Mundial

França-Brasil

L’última samba

Marta està jugant l’últim mundial de la seva carrera

És la màxima golejadora del torneig

Malgrat jugar sis mundials, Marta no ha aconseguit guanyar-ne cap amb la selecció ‘canarinha’

De la mateixa manera que hi va haver una època en què era sabut per tothom que Messi i Cristiano Ronaldo es repartirien els premis individuals en categoria masculina, també va haver-hi un temps en què una jugadora arrasava en la categoria femenina. Marta Vieira da Silva va ser l’absoluta reina del futbol durant molts anys. Del 2006 al 2010 va ser premiada amb el que abans es coneixia com a trofeu FIFA World Player. No tenia rival. Ara bé, aquests reconeixements individuals no es reflectien en grans títols col·lectius. Marta va començar a ser coneguda quan va fitxar per l’Umeaa suec, amb qui va perdre dues finals de la Champions contra l’Arsenal i el Frankfurt. Amb la selecció, van caure dues medalles de plata en els Jocs Olímpics i un grapat de copes d’Amèrica, però el mundial, a diferència del que ha passat històricament en el combinat masculí, sempre se li ha resistit, al Brasil. El millor resultat és el subcampionat del 2007.

Tot i no guanyar-ne cap, Marta ha estat, és i serà història d’aquesta competició. Austràlia i Nova Zelanda serà l’última participació de la brasilera en una copa del món. L’última samba mundial. Una futbolista que acumula rècords en aquest torneig. Amb aquest, la davantera de 37 anys acumula sis participacions en un mundial. Des del 2003, als Estats Units, fins avui. Passant per la Xina (2007), Alemanya (2011), el Canadà (2015) i França (2019). En espera del que passi a Oceania, Marta és l’única futbolista, juntament amb la canadenca Christine Sinclair, que ha marcat en cinc mundials. El sisè igualaria el rècord absolut de la competició, a mans de Cristiano Ronaldo. A més, la brasilera és la màxima golejadora històrica del torneig, tant en categoria femenina com masculina. Marta suma 17 gols, un més que els 16 de Miroslav Klose: tres gols el 2003, set el 2007 –va ser pitxitxi i millor jugadora–, quatre el 2011 a Alemanya, un el 2015 i dos a França el 2019.

Marta pot engrandir la seva figura. La davantera ha perdut pes i presència donant pas a les noves generacions, però contra el Panamà va disputar 15 minuts i ho va fer entrant en el lloc d’Ary Borges, autora d’un hat-trick i qui sap si el seu relleu després de tants anys de regnat. Un regnat, però, sense la corona mundialista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)