Eurolliga

Una segona oportunitat

Bàsquet. L’Spar Girona tornarà a jugar els quarts de final de l’Eurolliga contra l’Avenida, com fa un any, perquè la FIBA substitueix els dos equips russos classificats pels cinquens de cada grup

El bàsquet català tindrà un equip entre els vuit millors d’Europa en la categoria femenina per segon cop en la seva història. Serà, com fa un any, l’Spar Girona. I, com el 2021, el rival de l’Uni és l’Avenida.

El motiu és l’exclusió dels equips russos de la FIBA, una decisió presa quan el Iekaterinburg –campió de quatre de les últimes cinc edicions disputades– i el Dinamo de Kursk estaven emparellats en una de les eliminatòries de quarts de final. El cinquè de cada grup –TTT Riga (A) i Spar Girona (B)– entren en la lluita pel títol, mentre que els següents classificats passen a l’Eurocopa. De fet, és el cuer del grup A, el Szekszard, el que continuarà en la segona competició europea perquè el MBA Moscou, setè, també queda exclòs. El setè del grup de l’Uni és el Galatasaray.

No acceptar equips russos, ni àrbitres ni oficials, que els ucraïnesos juguin fora de les seves fronteres i prescindir de la candidatura russa per organitzar l’europeu del 2025 són les altres decisions anunciades per la FIBA, que es mantenen fins a nou avís.

Sí, però no

“És un sentiment agredolç, perquè per una part el club torna a tenir possibilitats en la màxima competició; però, per l’altra, la manera en què es produeix no ens agrada, a ningú. Que la causa sigui una guerra és una mala notícia per a l’esport i la resposta unitària per part del món de l’esport és l’adequada”, deia el director general de l’Uni, Xavi Fernández, quan s’acabava de saber la notícia i els dos clubs miraven d’acordar les dates. I més contradiccions: l’Spar Girona havia fet la seva millor temporada en la màxima competició, però perdent quatre dels últims cinc partits acabava cinquè d’un grup que havia arribat a liderar. Un matís: Si la FIBA hagués seguit els passos de l’Eurolliga masculina, anul·lant tots els resultats dels equips russos, l’Spar Girona hauria acabat segon de grup amb el BLMA de rival i el factor pista a favor.

El play-off és al millor de tres amb el primer partit a Salamanca, el segon a Fontajau i, si cal, el tercer a la ciutat castellana, en què la temporada passada es disputaven els quarts en format bombolla. 66-74 el 17 de març i 71-65 el dia 19, en el que seria l’últim partit de Sonja Vasic en l’Eurolliga. Laia Palau, la jugadora de la història amb més partits en la competició en el seu format actual, 274, en jugarà dos més com a mínim.

Elonu?

L’Avenida és l’actual subcampió i sense el Iekaterinburg hauria de ser un dels favorits, però l’equip jugava ahir a Gernika amb set integrants del primer equip per la baixa de Katie Lou Samuelson, les lesions de Lo i Fassoula i la baixa temporal de Kahleah Copper per la mort del seu germà. El club castellà té lligada Adaora Elonu, a Girona els dos anteriors cursos i a Salamanca els quatre anys abans. Ahir es desvinculava del Nadejda d’Orenburg, a Rússia, com l’exajudant d’Èric Surís a l’Uni, David Muñoz, i les nord-americanes Markeisha Gatling i Natisha Hiedeman. La situació a Salamanca contrasta amb la dotzena de jugadores de què disposa Alfred Julbe les últimes setmanes. Onze en l’Eurolliga, competició en què el passaport nigerià –Onyenwere i Elonu– és extracomunitari (no en la FEB).

Dimecres que ve

La presència d’un equip de la Lliga Femenina a la final a quatre augmenta els punts de la FEB en el rànquing i, també, la possibilitat de l’Uni de tornar a disputar la màxima competició. El rival en la semifinal, a un partit i en una seu per definir –Girona sempre ha agradat als responsables de la FIBA– serà el Sopron o el BLMA, a qui l’Uni ha guanyat en els dos últims antecedents en l’Eurolliga aquest curs i en fa dos respectivament. L’Avenida havia de jugar a Fontajau el 16 de març –s’haurà d’ajornar– el partit de lligai, en la copa, els equips només es trobarien en la final (dia 27).

La data del primer partit està quasi tancada perquè l’Avenida ja tenia contractats els vols per a la seva eliminatòria –era contra l’Schio– per a àrbitres i oficials. Serà dimecres de la setmana que ve i, ahir, l’Uni treballava amb la idea que el partit de Fontajau fos el dimarts 15. En cas que calgués el desempat, el tercer partit de la sèrie seria el 18. Els dos equips s’han vist les cares dos cops aquest curs, amb triomf castellà en la semifinal de la supercopa (61-63) i gironí en la lliga, a Salamanca (69-77).

ELS ANTECEDENTS

2
cops
s’han vist les cares els dos equips. 61-63 per a l’Avenida (supercopa) i 69-77 gironí (lliga)
14
punts
de diferència fa un any als quarts, en format bombolla a Salamanca: 66-74 i 71-65
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)