Eurocopa

Un llistó fixat ben amunt

L’Spar Girona sabrà aquest matí els seus rivals en la segona competició europea, de la qual ha estat semifinalista en les seves dues darreres participacions (2019 i 2024)

La desena tem­po­rada seguida de l’Uni al Vell Con­ti­nent comença avui a Múnic (10 h), amb el sor­teig de l’Euro­copa. La dis­puta per cinquè cop –segon seguit– i el repte és jugar la pri­mera final con­ti­nen­tal, després de que­dar-se’n a les por­tes el 2019 con­tra el BLMA amb la tor­nada a Latas (66-69 i 98-69) i, aquesta any, con­tra el Besik­tas amb el segon par­tit a Girona (81-60 i 66-68).

Pas­sat

La segona com­pe­tició euro­pea és la que va ser­vir al club per con­so­li­dar el seu pro­jecte, perquè després del seu obli­gat debut en l’Euro­lliga la tem­po­rada 2015/16, amb el títol de lliga i caient en la fase de grups amb 4-3 de balanç a casa –hi va tom­bar l’ales­ho­res campió d’Europa, el Praga de Laia Palau, Marta Xar­gay i Sonja Petro­vic–; cada curs va superar el llistó de l’ante­rior: el 2016/17 fins l’eli­mi­natòria de 8 amb l’AGÜ Spor, el següent a quarts amb el Gala­ta­sa­ray –a qui va eli­mi­nar en la mateixa eli­mi­natòria aquest febrer, aquest cop amb el fac­tor pista en con­tra (77-64 i 81-83)– i el 2018/19 amb el Mont­pe­ller en la pri­mera semi­fi­nal euro­pea del bàsquet català femení.

Latas seria, un any després, el lloc on l’Uni s’estre­na­ria com a visi­tant en l’Euro­lliga (45-57, després de 13 der­ro­tes) i, els anys 2021 i 2022, els que l’Spar Girona arri­ba­ria als quarts de la màxima com­pe­tició, con­ver­tint-se de nou en el pri­mer i únic equip català a arri­bar-hi. En números: 120 par­tits euro­peus, 70 en l’Euro­lliga amb 3 de prèvies (30-40) i 50 en l’Euro­copa (40-10 de balanç, amb 0-4 en les dues semi­fi­nals).

Pre­sent

L’Spar Girona és el novè del rànquing FIBA (88 punts), que compta les tres últi­mes tem­po­ra­des –24 les dues últi­mes, amb l’eli­mi­nació en la fase de grups de l’Euro­lliga fa dos anys. Forma part del bombo 1, amb els tres equips que no superin la prèvia de l’Euro­lliga –Lan­des, Casa­de­mont i Szeks­zard con­tra Besik­tas, Brno o Cons­tanta–, i altres refe­rents: Sopron –campió d’Europa el 2022 i quart del rànquing (168)–, Asvel –11è (80)–, Gala­ta­sa­ray –13è (74)–, BLMA –14è (70) i últim equip de Migna Touré–, Riga, Lublín –hi va jugar Ivana Jakub­cova–, Sepsi –d’on arriba Boris­lava Hris­tova– i Gdy­nia, el rival de l’Uni en l’Euro­lliga pel Glòria. Aquests 11 són els que evita l’Spar, que podria tor­nar-se a tro­bar en la fase de grups els bel­gues Cas­tors Braine i Kan­go­e­roes Basket Mec­he­len, amb qui va enfron­tar-se en l’Euro­lliga, o el Namur (Euro­copa 18/19). El Gor­zow –l’ante­rior equip de Chloe Bibby– o el Cajky, tots dos en el mateix grup que l’Uni el curs pas­sat, o l’Estu­di­an­tes, que no pot tocar perquè és de la mateixa lliga, equips més des­ta­cats del bombo 2. En el 3 hi ha el Kibirks­tis Vílnius lituà –té Gie­dre Labucki­ene– o l’União Spor­tiva, que té en el des­plaçament a les Açores un mal de quei­xal que l’Uni ja va patir el 2016 i el 2018.

Futur

El for­mat, a diferència de l’Euro­lliga que aquest any estrena dues fases de grups, play-in i final a sis; és el mateix man­te­nint la uni­tat geogràfica introduïda el dar­rer curs –abans els grups es divi­dien en est i oest. 40 equips con­fir­mats, els tres que no acce­dei­xen a la màxima com­pe­tició i els cinc dels deu que superin la prèvia. Dotze grups de qua­tre, dels quals els dos millors de cadas­cun i els vuit millors ter­cers pas­sen. En que­da­ran 32 orde­nats pel balanç en la fase ini­cial –compte el Jai­ris de Ber­nat Canut, al bombo 3– i l’ave­rage gene­ral. Un ordre rela­tiu, vis­tes les eli­mi­natòries de l’any pas­sat, quan a vui­tens el Bour­ges –número 1– va per­dre amb el Besik­tas, poste­rior sub­campió en per­dre la final, com totes les eli­mi­natòries a anada i tor­nada, amb el ja des­a­pa­re­gut Lon­dres. L’Uni hi acce­dia cinquè amb 6-0 i no per­dria fins a les semi­fi­nals, a les quals arri­bava amb 12-0.

El nou equip de Labuckiene, a Vílnius, o les Açores, possibles destinacions difícils
120
partits
de l’Uni a Europa des que hi debuta, el 2015, com a campió de lliga: 70 d’Eurolliga (30-40 balanç) i 50 d’Eurocopa (40-10).
12
victòries
en 12 partits duia l’Spar Girona en l’edició de la temporada passada, en què va ser el 5è millor de la 1a fase.
0
triomfs
del club gironí en quatre partits que ha jugat de semifinals a l’Eurocopa. Dos a Fontajau, un a Latas i un a Istanbul.
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)