Barça

Inscripcions amb aval

El vicepresident econòmic assegura que podran inscriure Araujo, Gavi, Marcos Alonso, Sergi Roberto i Iñaki Peña, tot i que la directiva haurà d’avalar sis milions d’euros

El club compta arrencar el curs 2023/24 amb una massa salarial de 528 milions d’euros

La realitat econòmica del Barça és dura. Retallades, maldecaps i ajustos són a l’ordre del dia d’un club que té lluites per sortir d’un forat profund i per celebrar petites victòries. N’és un exemple la inscripció de jugadors lligats i que s’ha de suar per poder-los validar. Amb el pla de viabilitat aprovat per LaLiga, el Barça té clar que podrà inscriure tots els futbolistes amb els quals s’havia entès per renovar. Ja va rebre la bona notícia de Gavi, membre de ple dret del primer equip, i compta que podrà activar també les inscripcions de Sergi Roberto, Marcos Alonso, Araujo i Iñaki Peña, tal com va assegurar el vicepresident econòmic, Eduard Romeu, en una trobada amb mitjans de comunicació a les oficines del Camp Nou.

Per inscriure’ls, però, la junta directiva haurà d’avalar sis milions d’euros, perquè no ha arribat a les retallades que havia previst en les seccions i LaLiga ho ha penalitzat. La inscripció dels renovats serà el primer pas, abans d’afrontar –una altra lluita– la de jugadors que ha convençut com Íñigo Martínez i Ilkai Gündogan.

La massa salarial

El Barça preveu arrencar la temporada 2023/24 amb una massa salarial de 528 milions d’euros. Aquesta xifra correspon als salaris de tota l’entitat, no només del primer equip masculí (la dels altres puja a uns 90 milions). S’hi compten, això sí, 51 milions que representen els contractes de cinc jugadors que se’n van anar cedits però amb els quals encara es manté el lligam: Lenglet, Umtiti, Dest, Collado i Gustavo Maia. 528 milions és la xifra amb què preveu començar la temporada que ve, però no representa la fotografia actual, pendent d’anar fent moviments, equilibris i retallades.

Els pagaments diferits

L’àrea econòmica del club assegura que, quan la directiva de Joan Laporta va arribar al club, la massa salarial era de 708 milions d’euros, entre el primer equip masculí, la resta d’equips i seccions, la mesa de negociació col·lectiva i la mesa individual de quatre jugadors. Els pagaments diferits es van enfilar fins als 389 milions, dels quals queden pendents de pagar uns setanta milions.

“Hi havia salaris creixents i també molts bonus mentiders, com el fet de cobrar un plus per jugar a Europa. Aquí ha relliscat tothom, també algun regulador que no ho va detectar”, assegurava Eduard Romeu, en al·lusió a LaLiga. “Amb l’arribada de Neymar, es va inflar tot, en un efecte en cadena. I quan se’n va anar, la bogeria absoluta”.

S’ARROSSEGUEN

En la massa salarial, hi ha 51 milions entre Lenglet, Umtiti, Dest, Collado i Gustavo Maia

El deute es manté en uns 1.350 milions: “No l’hem pogut rebaixar”

X.M.

La directiva del Barça reconeix que no ha pogut rebaixar el deute que el club tenia quan va començar el mandat, fa dos anys, i calcula que la xifra és similar, d’uns 1.350 milions d’euros. “Hem hagut de fer inversions en jugadors perquè el primer equip és la locomotora, la clau perquè el tren funcioni. I també hem hagut de destinar part dels diners al forat que hi havia”, explica Eduard Romeu, que qualifica de “rotundament fals” que el club estigui pitjor que fa dos anys, tal com va manifestar l’excandidat a la presidència Víctor Font. Romeu també va dir que és “simplista” sumar els 1.350 milions del deute i els 1.450 del finançament de l’Espai Barça.

“Quan vam entrar, vam haver d’anar apagant focs”, explica Romeu. “Del juny del 2018 al març del 2021, es va incrementar en 514 milions.” La junta directiva sosté que, tot i no haver rebaixat la xifra, han reestructurat el termini, a deu anys.

Compromís de no tenir pèrdues en l’exercici 2023/24, sense “palanques”

X.M.

Estabilitzar el compte de resultats és prioritari per a la junta directiva, que assumeix el compromís de no tancar l’exercici 2023/24 amb números vermells. La temporada actual és especial, marcada per les famoses “palanques” activades durant l’any passat. “Després hi ha desviaments lleugers, alguns a favor per l’assistència massiva d’espectadors a l’estadi, per exemple, i altres en contra. Però belluguen poc l’agulla.” Per a la temporada 2023/24, però, no hi haurà “palanques” per compensar pèrdues, i el repte que tenen al davant serà majúscul. Entre altres coses, perquè el primer equip masculí jugarà tota la temporada a l’estadi olímpic Lluís Companys. “Sabem que això farà baixar els ingressos i hem de fer ajustos en els costos per ser eficients. Arribar als números negres, positius, és el compromís que tenim”, diu Eduard Romeu. “I quan tornem al Camp Nou, encara més.”

Previsió d’uns 20.000 socis a Montjuïc i BLM com a via oberta

X.M.

La remodelació del Camp Nou ha de permetre augmentar molt els ingressos d’explotació de l’estadi, però fins que no s’acabin les obres, venen mesos molt durs d’exili a l’estadi olímpic Lluís Companys. El club, que va rebaixar els primers preus fixats per als abonats, s’havia marcat com a previsió que 20.000 socis facin el pas de pagar per tenir lloc a Montjuïc, però encara és lluny d’aquesta xifra.

D’altra banda, el club manté oberta, sense descartar-la, la possibilitat d’activar la venda d’una part –fins al 49%– de BLM (Barça Licensing and Merchandising), aprovada pels socis compromissaris però de moment no executada. Si s’acabés fent, no seria pas per generar ‘fair play’ financer, perquè LaLiga no ho permet, sinó amb la idea d’augmentar el volum de negoci de l’àrea, amb la possibilitat de vincular-se a algun soci industrial.

L’esforç a les seccions i l’autonomia “sense embogir” de l’equip femení

X.M.

Les retallades afecten totes les àrees i seccions del club blaugrana. L’àrea econòmica no va especificar en quin percentatge rebrien les seccions professionals. “Hem de buscar un equilibri entre que siguin competitives i la sostenibilitat”, explicava Eduard Romeu. “És una combinació entre els ingressos que puguem generar i els costos que tenim.” És un cas particular el del primer equip femení de futbol, que ha aconseguit patrocinadors potents propis i genera beneficis, a diferència de totes les altres. “En totes les seccions hem de ser curosos. La que és sostenible té vida pròpia, però tampoc podem embogir i que ens passi com ens va passar amb l’equip masculí”, adverteix Romeu. La intenció, això sí, és mantenir el Barça en la primera línia del futbol femení europeu. Sense tenir clar, encara, on jugarà els partits de Champions com a local.

“Barça TV tenia un cost de 14 milions i en generava dos; no és sostenible”

X.M.

Una de les decisions més dures i visibles de la junta directiva en el context de retallades és la supressió del canal oficial de televisió, Barça TV, que el 30 de juny deixarà d’emetre. Romeu va justificar el tancament amb les xifres d’explotació: “Tenia un cost de 14 milions i en generava dos; no és sostenible.”

El vicepresident econòmic també va parlar d’un dels punts que més embolic i debat ha generat: si l’Espai Barça inclou la construcció del nou Palau Blaugrana. “Ho he dit moltes vegades. És clar, que hi entra”, insistia Romeu. La junta assegura que el nou Palau està encara en fase de projecte i que la previsió sempre ha estat començar les obres un any i mig després de les del Camp Nou.

D’altra banda, el Barça no compta que la UEFA el deixi sense Champions pel cas Negreira. “En el cas hipotètic que passés alguna cosa, hauríem de ser imaginatius”, deia Romeu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)