Barça

Uns números durs

Dembélé deixarà el Barça sis anys després, havent ofert un rendiment molt per sota de l’esperat i amb unes xifres força pobres

Al club blaugrana aspiren a treure’n alguna cosa més que 25 milions d’euros, tenint en compte que el futbolista en va costar 140

Ousmane Dembélé, si res no es torça, deixarà de ser futbolista del Barça en els propers dies. Posarà rumb cap al PSG, que s’ha d’entendre amb el club blaugrana, que aspira a percebre pel futbolista alguna cosa més que els 25 milions d’euros que hauria rebut si l’entitat parisenca hagués fet efectiva la clàusula de rescissió de 50 milions d’euros –25 per al Barça i 25 per a Dembélé i el seu representant– abans del 31 de juliol. El jugador, que ja s’ha entès amb els parisencs, signarà per cinc temporades a raó de 20 milions cadascuna.

Dembouz, doncs, buscarà a París allò que no ha aconseguit fer al Barça en sis temporades: un rendiment òptim de manera continuada. L’atacant francès no ha complert les expectatives que va generar quan va aterrar al Camp Nou, l’estiu del 2017. Aleshores, el club presidit per Josep Maria Bartomeu, amb els 222 milions d’euros calents després de la marxa de Neymar, precisament al PSG, va decidir apostar per aquell noi de 20 anys de condicions espectaculars. 140 milions d’euros va pagar l’entitat al Borussia Dortmund, un preu fora de mercat per un jugador que no havia fet eclosió encara, però la direcció esportiva culer, amb Robert Fernández al capdavant, que de fet ja l’havia intentat fitxar l’any anterior quan jugava al Rennes, hi tenia molta fe. La resta, és història, i la realitat és que Dembélé, molt llastrat per lesions, també és veritat, no ha estat capaç de fer lluir tot el seu potencial, tret d’ocasions puntuals.

Els números que ha acumulat al llarg de les sis temporades que ha vestit la samarreta blaugrana són eloqüents: amb ell al Barça, l’equip ha disputat un total de 330 partits oficials, en poc més de la meitat dels quals, 185, ha participat, mentre que ha estat titulat en només 119. Per tant, Dembélé ha estat titular un 36% dels partits que el conjunt culer ha jugat amb ell com a part de l’equip. En total, ha marcat 40 gols i ha repartit 42 assistències o, el que és el mateix, ha contribuït a un gol blaugrana en un de cada dos enfrontaments que ha disputat, unes xifres que no arriben al mínim exigit per a un davanter del Barça amb l’estatus que tenia pel preu que va costar i el sou que percebia. Marxarà amb set títols: tres lligues (2017/18, 2018/19 i 2022/23), dues copes (2017/18 i 2020/21), dues supercopes (2018 i 2023).

Millora al final

Quan va arribar (2017/18), el seu començament va ser un desastre. Al principi de la temporada, exactament el 22 setembre del 2017, al camp del Getafe, va intentar fer un toc d’esperó i es va trencar el tendó del bíceps femoral de la cama esquerra. Li va tocar passar per la sala d’operacions i estar quatre mesos de baixa. Quan va tornar, es va fer una altra lesió muscular. El curs següent (2018/19) ja va jugar més i va exhibir quin tipus de futbolista és: elèctric, ambidextre, amb una capacitat d’un contra un privilegiada, però dispers i erràtic en la presa de decisions. Tot i lesionar-se també, va jugar 44 partits, un dels seus millors registres, i va marcar 14 gols, la seva millor marca de culer. No hi va poder donar continuïtat, ja la següent campanya (2019/20) se la va passar pràcticament en blanc, primer, per problemes musculars i, després, per una altra lesió greu al bíceps femoral de la cama dreta. Aquella temporada, Ernesto Valverde, que havia estat el seu tècnic sempre al Barça, va ser cessat i el seu relleu, Quique Setién, no el va poder dirigir ni un partit.

Aleshores va aterrar Ronald Koeman (2020/21) i durant aquella temporada va ser prou important un cop es va recuperar de la lesió. El tècnic neerlandès el va situar en molts enfrontaments de davanter centre i va ser prou útil, encara que la falta d’ullal de cara a porteria –va acabar amb 11 gols– no permet que sigui una garantia en punta. Després d’aquest pas endavant (2021/22), va arribar Xavi Hernández, a mig curs passat, i el va mimar com ningú havia fet. Li va donar tota la confiança i, en aquell últim tram de campanya, que va acabar amb tretze assistències, i aquesta darrera (2022/23), probablement s’ha vist la seva millor versió. Tot i això, en aquesta última, en el moment de jugar-se els títols es va tornar a trencar i es va passar tres mesos de baixa.

PRODUCCIÓ

Dembélé ha fet un gol o una assistència en un de cada dos partits que ha jugat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)