Barça

Un sacrifici inspirador

Aitana Bonmatí anima les nenes a jugar a futbol com a cara visible d’un torneig impulsat per Bimbo, patrocinador oficial del Barça

La Pilota d’Or confirma que ja no jugarà aquest curs, però confia a arribar als Jocs

Què passaria si Aitana Bonmatí hagués deixat el futbol quan tenia 16 anys? Ningú l’hauria vist marcant gols al Camp Nou, a Montjuïc, ni al Johan. El 0-4 en la final de la Champions contra el Chelsea no l’hauria tingut com a golejadora ni MVP. La de Bilbao contra el Lió, tampoc. Res de Pilota d’Or ni de The Best ni de cap altre reconeixement. Afortunadament per a tots els culers i amants del futbol, la de Ribes no es va rendir quan havia de fer sacrificis per anar-se a entrenar a la ciutat esportiva Joan Gamper. El seu i el dels seus pares. “Vaig pensar a deixar-ho. No tenia referents i no veia clar el futur. No sabia si em guanyaria la vida. Us imagineu tot el que m’hauria perdut? Hem de fer alguna cosa que generi inversió i aposta pel futbol femení de base. Mereixem un món millor. Canviar-ho és a les nostres mans.” Aquest va ser el discurs inicial de la migcampista blaugrana en la presentació de la supercopa Bimbo 3de11, una competició que es disputarà el 29 de juny al Johan Cruyff i que pretén impulsar la pràctica del futbol i de l’esport entre les nenes. I és que un 70% deixen de jugar als 16 anys per manca d’oportunitats. Per sort, les coses han evolucionat, però encara queda molta feina per fer perquè hi hagi més Aitanes. “Queda camí per recórrer, però és important el que estem fent. És difícil, sobretot sent dona. M’agradaria que n’hi hagués més, però podem lluitar per canviar-ho. Tenim aquesta mentalitat. Volem deixar un futur millor”, va assegurar la 14.

Referent

Aitana va decidir seguir, gràcies també al suport dels seus pares, a qui sempre dedica paraules d’admiració i agraïment, i ara és una referent. És líder del millor Barça de la història, que acaba de guanyar un pòquer. “És increïble el que hem aconseguit i el que vam fer a Bilbao. És bonic i molt gran. Vam guanyar la Champions contra el Lió, a qui no havíem derrotat mai. A més, cal afegir el que va significar tenir tot el barcelonisme allà. Emociona. Em sento orgullosa de formar part d’aquesta generació. Juguem perquè ens agrada, però m’omple veure que fem feliç la gent”, va explicar una Aitana molt còmoda al costat d’una altra Aitana, jugadora de les inferiors de l’Europa i que s’emmiralla en la Pilota d’Or. “Som un referent com a club. Som un equip gran i moltes jugadores ens tenen a prop i poden veure que estem movent-ho tot. No només parlo de resultats, és un tema social. Fa sis anys no m’hauria imaginat jugar en un estadi ple a quilòmetres de casa. Al Mini venien els meus pares i quatre persones més”, va afirmar Aitana.

La migcampista blaugrana s’ha vist obligada a parar després d’un curs molt exigent i carregat. Una lesió a l’adductor de la cama dreta la va fer tornar abans a Barcelona i li va impedir jugar els dos partits classificatoris per a l’Eurocopa amb la selecció espanyola. El curs 2023/24 ha acabat per a ella. “No és una lesió greu. Amb el Barça ja m’heu vist prou [riu]. Estaré bé físicament per als Jocs Olímpics, però no depèn de mi perquè cal fer una convocatòria. M’agradaria ser-hi, és evident, i també aconseguir una medalla”, va comentar una Aitana que aquests dies ha estat protagonista perquè el Chelsea estaria pensant en ella per fitxar-la. “Si menjaré Bimbo a Barcelona? [Riu] De moment, aquí. Tinc un any de contracte. Surten coses, però m’agradaria centrar-me en avui i no parlar de temes que sé que us agraden. Avui no toca”, va dir. Qui sí que farà les maletes cap a Anglaterra és Mariona Caldentey. Aitana la trobarà a faltar. “Totes les decisions són respectables. Cadascuna agafa el seu camí. Jo, personalment, i crec que totes, la trobaré molt a faltar. Porta molts anys a la casa i entén el futbol com poques. La gent d’aquí ho sap. La superioritat que genera, com ens ajuda a les migcampistes, etc. Me la continuaré trobant en la selecció, si tot va bé, però la trobaré a faltar. Com a companya, li desitjo el millor. És el que es mereix.” Aitana, de moment, continuarà a Barcelona.

LES FRASES

Abans no hi havia nenes jugant i no agradava que poguessin ser igual o millors que els nens. És un tema de societat
Sembla molt bonic, però hi ha molt sacrifici. El que estic vivint és únic i compensa. Quan ho deixi, ho trobaré a faltar
Trobarem molt a faltar la Mariona. Li desitjo el millor allà on vagi. S’ho mereix
Aitana Bonmatí
JUGADORA DEL BARÇA

Cap de setmana de comiats

Dies d’emocions fortes per a tres membres del Barça que marxen a final de curs. Aquesta tarda, a les 17.30 h, Mariona viurà l’acte de comiat com a jugadora blaugrana després de deu temporades. La balear, que dimecres va anunciar que no renovaria, podrà explicar-se a la sala de premsa de la ciutat esportiva. Menys de 24 hores després serà el torn de Sandra Paños. La portera s’acomiadarà també del Barça al mateix lloc (12.30 h). Per rematar-ho, diumenge (20.30 h) l’equip jugarà l’últim partit a casa. L’afició podrà dirigir una última ovació a totes dues i a Jonatan Giráldez.

Alèxia Putellas rep un bany de masses a casa seva

L’altra gran protagonista de la final de Bilbao, Alèxia Putellas, també va ser protagonista en la jornada d’ahir. La capitana va visitar l’ajuntament de la seva ciutat natal, Mollet del Vallès, per firmar un conveni amb la seva fundació, Eleven. La blaugrana va ser aclamada per tota la gent que es va acostar al consistori i va fer un petit partit amb diversos nens i nenes. Abans, Alèxia també es va posar davant d’un micròfon per atendre els mitjans i va valorar la marxa de Mariona Caldentey. “Ella ja sap que respecto la seva decisió i li desitjo el millor. Hem estat deu anys jugant juntes. Allà on vagi, la seguirem, excepte quan s’enfronti a nosaltres [somriu]. Espero que sigui feliç. S’ho mereix. Sabem la futbolista que és, però cada temporada hi ha baixes. És honest que digui que s’ha complert un cicle per a ella. Només se li poden donar les gràcies. Ha estat un orgull i un plaer jugar amb ella”, va afirmar Alèxia, que també va aprofitar per reclamar que les competicions espanyoles creixin per evitar més fuga de talent. “Les coses han de continuar millorant en tots els aspectes. Hi ha marge de millora. Han aparegut fa relativament poc”, va explicar la capitana, altaveu de la generació actual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.