Espanyol

Mauricio Pochettino

Entrenador de l'Espanyol

«Anem a totes des del primer moment»

«Serem agressius, amb una proposta en què creiem i amb la qual la gent està identificada»
filosofia de joc
objectiu
«El primer és aconseguir la permanència, dir una altra cosa és jugar a l'atzar»
«Mirant l'aspecte futbolístic, som el millor Espanyol dels últims vint anys»
defensa el patró
autoexigència
«No sento la pressió de l'entorn, la màxima me la poso jo; sóc molt perfeccionista»
«Ara tot depèn de millorar l'encert ofensiu, l'any passat no vam tenir gaire sort»
el dèficit
«No hi veig cap descompensació, encara que és veritat que ens falta alguna peça»
descompensats?
millor equip?
«Això de millor o pitjor equip s'ha de plasmar al camp i amb resultats»

—Comença una nova temporada, podem dir a la gent que aquest equip anirà a totes?

—«Anem a totes des del primer moment. D'això no en tenim cap dubte ni nosaltres ni els jugadors. Serem un equip agressiu, amb una proposta futbolística en què creiem i amb la qual la gent se sent identificada des de fa temps. La motivació, l'actitud i la voluntat sempre hi seran, i en això donarem el cent per cent. És en l'únic que no podem ni permetre que es falli.»

—En aquesta segona temporada parteix amb algun avantatge respecte a l'anterior?

—«El més important és que tots els jugadors ja coneixen quin és l'abecedari i el patró de joc que tenim. Això s'ha vist molt bé amb els jugadors del filial que han pujat al primer equip i s'han acoblat a la perfecció a la nostra dinàmica. La proposta futbolística és clara i els jugadors comparteixen aquesta decisió i s'identifiquen amb aquestes idees.»

—Un dels objectius del curs és millorar el cabal de joc i que aquest no es limiti a 15 o 20 minuts de bon joc?

—«No estic d'acord amb aquest plantejament que em fa. Hem estat molt millor del que s'ha mostrat en els mitjans de comunicació. L'equip va jugar a un altíssim nivell amb l'handicap de no haver fet gol en les moltes ocasions que vam tenir, però no teníem la sort de cara a gol. Hem fet grans partits i, només mirant l'aspecte futbolístic, som el millor Espanyol dels últims 20 anys.»

—Quin ha de ser el salt de qualitat d'aquesta temporada?

—«Ara tot depèn de millorar l'encert ofensiu de cara a porteria.»

—Hi ha la sensació que l'equip està descompensat entre la defensa i la davantera, en la qual s'han fet diverses incorporacions...

—«Crec que en l'aspecte defensiu, en la pretemporada, només ens han fet gols de penal, falta directa o jugada d'estratègia. En accions d'associació, cap. A més, hem jugat amb futbolistes joves com ara Javi López, Raúl Ruiz, Moisés reconvertit de central, i Amat, de 18 anys. No hem disposat de Víctor Ruiz per lesió i amb això no hem perdut els senyals d'identitat. No hi veig cap descompensació, encara que és veritat que ens falta alguna peça per completar l'equip. Amb un defensa central i, si el trobem en el mercat, un mig centre, serà un equip compensat.»

—Hi ha millor equip que l'any passat?

—«Això de millor o pitjor equip s'ha de plasmar al camp i amb resultats. Si fem més punts que l'any passat diran que l'equip és millor sense mirar la producció futbolística. L'any passat vam tenir una gran producció futbolística, i altres equips pitjors que nosaltres en aquest aspecte van acabar més ben classificats que nosaltres perquè van estar més afortunats de cara a gol.»

—Aquest és un projecte a tres anys. En el primer, l'objectiu era la permanència. En el segon quin és? No patir?

—«Quin equip de primera divisió no pateix? A mi en una mà em sobren dits. El Madrid, el Barça, el Sevilla, el València i potser algun més tenen com a objectiu al començament de la lliga lluitar per llocs europeus, però els altres 14 o 15 equips lluiten per aconseguir els 43 punts de la permanència. Dir una altra cosa seria jugar a l'atzar. Nosaltres hem de treballar bé i fer un bon futbol. Això és el que estem buscant i, després, tenir una quota de fortuna que et doni l'empenta definitiva per estar més amunt. Però la sort no es pot controlar.»

—Deia que només hi ha cinc equips que lluiten per Europa.

—«Sí, com a objectiu prioritari i per pressupost.»

—Els rivals directes de l'Espanyol s'han reforçat en el mercat i, veient els moviments, on és el seu conjunt respecte a aquests equips?

—«No ho sé. Posar un sostre a l'equip ara no es pot fer. Cada partit per a nosaltres és important i això ens marcarà quins objectius podrem assolir.»

—Segona temporada sencera a la banqueta. S'exigeix més?

—«No sento una pressió més gran de l'entorn, la màxima me la poso jo. L'autoexigència sempre l'he tingut, i amb la gent que tinc al costat. És una característica de la meva personalitat, sóc molt perfeccionista.»

—La copa és una competició que sempre ha il·lusionat els espanyolistes. És un repte per aquesta temporada?

—«A mi també m'il·lusiona. L'any passat ens va eliminar un equip de primera divisió, el Getafe, i no és per flagel·lar-nos. A veure si aquest any tenim més sort en el sorteig i podem anar passant moltes eliminatòries.»

—Però per una dinàmica de grup és beneficiós jugar dues competicions per donar minuts a tots els jugadors...

—«Sí, sempre que tinguis una plantilla àmplia és beneficiós, però si és curta i jugues diumenge i dimecres et pot afectar la fatiga. Però tant de bo puguem fer-ho, seria un bon senyal.»

—És àmplia aquesta plantilla?

—«Hem afegit molts jugadors del filial amb què no comptàvem l'any passat que estan agafant experiència per jugar en determinats moments. Tenim una plantilla per jugar dues competicions sense problemes, i més si tenim un o dos reforços més d'aquí al 31 d'agost.»

—La temporada passada vam veure l'eclosió de jugadors com ara Víctor Ruiz, Raúl Baena, Dídac Vilà i Javi Márquez. Té vostè un as a la màniga per aquest any?

—«Primer hem de buscar la consolidació d'aquesta gent que va debutar l'any passat. Han presentat les seves credencials, però ara han de mantenir aquest nivell, és el repte que tenen. Nosaltres sempre hem tingut en el planter bons jugadors, i esperem que aquest any en surtin d'altres que ens demostrin que tenen capacitat per estar entre nosaltres.»


entRevista a mauricio pochettino

Entrenador de l'Espanyol

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)