Barça

Polèmica a Turquia

Protestes contra Limak

Del bosc turc al Camp Nou

Crítiques a la constructora de l’estadi blaugrana per la desforestació de Turquia

Els veïns envien una carta a Laporta amb els detalls

“Us escrivim per informar-vos que l’empresa Limak, que ha estat adjudicatària de la licitació per a la renovació del Camp Nou, la llar del Barcelona, la seva màxima prioritat des que va ser elegit com a president, està violant els drets humans.” Aquest és el començament de la carta que ha fet arribar el Comitè Ambiental d’Ikizköy, poble del sud-oest de Turquia, a Joan Laporta.

Durant la darrera setmana s’ha desforestat el bosc d’Akbelen, al costat d’Ikizköy, per construir-hi una mina de carbó oberta. La responsable d’aquesta acció és la companyia Limak, que des del 2014 està desforestant zones de Turquia per abastir dues centrals tèrmiques. En el cas d’Akbelen, la tala va començar el 2021, però els veïns i activistes ambientals van aconseguir parar l’acció.

Dilluns passat, el projecte es va reprendre i el govern va enviar els cossos de seguretat per reprimir amb gasos lacrimògens i canons d’aigua els diversos protestants que s’havien reunit per enfrontar-se a la tala. “La desforestació s’ha reprès ara, perquè, després que Erdogan tornés a guanyar les eleccions al maig, l’empresa n’ha sortit més forta”, defensa Bilge Seçkin, activista ambiental turca. “Veient la repressió policial que hi ha hagut, es pot arribar a la conclusió que el poder de l’Estat es posa a la disposició del poder de les empreses”, afegeix.

L’empresa Limak és coneguda com una de les cinc empreses més properes al govern, que són les que s’enduen més licitacions d’obres públiques. La companyia, que té estructura de hòlding, va néixer el 1976, però va créixer a partir de l’arribada al poder del president actual, Recep Tayiip Erdogan, el 2003. Alguns exemples d’obres públiques que han construït són el pont de Çanakkale, el més llarg del món, o l’aeroport d’Istanbul, el més gran d’Europa. Limak també és criticada a Turquia per casos de corrupció i per les males condicions laborals en algunes de les obres, com la de l’aeroport, on van morir diversos treballadors durant la construcció. En l’àmbit futbolístic, un dels cofundadors del hòlding, Nihat Özdemir, va ser president de la Federació Turca de Futbol i vicepresident del Fenerbahçe. En construcció d’estadis, l’experiència es remet a l’estadi de Mersin, al sud de Turquia, amb 25.000 localitats.

“Hem engegat una campanya a les xarxes socials per explicar l’actuació de l’empresa Limak, volem que la gent de Catalunya ens ajudi a resistir, perquè el Camp Nou és casa seva, i el Barça és més que un club, no?”, es pregunta Nese Tuncer, membre del Comitè Ambiental d’Ikizköy, veïna de la zona i participant en el moviment de la darrera setmana al bosc d’Akbelen. Com a resposta, ahir la comunitat turca de Barcelona va organitzar una manifestació a la capital catalana en suport de les protestes del sud-oest de Turquia.

La carta del Comitè Ambiental dirigida al president del Barça se centrava sobretot en les actuacions contràries al medi ambient per part de Limak, alhora que criticava la vulneració per part de l’empresa d’acords internacionals com el de París, concretament de l’objectiu de petjada de carboni zero. Al final de la carta els veïns demanaven a Laporta la cancel·lació de la licitació per a la renovació del Camp Nou si la companyia continua amb les mateixes accions, posant èmfasi en els valors que té el Barça: “Poden veure’ns com a persones de l’altra part del món. Tot i això, quan es parla d’estadis sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, mentre que els seus jugadors de futbol van a Madrid en tren en lloc d’avió per reduir les emissions de carboni, escollir una empresa amb una petjada de carboni tan gran per construir la seva llar pot resultar una situació vergonyosa per al públic mundial.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)