Més futbol

Els punts sobre les is

Selecció espanyola. Alèxia Putellas i Irene Paredes denuncien la discriminació que pateixen per part de la federació des de fa anys i demanen respecte i poder jugar en unes condicions dignes

Ja fa un temps que les juga­do­res que mili­ten en el fut­bol espa­nyol, espe­ci­al­ment les del Barça, són refe­rents en la soci­e­tat. Per tot el que han acon­se­guit sobre la gespa i també fora. Són més que fut­bo­lis­tes. Malau­ra­da­ment, també per haver de recla­mar coses tan bàsiques com el res­pecte i la dig­ni­tat per a les dones. Una lluita eterna en la soci­e­tat i que elles també estan lide­rant després de tot el que ha pas­sat el dar­rer any i, sobre­tot, en l’últim mes, després dels actes inad­mis­si­bles de Luis Rubi­a­les. Les fut­bo­lis­tes han hagut de dei­xar de banda aquest rol i recla­mar a la fede­ració espa­nyola tot el que ha estat incapaç de pro­por­ci­o­nar-los des de fa dècades.

Després de la con­vo­catòria de Montse Tomé i de la reunió amb la fede­ració i el CSD, ahir les pro­ta­go­nis­tes van alçar la veu. I no van ser dues juga­do­res quals­se­vol, sinó les dues pri­me­res capi­ta­nes abans que esclatés el con­flicte: Irene Pare­des i Alèxia Pute­llas. Per­so­nes a qui s’ha d’escol­tar. Ahir no va ser una excepció. Va ser una roda de premsa rei­vin­di­ca­tiva, exem­plar, sin­cera i plena de mis­sat­ges. Alèxia va ser la pri­mera a pren­dre la paraula, i va des­criure amb exac­ti­tud el sen­ti­ment del dar­rer mes. “Reclamàvem que se’ns escoltés des de feia temps perquè sabíem que hi havia una dis­cri­mi­nació sis­temàtica amb el femení. Vam llui­tar molt per ser escol­ta­des i això com­porta un des­gast que nosal­tres no volem tenir”, va començar. “El que va pas­sar a la final va ser inad­mis­si­ble i l’assem­blea va fer ves­sar el got. Allà vam dir que no volíem con­ti­nuar per aquest camí. Tolerància zero amb el que havia vis­cut la Jenni”, va con­ti­nuar, abans de mos­trar-se opti­mista amb les con­seqüències de la reunió de l’altre dia. “Volem ser fut­bo­lis­tes, però ens hem hagut de posar al cap que no és pos­si­ble ser només fut­bo­lis­tes. La reunió de l’altre dia farà que això sigui un abans i un després. Con­fio que els acords faran que el fut­bol, l’esport femení i la soci­e­tat siguin molt millors”, va expli­car. També Pare­des va qua­li­fi­car la tro­bada de “cons­truc­tiva”, si bé va reconèixer que cal “temps”. “Estem can­sa­des. El que volem és jugar a fut­bol en con­di­ci­ons dig­nes i que se’ns res­pecti. Fins ara, això no ha estat pos­si­ble. Hem estat sense suport. El CSD ha entrat de forma con­tun­dent i s’agra­eix, però fins ara ens havíem sen­tit soles i així ho vam fer saber. Arri­ben tard. Hi ha coses que s’estan pro­duint i millo­rant, però la llum al final del túnel encara no es veu. Volem que això pugui ser un punt d’inflexió en què les dones puguin mirar-se i aixe­car la veu”, va sen­ten­ciar la cen­tral basca.

Els acords

“No volíem venir. Ens vam que­dar perquè cre­iem que és el que hem de fer perquè els acords tirin enda­vant i això avanci”, va dir Pare­des. Uns acords que pre­te­nen pro­te­gir les fut­bo­lis­tes. “El sis­tema, la fede­ració i els pro­to­cols han fallat. Es van treure comu­ni­cats en què desa­cre­di­ta­ven la Jenni quan tot el món va veure què va pas­sar. Es van tan­car acords perquè no torni a pas­sar, com la cre­ació de pro­to­cols davant d’aquests casos. Volem una fede­ració trans­pa­rent que pro­te­geixi les per­so­nes”, va expli­car Alèxia. “Denun­ciem i dema­nem que a la fede­ració hi hagi tolerància zero amb les per­so­nes que hagin ama­gat, aplau­dit o inci­tat un abús. El fut­bol és un reflex de la soci­e­tat. Un dels motius que ens empe­nyien a con­ti­nuar amb aquesta denúncia és que no volem que això passi a la soci­e­tat”, va rei­te­rar la de Mollet del Vallès.

Tomé i el seu càrrec

Minuts abans de la roda de premsa d’Alèxia i Pare­des, va par­lar Montse Tomé. La selec­ci­o­na­dora no va asse­gu­rar que con­tinuï al cap­da­vant d’Espa­nya després dels dos pròxims par­tits. “Tinc con­fiança. Tinc ganes que se solu­ci­oni tot i tre­ba­llar”, es va limi­tar a dir, alhora que va negar que les juga­do­res hagin dema­nat la seva marxa. “Jo això no ho he sen­tit d’elles. Hem de con­tras­tar la infor­mació”, va dir. Alèxia i Pare­des ho van con­fir­mar. “Mai hem dema­nat la des­ti­tució d’un entre­na­dor. El que hem fet ha estat tras­lla­dar inqui­e­tuds o con­cep­tes amb els quals el ves­ti­dor no s’aca­bava de sen­tir còmode”, va mati­sar Alèxia.

Tomé també va par­lar sobre què havia fallat en la con­vo­catòria. Segons ella, va ser un error comu­ni­ca­tiu. “Pas­sen coses que jo no con­trolo, que ges­ti­o­nen altres. Pot­ser hi ha hagut un error en la comu­ni­cació”, va expli­car. Quan li van pre­gun­tar per què havia men­tit quan va dir que havia par­lat amb les juga­do­res, Tomé va treure’s la culpa. “Va haver-hi un error en la inter­pre­tació. Em van pre­gun­tar si havia par­lat amb elles i vaig dir que sí perquè és cert, però no amb totes. Ningú em va pre­gun­tar si havia par­lat amb totes”, va asse­gu­rar.

LES REIVINDICACIONS

Demanem que a la federació hi hagi tolerància zero amb les persones que hagin amagat, aplaudit o incitat un abús
Volem una federació transparent que protegeixi les persones
Alèxia Putellas
jugadora del barça i d’espanya
Hi ha coses que s’estan produint i millorant, però la llum al final del túnel encara no es veu
Irene Paredes
jugadora del barça i d’espanya
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.