Barça

El club dels quatre

Ter Stegen, Kounde, De Jong i Lewandowski són els intocables de Xavi en aquest inici de temporada, un amo per línia

L’alemany, el francès i el neerlandès són els tres únics que han completat tots els minuts, però l’exigència del calendari al setembre convida a dosificar-los també a ells

Xavi Hernández s’ha quedat per aquesta temporada sense dos futbolistes que eren la nineta dels seus ulls. Sergio Busquets era el seu capità, amic i l’extensió de l’entrenador dins el camp. Ousmane Dembélé era el seu protegit –Xavi era el seu gran valedor–, el futbolista a qui havia defensat públicament amb més fermesa des que entrena el Barça. Amb Busquets a Miami i Dembélé a París, destaquen ara quatre grans intocables. Marc-André ter Stegen, Jules Kounde, Frenkie de Jong i Robert Lewandowski són els pilars de l’equip de Xavi en aquest inici de campionat, un amo per línia. Són els quatre futbolistes que més han jugat en aquestes quatre primeres jornades. Ter Stegen, Kounde i De Jong són els tres únics jugadors de la plantilla que no s’han perdut cap minut i Lewandowski només s’ha perdut els minuts del temps afegit contra l’Osasuna, perquè va ser substituït per Raphinha en el minut 91, minuts després de transformar el penal que acabaria donant la victòria al Barça a Pamplona. No sorprèn. Tots quatre ja van figurar entre els sis futbolistes més usats en la lliga 2022/23. Ter Stegen (3.344 minuts) i Lewandowski (2.851) van ser els dos jugadors amb més protagonisme quant a minuts i rendiment. El Zamora i el Pitxitxi. Frenkie (2.538) va ser el quart més utilitzat per Xavi i Kounde, el sisè (2.424). Gavi va ser el tercer amb més minuts en la lliga i Alejandro Balde, el cinquè. Tots al davant d’un jugador tan específic i important com Sergio Busquets.

Xavi ha usat un total de 23 jugadors de la plantilla en els quatre partits jugats contra el Getafe, el Cadis, el Vila-real i l’Osasuna. Tres d’aquests noms, Eric, Ansu Fati i Abde, ja no estan en l’equip. A la cua, hi trobem casos com ara els de Ferran Torres (63 minuts i cap titularitat) i Marcos Alonso (90 minuts i tres jornades sense ser inscrit). João Félix i João Cancelo ja han debutat i estan cridats a ser importants i tenir molts més minuts, Raphinha s’ha perdut dos partits per sanció i caldrà veure com l’afecta l’eclosió de Lamine Yamal, i jugadors com ara Pedri i Araujo gairebé no han tingut presència per culpa de les lesions. Araujo va caure després de la primera jornada i Pedri es va lesionar en un entrenament després d’haver estat l’heroi el dia del Cadis.

En el selecte grup d’escollits de Xavi estan brillant dos noms: Kounde i De Jong. L’internacional francès s’ha fet fort en la posició de central, afavorit per la lesió d’Araujo, la tardança en la inscripció de Marcos Alonso, les molèsties d’Iñigo Martínez i la sortida d’Eric. Tot això han estat condicionants, però la realitat és que Kounde està fent un gran inici de curs ocupant amb regularitat una posició que sempre havia reclamat el curs passat. Només en un partit dels quatre ha jugat de lateral en aquest inici de lliga. En la resta ha actuat a l’eix de la defensa com a líder de la línia defensiva, ben acompanyat de Christensen. Aquest Kounde és el Kounde del Sevilla. Sense els errors de la temporada anterior. Lúcid en la sortida de la pilota, ben col·locat i atent a la marca. El seu gol a Pamplona el corona com un dels jugadors més en forma d’aquest Barça. També De Jong està sent important. El neerlandès està assumint tots els papers de l’auca: central d’emergència el dia del Cadis, bon soci d’Oriol Romeu al doble pivot i determinant de tres quarts de camp en endavant, com a Vila-real, on va marcar el segon gol de l’equip, o a Pamplona, on va assistir Lewandowski en l’acció del penal. Sense l’ombra allargada de Busquets, Frenkie ha fet el pas endavant que se li reclamava.

El tercer home que ha jugat els 360 minuts possibles és Ter Stegen. El porter alemany ha rebut quatre gols en quatre partits, però tres ja van ser el dia del Vila-real. En les dues primeres jornades va mantenir la porteria a zero. Amb Courtois lesionat de llarga durada i amb Bono jugant a Aràbia, Ter Stegen està cridat a ser el porter de la lliga, amb el permís d’Oblak. El segon capità conserva la màgia de la temporada anterior i ja ha fet aturades decisives, com aquella a Roger Martí el dia del Cadis.

En atac, tots els elogis els ha acaparat Lamine Yamal, però als seus 35 anys Lewandowski continua acumulant gols. Amb Vitor Roque a la nevera fins al mercat d’hivern i amb Ansu a Birmingham, el polonès és l’únic 9 natural de l’equip. Xavi prefereix Ferran a la banda. El polonès és un fix per a Xavi i només s’ha perdut uns minutets contra l’Osasuna. Va marcar a l’estadi de La Ceràmica i va marcar a El Sadar i també ha fet una assistència. No travessa la finor del Lewandowski previ al mundial de Qatar, però continua fent gols. Segurament menys fi en les devolucions i en les combinacions, i més erràtic en la definició que el Lewandowski dels primers mesos en el Barça, però al cap i a la fi continua sent un obrer del gol. El Barça el necessita a ell i també a la bona versió que està oferint Jules, Frenki i Marc-André per aspirar a tots els títols.

Hauran de descansar

L’exigència del calendari ara al setembre, amb l’inici de la Champions i jornada de lliga entre setmana, obligarà Xavi a dosificar Lewandowski, Kounde i De Jong, que igual que Ter Stegen han acumulat més minuts amb les seleccions durant l’última setmana i mitja.

Lliga 2022/23
Ter Stegen 3.349 minuts
Lewandowski 2.851 minuts
Gavi 2.540 minuts
De Jong 2.538 minuts
Balde 2.477 minuts
Kounde 2.429 minuts *Còmput global al final de curs
Lliga 2023/24
Ter Stegen 360 minuts
Kounde 360 minuts
De Jong 360 minuts
Lewandowski 359 minuts
Gündogan 345 minuts
Oriol Romeu 298 minuts *Les quatre primeres jornades
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)