2a divisió A

Nàstic

El cicle del Nàstic s'ha consolidat

El Nàstic encetarà la cinquena temporada seguda a 2a A i és, després de l'Elx i Las Palmas, l'equip que hi acumula més anys

El Nàstic ha canviat en la darrera dècada una tendència que semblava difícil de trencar: la de ser un clàssic de la segona divisió B. I és que després de l'ascens dels tarragonins a segona A la temporada 2003/04, el club grana s'ha consolidat en el futbol professional. De fet, hi va assolir fins i tot un ascens a primera divisió i, després de passar-hi una temporada, va tornar a la categoria de plata, on disputarà enguany la cinquena campanya consecutiva. Aquesta xifra, precisament, converteix l'esquadra tarragonina en el tercer equip de segona amb més temporades seguides en la categoria. Només l'Elx, que encetarà la dotzena temporada, i Las Palmas, que fa sis anys que hi milita, fa més temps que hi són que el Nàstic. D'altra banda, el Còrdova i el Celta han jugat les mateixes campanyes que els grana de manera consecutiva.

La xifra de cinc temporades és, a més, un rècord per a l'entitat tarragonina, que mai no havia estat més de quatre anys seguits en la segona categoria del futbol estatal. De fet, és una divisió que va trigar molt a assolir: del 1980 al 2001, el Nàstic va ser un habitual de la segona B, i va passar fins i tot un parell de temporades a tercera. Era una altra època, en què al Nou Estadi difícilment s'hi arribaven a aplegar 2.000 espectadors. Amb el canvi de cicle obert amb el retorn a segona A, el curs 2001/02, el Nàstic va anar recuperant massa social i prestigi. L'apogeu d'aquesta època va ser el pas de l'equip grana per primera divisió el curs 2006/07. Això sí, la singladura va ser efímera, i des de llavors el Nàstic ha encadenat temporades a segona A.

Un sinònim de patiment

No ha estat fàcil, ni de bon tros. Tot i que en les dues primeres temporades després del pas per primera el Nàstic va iniciar projectes ambiciosos amb la vista posada en l'ascens, el club ha hagut de patir de valent per continuar el seu cicle en la Lliga de Futbol Professional. En realitat, en les últimes quatre campanyes, només ha assegurat la permanència sense sofriment una vegada: el curs 2008/09, amb César Ferrando a la banqueta. En les altres tres, ha deixat l'afició amb l'ai al cor fins al final. El rol dels grana, doncs, ha evolucionat. El Nàstic ha passat de ser aspirant a pujar i gastar-se molts diners intentant-ho, a fer un projecte humil, enfocat a mantenir la categoria i eixugar tot el deute generat en els intents frustrats d'ascens.

Des que va tornar a la segona divisió A, fa quatre temporades, doncs, hi han hagut moltíssims canvis. Ni la plantilla ni el cos tècnic tenen res a veure. De fet, només hi ha tres jugadors d'aquella etapa que continuen vestint la samarreta grana: Rubén Pérez i Mingo, que van ser-hi l'any de primera, i Pere Mairata, que va arribar la temporada següent.

Les xifres
21
temporades
va estar el Nàstic entre segona B i tercera abans de pujar a 2a A el curs 2000/01.
8
anys
seguits és el rècord del Nàstic en el futbol professional. Ha igualat enguany l'etapa que va del 1945 al 1952.
4
Entrenadors
han dirigit el Nàstic des que va baixar de primera: Javi López. César Ferrando, Luis César i Joan Carles Oliva.
3
Jugadors
queden de la primera temporada del Nàstic a 2a A després de baixar de primera: Rubén Pérez, Mingo i Mairata.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)