Esport i política

Berni Álvarez prioritza l’accés de les dones a l’esport i l’actualització dels equipaments

El nou Con­se­ller d’Esports Berni Álva­rez ha recal­cat avui en la comissió d’Esports del Par­la­ment de Cata­lu­nya l’orgull de ser el pri­mer en el càrrec de nova cre­ació i, alhora, la res­pon­sa­bi­li­tat que això li suposa, en una com­pa­rei­xença en què ha expo­sat les línies mes­tres del seu pro­grama, amb una nova Llei de l’Esport en l’horitzó que aixo­plu­gui les polítiques d’actu­ació, la pro­moció de la igual­tat de gènere i un nou pla de xoc d’infra­es­truc­tu­res com a eixos bàsics. De la mateixa manera, ha fet una decla­ració de prin­ci­pis res­pecte del con­sens: “El tre­ball en equip és impres­cin­di­ble per a què l’engra­natge fun­ci­oni cor­rec­ta­ment, per això tre­ba­lla­rem colze a colze amb aquesta comissió per posar encara més en valor l’esport i l’acti­vi­tat física a Cata­lu­nya com a pilars per a la cohesió social, la salut i el desen­vo­lu­pa­ment econòmic i segur que ens tro­ba­rem.” En una pri­mera expo­sició gene­ra­lista, Álva­rez ha posat èmfasi en la neces­si­tat de faci­li­tar l’accés a l’esport i als càrrecs espor­tius de les dones, que ara repre­sen­ten un 27,6% de les llicències. La pro­moció de la igual­tat de gènere en l’esport és una pri­o­ri­tat de la nova con­se­lle­ria, amb l’objec­tiu de garan­tir que totes les dones i nenes puguin acce­dir a la pràctica espor­tiva en igual­tat de con­di­ci­ons i ocu­par llocs de res­pon­sa­bi­li­tat dins de les enti­tats i orga­nit­za­ci­ons espor­ti­ves.

Cata­lu­nya, ha recor­dat, és líder a l’Estat en llicències amb 687.000, amb dades del 2023, i més de 21.000 clubs. En aquest sen­tit i fent referència a l’esport social que es prac­tica fora de recin­tes espor­tius i que té una gran importància, ha avançat que es farà un estudi sobre hàbits espor­tius.

La recepta espor­tiva

A més a més, ha expli­cat que es vol inte­grar l’esport al sis­tema sani­tari a través dels cen­tres d’atenció primària perquè els met­ges facin pres­cripció de la prac­tica espor­tiva. El pro­grama es bateja amb el nom de la recepta espor­tiva. “Els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris no només pres­criu­ran medi­ca­ments, sinó també exer­cici físic com a part del trac­ta­ment de diver­ses malal­ties, des de la hiper­tensió fins a la reducció de l’estrès i l’ansi­e­tat, com ja indi­quen diver­sos estu­dis de dues uni­ver­si­tats cata­la­nes”, ha des­ta­cat el con­se­ller.

Llei de l’Esport

Sigui com vul­gui, el con­se­ller advoca per esta­blir un nou marc d’actu­ació ela­bo­rant una nova Llei de l’Esport que subs­ti­tu­eixi a la que hi ha vigent des de l’any 2000. “La llei de l’Esport ja no reflec­teix ade­qua­da­ment la rea­li­tat del sec­tor espor­tiu al segle XXI. El pri­mer pas fona­men­tal és l’apro­vació d’una nova Llei de l’Esport i l’Acti­vi­tat Física que recu­lli mesu­res per a la pro­moció, difusió i pro­jecció de l’esport i l’acti­vi­tat física a Cata­lu­nya. Aquesta nova nor­ma­tiva ha de tenir en compte no només la pràctica espor­tiva fede­rada, sinó també l’esport de base, el turisme espor­tiu, l’esport recre­a­tiu i l’acti­vi­tat física com a ele­ment essen­cial per a la salut i el benes­tar de la població”, ha tras­lla­dat davant de la Comissió del Par­la­ment. Un altre dels propòsits quant al marc legal és un una aposta per una nova llei de mece­natge.

El tar­ra­goní també ha admès que “ens tro­bem amb un dèficit d’infra­es­truc­tu­res amb mol­tes cons­truc­ci­ons dels anys vui­tanta i que han que­dat obso­le­tes. Això reque­reix una inversió urgent per adap­tar-les”. Ha avançat, seguint el fil de pro­pos­tes, l’encàrrec d’un nou estudi sobre el pes econòmic de l’esport a Cata­lu­nya, ja que l’ante­rior és del 2013 i ha recor­dat que “el turisme espor­tiu és una de les nos­tres for­ta­le­ses”.

Tot seguit, el con­se­ller ha deta­llat els punts con­crets pre­vis­tos :

1. Agi­lit­zar els tràmits admi­nis­tra­tius: esta­blir una col·labo­ració més estreta entre clubs, ajun­ta­ments, fede­ra­ci­ons i altres agents per opti­mit­zar els recur­sos. i millo­rar els pro­ces­sos admi­nis­tra­tius. “Apro­fi­tant la cre­ació de la nova con­se­lle­ria, apro­fun­di­rem en la millora dels pro­ce­di­ments per asso­lir un depar­ta­ment més efi­ci­ent, que sigui capaç de digi­ta­lit­zar i sim­pli­fi­car els tràmits en bene­fici de les enti­tats espor­ti­ves”, ha remar­cat Berni Álva­rez.

2. Actu­a­lit­zar les infra­es­truc­tu­res. “Pro­po­sem un pla de xoc amb la col·labo­ració activa d’ajun­ta­ments i de les Dipu­ta­ci­ons.”

3. L’Esport 360. Una aposta per les polítiques inclu­si­ves que fomen­tin l’accés a l’esport al llarg de tot el cicle de vida. Això con­tem­pla pro­gra­mes per infants, adults i per­so­nes grans, així com ini­ci­a­ti­ves que faci­li­tin la pràctica espor­tiva per a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat.

4. Reforçar el paper de l’esport com a motor econòmic i turístic.

5. Reco­nei­xe­ment i accés de les dones a l’esport.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)