivert.

“Gira de l’entrepà”

Aquell mateix any, el Barça va viatjar fins al Camp d’Esports de Lleida per disputar el Trofeu Ciutat de Lleida, un torneig amistós que patrocinava anualment l’Ajuntament de la capital lleidatana. A l’època dels noranta encara eren comuns els amistosos del Barça fora de casa. De fet, el mes de juny del 1990 els blaugrana van anar a jugar a Palamós, Lleida, Blanes, Manlleu, Mollerussa, Igualada i Tortosa, en la coneguda popularment com a “gira de l’entrepà”, que els culers van organitzar per mantenir ocupats els jugadors que no van ser convocats per al mundial d’Itàlia.

Aquesta rutina de celebrar encontres amb equips d’arreu de Catalunya va ser la tònica del club també en totes les dècades anteriors. Travessar fronteres no era estrany però tampoc habitual, ja que viatjar era molt més costós que avui dia. Com a curiositat, la temporada 1956/57, l’entrenador Domènec Balmanya aprofitava els dijous a la tarda per transformar entrenaments clàssics en partits per mantenir en forma els suplents, provar els joves i recuperar els lesionats. El primer partit amistós fora de casa va ser contra el Catalonia (0-16), l’1 de gener del 1903, i Joan Gamper hi va marcar 8 gols.

EN 18 ANYS

Curs 2017/18
Nàstic-Barça 1-1
Gairebé 12.000 espectadors van crear un ambient força hostil per al Barça. Al cap de 10 minuts de partit es va lesionar Vermaelen i en l’acció següent els blaugrana van encaixar el gol de Manu Barreiro.
Curs 2004/05
Palamós-Barça 0-6
Partit de debut per a Ludovic Giuly, que va impressionar els espectadors per la seva gana de cara a porteria. Un jovenet Messi, Gerard i Verdú van marcar dos gols cadascun.
Curs 2004/05
Figueres-Barça 1-2
Frank Rijkaard va treure el millor onze inicial que tenia a disposició per evitar qualsevol tipus d’ensurt. Ronaldinho i Iniesta van ser els millors del partit i Valdés va evitar més gols dels locals.
Curs 2004/05
Banyoles-Barça 1-1
Els 4.000 espectadors que omplien el Camp de l’Estany van poder veure Ronaldinho convertit en capità per primera vegada, a més del debut amb la samarreta blaugrana de Sylvinho i Belletti.
Curs 2003/04
Sabadell-Barça 1-3
Uns 7.000 aficionats arlequinats van seguir l’encontre amb emoció i van celebrar tots els gols independentment de qui els marqués. L’equip vallesà va saber aguantar la superioritat blaugrana en la primera part.
Curs 1998/99
Palamós-Barça 0-2
L’enfrontament entre els dos clubs més antics de Catalunya va servir per veure en acció per primera vegada Patrick Kluivert. Sony Anderson i el brasiler Giovanni van fer els gols per a l’equip de Louis Van Gaal.
Curs 1998/99
Lleida-Barça 2-2
Els culers es van endur el Trofeu Ciutat de Lleida després de guanyar en la tanda de penals a l’amfitrió. El neerlandès Cocu i el català Òscar van ser els golejadors en el temps reglamentari.
Curs 1994/95
Figueres-Barça 3-6
Els gols culers van estar molt repartits. Sergi Barjuan (9’), Xavier Escaich (10’), Ivan de la Peña (27’), Txiki Begiristain (51’), Hristo Stòitxkov (73’) i Guillermo Amor (83’) van ser els autors de la golejada.
Curs 1994/95
Lleida-Barça 2-2
Dos gols seguits al minut 63 i al 64 de Jordi Cruyff, actual secretari tècnic del FC Barcelona, van capgirar la imatge més aviat pobra que l’equip va oferir a la capital del Segre.
Curs 1994/95
Premià-Barça 1-4
En l’amistós jugat el 12 d’octubre, Xavier Escaich va ser el protagonista gràcies a un doblet. Iván Iglesias i l’andalús Patri van completar el marcador contra el club del Maresme.
Curs 1990/91
Amposta-Barça 0-3
Un doblet del mític Hristo Stòitxkov i un altre gol del davanter Miguel Ángel van deixar l’empremta de la victòria a la capital del Montsià davant més de 3.000 espectadors.
Curs 1990/91
Sabadell-Barça 1-1
Durant la Diada de Catalunya del 1990, el Sabadell i el Barça van veure’s les cares en un amistós on Julio Salinas va fer l’únic gol pels blaugrana. Els arlequinats van imposar-se en els penals.

CENTENARIS

Nàstic, Banyoles, Figueres i Palamós, darrers amistosos de pretemporada
Sabadell i Palamós van celebrar els 100 anys de vida contra el Barça

PRIMER AMISTÓS

El Catalonia- Barça (0-16) va ser el primer partit no oficial fora de casa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)