Girona

Garrotada rere garrotada

Segona derrota en vuit dies del Girona a Montilivi, d'on ja s'han escapat vint punts després que l'Elx burxés ahir la desgràcia local

Va castigar els locals amb un penal televisiu i en el tram final va perdonar la segona groga als visitants Lolo i Mandi

La primera part va ser de l'Elx i la segona, dels de Machín, que van torpedinar l'àrea rival amb centrades i més centrades, però sense gens de qualitat en la definició

El Girona no caurà avui en posicions de descens a segona B, però l'avaria a Montilivi es alarmant. I el mecànic, malgrat que fa temps que hi remena, no troba la solució. Un dia falla el canvi de marxes, l'altre és una roda i l'altre el motor. I quan la cosa sembla que funciona, la culpa és de la carretera, d'un vianant que creua sense mirar o del temps. La qüestió és que sigui problema del Girona, del rival o de l'àrbitre, els partits a l'estadi sempre solen acabar de la mateixa manera: malament o pitjor.

El doble compromís en vuit dies a casa s'ha resolt amb el balanç més deficient possible: 0 punts de 6, que eleven el drama a Montilivi a 7 punts de 27. Els dos partits que havien de ser un punt d'inflexió per començar a mirar cap amunt han acabat amb dues garrotades siderals. Ni els jugadors –alguns a anys llum de les prestacions del curs passat– ni el tècnic –per molt lluent que tingui encara el trofeu al millor entrenador– poden viure del passat. La realitat situa el Girona a la cua de la cursa i, si l'avaria persisteix, de mecànics i de tallers, en sobren.

Un penal indecent

L'àrbitre, Martínez Munuera, va ser un protagonista a tenir també molt en compte en el desenllaç del partit d'ahir. Li va clavar una bona estocada al Girona quan es va treure de la màniga un penal quan la pilota ni tan sols estava a l'àrea (l'Elx havia servit en curt un córner). El cas és que va assenyalar els onze metres davant la sorpresa majúscula de tot l'estadi, que gairebé no va ni reaccionar. I encara que el Girona va tenir 74 minuts per neutralitzar el 0-1, el penal transformat de manera impecable per Sergio León va ser una gran llosa per als jugadors de Machín, que ja estan massa acostumats a jugar contrarellotge i cada cop amb més urgències.

La creu de les lesions

Tot el que podia sortir malament en la primera part va sortir pitjor. No només va ser el 0-1, sinó també els problemes físics, que no van parar de trucar a la porta. El primer jugador que va quedar fora de combat va ser Aday, en el minut 11. Poc abans del descans, Rubén Sobrino va haver d'abandonar el terreny de joc amb un fort cop (39') i, a la mitja part, Pere Pons li va comunicar a Machín que no podia continuar. Sort encara que Alcalá –retirat en llitera sobre la mitja hora– va poder tornar a la gespa.

Val a dir, però, que ni les lesions ni el penal poden tapar ni maquillar el que va ser una primera part penosa dels gironins, sense presència en atac i amb una bona feinada al darrere per controlar els atacs de l'Elx, indiscutible dominador. Àlex Moreno va sembrar el pànic per l'esquerra i hauria pogut decidir ell sol el partit amb un parell de gols. Dins un primer temps demencial dels locals, el millor encara va ser el 0-1.

Amb cor i sense Borja

En el descans, Machín ja no tenia canvis. Javi Álamo feia estona que jugava (per Aday), Jairo també va acabar la primera part (per Sobrino) i Eloi Amagat va iniciar la segona (per Pere Pons). El Girona es va situar amb un 4-4-2, amb Álamo i Felipe a les bandes i Granell i Eloi al doble pivot. La sortida del gironí va donar un altre aire al Girona, que va començar a tancar l'Elx a la seva parcel·la. L'altre tècnic, Rubén Baraja, també va propiciar que el domini local fos per moments asfixiant amb tres canvis molt defensius que van tallar completament les ales en atac als visitants.

El Girona, però, no se'n va sortir. Si ja va sobtar la no-convocatòria de Borja García per decisió tècnica, la seva absència damunt la gespa es va fer encara més evident en el tram final, quan tot l'Elx estava penjat del travesser. Sense cap futbolista com l'ex-Còrdova amb visió tridimensional per trencar defenses, el Girona va haver de recórrer a les centrades de Javi Álamo i als córners de Granell (l'atac local va ser molt més actiu per la dreta que per l'esquerra). Però ni Jairo Morillas ni Jaime Mata van estar bé en el seu hàbitat natural, que és dins l'àrea. Quan no es van embardissar, o no van tenir punteria o es van veure superats pels defenses rivals. Tampoc va treure profit el Girona dels serveis de cantonada: Alcalá, Lejeune i Olivas tenen molts centímetres, però no en van rematar ni un en tota la segona part, plena de cor per part local, però absolutament estèril. I per reblar el clau, quan més insistien els gironins, l'àrbitre –per si no en tenia prou amb el penal– va perdonar la segona groga a Lolo i Mandi.

ELX: Javi Jiménez; Isidoro (Armando, 52'), Lolo, Caro, Álex Martínez; Pelayo, Mandi; Álex Moreno (Ilie, 75'), Espinosa, Álvaro; i Sergio León (Cifu, 65').

GIRONA: Becerra; Kiko Olivas, Alcalá, Lejeune; Aday (Javi Álamo, 11'), Pere Pons (Eloi Amagat 46'), Granell, Clerc, Felipe; Mata i Rubén Sobrino (Jairo, 40').

ELS DESPROPÒSITS

Lesions d'Aday (11') i Sobrino (40'), i un penal surrealista que va fer avançar l'Elx (16')

AMB UN 4-4-2

5' Rubén Sobrino se'n va per l'extrem dret després d'un barret i posa la pilota a l'àrea per a Mata, que no pot rematar gràcies a la bona anticipació defensiva del central Caro. 6' Contraatac amb superioritat del Girona, però Mata s'ho vol fer tot sol i acaba perdent la pilota quan tenia dues línies de passada molt clares a Rubén Sobrino o Felipe. 9' Becerra ha de saltar molt per aconseguir la pilota després d'una centrada des de l'esquerra d'Álex Moreno que buscava la rematada de cap de Sergio León. 15' L'Elx treu un córner en curt i l'àrbitre, de sobte, assenyala penal sense que la pilota estigui a l'àrea després de veure com Lejeune fa una falta sobre Lolo. 16' 0-1. Sergio León transforma el penal amb un xut molt potent que entra pel mig de la porteria, sense que Becerra hi tingui absolutament res a fer. 18' Bona acció de Rubén Sobrino per l'esquerra, però després de guanyar la línia de fons la seva centrada la intercepta bé el porter Javi Jiménez. 19' Acció per l'esquerra d'Álex Moreno, que posa una pilota a dins l'àrea amb molt mala intenció que supera Becerra però no pas Lejeune, que aconsegueix rebutjar i allunyar el perill. 29' Conducció d'Álvaro, que prova el xut des de la frontal però envia la pilota molt per sobre del travesser. 34' Córner que executa Granell, remata de cap Kiko Olivas i la pilota s'estavella al cos de Lejeune quan semblava que duia molt bona direcció. L'acció acaba amb fora de joc del central gironí. 37' Becerra no calcula bé la sortida, Sergio León li guanya l'acció i la vaselina del davanter visitant l'acaba salvant Alcalá sobre la línia de gol. 38' L'Elx reclama penal en la internada d'Álex Moreno, però tot i això l'acció continua i acaba amb un xut del mateix Álex Moreno que es perd per centímetres a l'esquerra de la porteria de Becerra. 39' De nou Álex Moreno controla la pilota en zona de màxim risc per al Girona i el seu xut amb la dreta es perd també fora per poquíssim. 40' Granell troba situació de xut, però envia la pilota als núvols. 53' Javi Álamo es fa un espai per armar la cama esquerra, però el xut, fluix, surt un metre a l'esquerra de la porteria de Javi Jiménez. 61' Control de Felipe, que prova el xut des de la frontal de l'àrea i Javi Jiménez s'ha d'estirar per enviar la pilota a córner. 63' Álex Moreno engalta des de la frontal de l'àrea una pilota que es perd alta després d'un córner favorable a l'Elx. 67' Granell envia als núvols una falta a uns cinc metres de la frontal de l'àrea. 69' Mata s'emporta una pilota a empentes i rodolons, s'interna a l'àrea, frena en sec i aconsegueix situació de xut, però envia la rematada al cos de Javi Jiménez, que tapa molt bé la seva porteria. 73' Bona acció al contraatac d'Espinosa, que veu la progressió d'Álvaro i el xut d'aquest rebota en el cos d'Alcalá, que tapa molt bé porteria. 77' Volea defectuosa de Jairo, que hauria tingut temps de controlar la pilota a dins l'àrea. 78' Mitja volta de Mata que s'estavella al cos d'un defensa. 79' Ara ho prova Jairo, que rep d'Eloi, però xuta desviat. 79' En ple atac i gol del Girona, la centrada de Kiko Olivas la remata de cap Mata per sobre el travesser. 84' L'àrbitre perdona la segona groga a Lolo per una obstrucció a Jairo quan aquest havia iniciat un contraatac. 85' Centrada des de la dreta de Cifuentes que es passeja per l'àrea petita sense que trobi rematador. 88' Álvaro dona una pilota d'or a Cifu, però la sortida de Becerra evita que l'exjugador del Girona faci el 0-2. 89' Ara el col·legiat perdona la segona groga a Mandi, que fa una falta per evitar un contraatac.
GOLS: 0-1 (16') Sergio León, de penal. ÀRBITRE: Martínez Munuera, del col·legi andalús. T.G.: als locals Lejeune (15'), Jairo (40'), Eloi (83') i Mata (93'), i als visitants Lolo (42'), Mandi (75'), Pelayo (86'). T.V.: cap. PÚBLIC: 3.449 espectadors a Montilivi.

FALLA LA REMATADA

A l'àrea rival, res de res: ni Mata, ni Jairo ni els centrals amb els seus centímetres

L'ELX, MILLOR

Tot i això, primers 45 minuts de mínims dels gironins, superats amb claredat

MÉS PROBLEMES

Machín ja havia fet els tres canvis en el descans perquè Pere Pons també va rebre
Primera part esperpèntica: tot el que podia sortir malament va sortir pitjor
Inexplicablement, l'Elx es va fer enrere i el domini local en la segona part va ser total
Amb l'Elx tancat i el Girona insistint moltíssim en el tram final, on era Borja García?