Girona

JORDI BALCELLS

PREPARADOR FÍSIC DEL GIRONA

“El més important ara és la recuperació entre partit i partit”

“Arribem bé al tram final, amb tothom disponible i no gaire sensació de fatiga”

“Si fiquem els peus entre els sis primers, ningú no ens traurà d'allà”

Amb l'experiència de molts anys com a preparador físic del Girona, Jordi Balcells ja sap el pa que s'hi dóna en la lliga més llarga (de 42 a 46 partits) i la importància que té arribar activat a l'hora de la veritat.

Després de 38 partits a les cames, el llum de la reserva està encès o queda benzina suficient?
N'hi ha, n'hi ha. Arribem a un bon nivell al tram final, amb tothom disponible i no gaire sensació de fatiga. Creuem els dits, però crec que és el moment ideal per donar un cop de puny sobre la taula i colar-nos en la fase d'ascens a última hora.

L'any passat també van fer un tram final de lliga excepcional...

Sí. Tot i que la situació és una mica diferent. Segur que no és tan idíl·lica, evidentment, però hi ha aspectes també molt positius. Per exemple, enguany la plantilla és àmplia i hi ha anat participant molta gent. Els minuts respecte al curs passat estan molt més repartits, ja sigui per decisions tècniques o perquè hi ha jugadors que han hagut de parar per lesió. També ha vingut gent al desembre que estava fresca, cosa que no va passar en l'anterior mercat d'hivern. I cal recordar que el curs passat hi havia l'afegit de la pressió de l'equip que està a dalt de tot. Ara no tenim ni aquella sensació d'anar amb reserva ni els focus mediàtics al damunt pel fet d'estar tan a prop de primera. Hem anat de tapats i no ens hem desgastat mentalment. I tothom està a punt en un moment molt important i abans d'una setmana clau de tres partits.

Els dos equips que arribin a l'eliminatòria decisiva hauran d'afrontar vuit partits en un mes. És una bestiesa?
No és l'ideal, però és el que hi ha. Seria molt millor acumular alguna jornada més entre setmana a inicis de temporada, que és quan la gent està més fresca. Tots sabem com són els finals de temporada i les eliminatòries d'ascens. No només hi arribes amb molt de desgast físic i mental, sinó que, a més, apareix la calor, que encara ho endureix més. Els equips tampoc estan acostumats a competir diumenge, dimecres i diumenge. Però en aquest escenari, tots estem en les mateixes condicions. I penso que el Girona pot tenir un punt d'avantatge perquè a més de tenir una plantilla àmplia, jugui qui jugui dóna el nivell. Ho hem vist repetidament aquest any.
De fet, des que s'ha instaurat la fase d'ascens, són quatre partits en deu o dotze dies. Cap club no aixeca la veu?
Hem de tenir en compte que hi ha interessos televisius. I cal tenir clar que també estem al servei de l'espectacle. Quan s'acaba la primera divisió, la segona A agafa el relleu. I, a banda del cansament acumulat que hi ha, no podem perdre de vista que també és un molt bon aparador per mostrar-nos i per demostrar el nivell que hi ha a plata.
Per afrontar tants partits amb tan poc marge d'error també s'ha d'estar molt fresc mentalment?
Sense cap dubte. I si aconseguim classificar-nos per al play-off, anímicament farem un salt brutal. Serà un premi, no pas com l'any passat. Ni com la temporada de Rubi, que també vam estar en molt bona situació d'ascens directe.
Al Girona li pot influir negativament l'alt ritme que ha hagut de dur durant tota la segona volta per tractar de recuperar el terreny perdut?
No ens ha d'afectar. La dinàmica és bona i tenim una de les millors plantilles que recordo al Girona. Tothom qui entra, suma. Ens dóna molta confiança saber que, surti qui surti, competirà bé.
L'1 de 6 en els dos últims desplaçaments l'han deixat sense xarxa...
Sí. Pràcticament no tenim marge d'error, però també tinc molt clar que si ens fiquem dins els sis primers la setmana que ve o l'altra, d'allà no ens en traurà ningú.
Es parla del fons d'armari del Girona. És vital fer unes bones rotacions, o un jugador pot aguantar 360 minuts al màxim nivell en dues setmanes?
L'essencial és que tothom estigui disponible per a quan li toqui participar. Alguns hauran de jugar els quatre partits. D'altres, dos. D'altres, un. I algun jugador tindrà només estonetes. El més important és que la gent estigui activada en el moment que se la necessiti. Al final decideixen els petits detalls, i els petits detalls poden estar en qualsevol moment del partit.
Físicament ja està tot fet o encara es pot fer alguna cosa per recuperar frescor en el tram més decisiu?
Sempre es poden fer coses, però ara ja cal fixar els objectius. Ens esperen setmanes de tres partits, sobretot si entrem en play-off. Ara el més important de tot és la recuperació entre partit i partit: descansar bé, fer bona feina amb els fisioterapeutes i seguir bones pautes alimentàries... A nivell de càrrega i potència, a hores d'ara està tot fet. Com a molt, mantenir aquest puntet amb petits estímuls.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)