Girona

L'estratègia treu el cap

El Girona ha marcat en les dues últimes jornades els tres únics gols de la temporada a partir de córners i faltes penjades

Els centrals han afinat la punteria i la incorporació de Dejan Lekic ha d'augmentar la capacitat de l'equip en les rematades

“Un percentatge alt dels gols són a pilota aturada. I ha de ser un punt fort nostre, primer pel temps que hi dediquem i després perquè tenim gent molt ben dotada per aprofitar-ho.” La reflexió és de Pablo Machín després que el Girona encadenés, per primera vegada, dues victòries en la lliga. Per desfer-se del Bilbao Athletic, va arribar la inspiració a última hora de Borja García, en una bona jugada en combinació amb Álamo, però l'equip havia obert la llauna en la rematada directa d'un córner. “Ens han fet mal en l'estratègia. Tenen jugadors forts i ho treballen bé”, explicava després José Ángel Ziganda. El gol de Lejeune contra el filial basc era el tercer que l'equip marcava a partir de faltes i córners, però el més cridaner és que els altres dos havien estat tot just sis dies abans, mitjançant rematades –no directament des de la centrada– de Kiko Olivas.

El Girona havia passat les primeres vint jornades de lliga sense celebrar cap gol d'estratègia. De fet, a pilota aturada només havien arribat els dos gols de penal, al camp de l'Oviedo i a casa contra el Còrdova. En la segona jornada, el 2-1 contra el Numància havia arribat després d'un córner, però quan el conjunt visitant ja intentava muntar el contraatac posterior, tallat per Lejeune i resolt pel francès amb un xut espectacular des de fora l'àrea. La sequera de l'estratègia es va anar allargant fins que, com les victòries a Montilivi, ha tret el cap de cop i volta durant el gener. “Quan parlem de dinàmiques, és això. Estem fent el mateix que fa dos mesos, i ara hem marcat en dos partits seguits”, afirmava Machín.

El poder aeri

En les jugades ofensives a pilota aturada, el Girona sol fer pujar a rematar els tres centrals –se'n van fer un tip contra el Bilbao Athletic–, que destaquen per la seva planta. Pedro Alcalá és el més alt (1,96 m) però encara no ha vist porteria. Els seus companys a l'eix, en canvi, han afinat la punteria. Kiko Olivas (1,89 m), que ja havia marcat un gol clau a Palma, va ser el protagonista del Girona-Ponferradina amb dos gols: primer va batre de cap Santamaría després de recollir un altre cop de cap, de Lejeune, després de la falta centrada per Granell, i després va empènyer una rematada de Jairo, en un córner curt que Granell va posar a l'olla. “A la primera volta, havíem tingut moltes ocasions a pilota aturada, però no les havíem aprofitat. De mica en mica, estan entrant”, explicava l'exjugador del Sabadell. “És una arma important, perquè tenim bons executors i bons rematadors, i s'ha d'aprofitar més sovint”, hi va afegir l'andalús. El discurs és molt similar al d'Eloi Amagat, un dels capitans: “Fins ara no havíem tingut gaire encert a pilota aturada, i això que és un aspecte que treballem molt. Sabem que a segona A molts partits s'obren d'aquesta manera.”

Lejeune (1,90 m) va marcar contra el Bilbao Athletic el primer gol de rematada directa en estratègia del Girona. Amb més confiança després de les dues victòries consecutives i d'haver assegurat els nou punts en joc a Montilivi del 2016, el Girona confia anar augmentant el percentatge de gols d'estratègia (un 12,5% dels 24 que acumula). La incorporació de Dejan Lekic, que després de jugar 11 minuts contra la Ponferradina va disputar tota la segona part contra el Bilbao Athletic, hauria d'augmentar el potencial de l'equip a pilota aturada. De fet, el joc aeri i la capacitat de rematada són punts forts del davanter serbi (1,93 m).

LA SEQUERA

Fins Nadal, només hi va haver un gol arran d'un córner, però ja en l'acció posterior: un gran xut de Lejeune

LES DINÀMIQUES

L'equip sosté que treballa molt l'estratègia des del començament i que era qüestió de tenir encert
És una bona arma perquè tenim bons executors i rematadors. De mica en mica estan entrant les jugades
Kiko Olivas
Fins ara no havíem tingut gaire encert a pilota parada, tot i que ho treballem molt. A segona A molts partits s'obren així
Eloi Amagat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)