Eurocopa

ÈRIC SURÍS

ENTRENADOR DEL NADEJDA

“És el moment de mirar endavant i així ho he fet”

“Projectes com aquest en l’àmbit europeu s’han d’aprofitar quan arriben”, diu el tècnic sobre el seu primer club després de l’Uni

“Sempre es pot acabar de manera elegant i reconeixent les coses bones d’una relació”

No he fet cap crítica després, més enllà que se’m volgués donar desprestigi. Respecto les decisions

Oren­burg és el nou destí pro­fes­si­o­nal d’Èric Surís (Girona, 1982), que la set­mana que ve s’incor­pora al Nadejda, el seu pri­mer club de fora la demar­cació després del GEiEG, el Salt i l’Uni, després de la seva sor­pre­nent des­ti­tució de l’Spar Girona l’1 de novem­bre de l’any pas­sat.

Com va arri­bar a fit­xar pel Nadejda? Devia tenir força ofer­tes.
Sí, de diver­sos clubs euro­peus i una d’un club impor­tant de la Lliga Feme­nina, però al final va sor­tir aquesta pos­si­bi­li­tat; des del punt de vista espor­tiu i d’opor­tu­ni­tat en l’àmbit inter­na­ci­o­nal és un club potent, sem­pre dels cap­da­van­ters a l’Euro­lliga. L’any pas­sat no va ser així, van caure als quarts, però és una oferta que de seguida veus que és dife­rent: un pro­jecte ambiciós i gran. La llu­nya­nia fa que vagis amb pre­caució i només un any, però és interes­sant i fa que sigui dife­ren­cial res­pecte a la resta d’ofer­tes que tenia.
En els últims anys a l’Uni se sabia que tenia bona ano­me­nada a fora.
Opor­tu­ni­tats com aquesta són molt atrac­ti­ves i a la Lliga Endesa hi ha clubs cap­da­van­ters, uns deter­mi­nants, i altres pro­jec­tes d’un per­fil que es veu que estan des­ti­nats a créixer. Ara per ara pro­jec­tes com aquest en l’àmbit euro­peu s’han d’apro­fi­tar quan arri­ben. És clar que les Euro­co­pes a Girona van ser un reclam potent, per al nos­tre bàsquet.
Té Ada­ora Elonu a l’equip... Quina plan­ti­lla li queda? Deu tenir el con­di­ci­o­nant de les rus­ses.
Hi ha Markeisha Gat­ling, que va ser l’MVP a la lliga; Kyara Linskens, que és la que juga amb Emma Mees­se­man a Bèlgica, i la base escorta de Con­nec­ti­cut, Natisha Hie­de­man. Les qua­tre no rus­ses i et fa can­viar la manera d’enfo­car-ho quant a cul­tura de bàsquet: pots tenir-ne qua­tre com a molt i poden ser qua­tre dels EUA, que si jugues a Europa ja no t’encaixa perquè només en pots tenir dues, d’ame­ri­ca­nes. T’hi acos­tu­mes, a Tur­quia o Itàlia n’hi ha més, de mesu­res.
Com s’afronta la tem­po­rada amb una lliga tan par­ti­cu­lar com la russa i l’Euro­copa?
Una lliga amb el Ieka­te­rin­burg, campió de les últi­mes Euro­lli­gues, ja et con­di­ci­ona. I també hi ha el Dynamo de Kursk, que aquests últims anys no, però també n’ha estat fina­lista... La lliga s’està fent forta i per pri­mer cop tots els equips s’han reforçat amb ame­ri­ca­nes, no només els que juguen a Europa. S’amplia de 10 a 12 equips i n’hi ha un que va eli­mi­nar l’any pas­sat l’Oren­burg o l’MBA Mos­cou, que és un bloc con­so­li­dat.
Quins objec­tius té mar­cats?
El club vol recu­pe­rar el lloc entre els qua­tre pri­mers, que l’any pas­sat van per­dre per pri­mer cop en molt temps. L’any pas­sat eren totes rus­ses i una ame­ri­cana que va mar­xar de seguida.
En l’Euro­copa tor­narà a jugar con­tra l’Olym­piacòs, que és un dels rivals que van mar­car la seva tra­jectòria euro­pea a l’Uni.
El grup és molt atrac­tiu, els dos rivals a falta d’una prèvia entre un polonès i un grec, són l’Olym­piacòs i l’Estre­lla Roja: dos històrics. L’Olym­piacòs és una pista molt difícil i tor­nar-hi, mal­grat que passéssim, sem­pre motiva.
El 2019, en què va ser pare després de gua­nyar la lliga, creu que va con­di­ci­o­nar la seva pos­si­ble sor­tida de l’Uni? Devia tenir pro­pos­tes...
Pas­sat el temps pots pen­sar quin era el moment ade­quat per posar punt final. Hi estava molt bé des del punt de vista espor­tiu, també per­so­nal i fami­liar. I és un moment en què el club et valora i et trans­met la seva volun­tat que et que­dis. També la Laia o la Núria volien que seguís i et que­des con­vençut i no te’n pene­dei­xes, mal­grat les ofer­tes. Tot indica, i tenir Euro­lliga, que seguei­xes amb una moti­vació màxima; al final, amb la il·lusió, és el que et fa deci­dir si seguir o no.
L’estiu pas­sat la plan­ti­lla estava tan­cada i encara no ha reno­vat. Ja s’havia ten­sat, la relació?
No era dolenta, i amb qui més trac­tava, que era la direcció espor­tiva, amb Pere Puig, no he tin­gut mai cap pro­blema. Pel que fa al club i la reno­vació, tot­hom pot fer ser­vir les seves estratègies i pri­o­ri­tats, és lícit. I també aquest estiu ha pas­sat. Es va reno­var i al final són cinc anys natu­rals; a aquest nivell i en el dia a dia sem­pre hi ha pre­ses de deci­si­ons amb les quals pots estar d’acord i altres que no. Hi pot haver un des­gast i les coses s’aca­ben.
Sen­tint-lo i recu­pe­rant l’entre­vista del gener a aquest diari, en què deia que volia girar full, sem­bla evi­dent que ja ho ha fet.
I tant, i molt agraït que fa cinc anys es comptés amb mi, s’ha d’estar agraït a les per­so­nes que ho van fer. Sap greu el moment del punt final, que segons quin dis­curs busqués un cert des­pres­tigi per jus­ti­fi­car una decisió. Sem­pre es pot aca­bar de manera ele­gant i reco­nei­xent les coses bones d’una relació. I com vaig dir al gener, sap greu, però ja està i és el moment de mirar enda­vant i així ho he fet. No he fet cap decla­ració mal­so­nant o de crítica després, més enllà que se’m volgués donar aquest des­pres­tigi. Res­pecto les deci­si­ons del club i tinc il·lusió en aquest nou pro­jecte.
Què li ha sem­blat la tem­po­rada, amb el títol de copa i els quarts de l’Euro­lliga amb la plan­ti­lla que va tenir a les seves mans?
Saps què passa, que qual­se­vol anàlisi es pot ter­gi­ver­sar. No cauré en el parany que es vul­gui des­pres­ti­giar dient si es vol jugar millor o fer un millor bàsquet. Són temes sub­jec­tius en què pre­fe­reixo no entrar.
Per­cep, amb la seva sor­tida, que la relació de l’Uni amb el GEiEG pogués can­viar?
No n’estic al dia i ara encara menys. Em consta que el GEiEG va esten­dre la mà perquè no es per­so­na­litzés i han seguit amb acords, s’espe­ci­fica que els sèniors són cadas­cun el seu club i hi ha una vin­cu­lació més enllà de noms pro­pis pel bé del bàsquet femení gironí. Tot­hom sap que soc del GEiEG de tota la vida, però hi ha entesa i comu­ni­cació i espero que segueixi així.
En aquest sen­tit, com veu el curs de Júlia Soler amb fitxa del pri­mer equip i que ara Iho López també hagi pujat a l’Uni?
Costa molt, que sur­tin juga­do­res. I ara, per exem­ple, l’Uni està com­pe­tint per gua­nyar la lliga i arri­bar lluny a l’Euro­lliga. I treure’n juga­do­res, amb tots els res­pec­tes, no és fer-ho en equips que llui­ten per la per­manència. Hi ha un nivell d’exigència que ho marca tot molt, per això l’any pas­sat la Júlia, amb 18 o 19 anys, és molt difícil que només amb fitxa del pri­mer equip, si es vol gua­nyar la lliga, pugui tenir molts minuts. Cele­bro que pugui pro­gres­sar i que es con­so­lidi a dalt i sem­pre amb molt tre­ball i paciència perquè hi ha punts de madu­resa que són tar­dans i pot­ser amb 25 o 26 hi arri­bes, igual que als 18 o 19. I la Iho és això, crec que el millor és que juguin minuts de manera regu­lar. No només amb entre­na­ments. Posar-ho en pràctica i come­tre erra­des en par­tits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.