Girona

Mig segle carregat d’història

L’estadi de Montilivi celebra avui els 50 anys de la seva inauguració oficial, amb un amistós multitudinari entre el Girona i el Barça que va precedir la primera edició del trofeu Costa Brava

L’escenari ha estat testimoni dels capítols més daurats de la història del Girona i de moments crítics per a l’entitat i per al mateix camp

Avui fa 50 anys de la inau­gu­ració de l’estadi del Girona. El club dei­xava enrere una etapa de qua­tre dècades a Vista Ale­gre, l’únic camp en què havia jugat des de la seva fun­dació, el 1930, i estre­nava un esce­nari cons­truït i pen­sat per a un impuls espor­tiu del Girona en les cate­go­ries esta­tals que no va arri­bar i que va gene­rar moments de molta difi­cul­tat. Amb fases crítiques i eta­pes de recons­truc­ci­ons, l’estadi ha estat tes­ti­moni d’emo­ci­ons for­tes i ha vis­cut par­tits des de molt avall (regi­o­nal pre­fe­rent) fins a tocar el cel de la pri­mera divisió, amb l’arri­bada en com­pe­ti­ci­ons ofi­ci­als d’equips com el FC Bar­ce­lona i el Real Madrid, que l’havien visi­tat en amis­to­sos. Mon­ti­livi, que tenia com a pri­mera deno­mi­nació ofi­cial Estadi del Girona CF, ha que­dat asso­ciat de ple a la tra­jectòria del Girona, que fa coin­ci­dir l’efemèride de l’estadi amb el 90è ani­ver­sari del club, fun­dat el juliol del 1930.

El 1967, després d’estu­diar diver­ses ubi­ca­ci­ons, es va fer el pri­mer pas amb la com­pra dels ter­renys a Mon­ti­livi. Els impul­sors de l’obra van ser Narcís Codina –va relle­var el 1968 Pere Saguer a la pre­sidència–, Ben­jamí Colo­mer, Quim Ribas, Josep Gar­rido, Joan Vidal, Josep Ribera i Jaume Gra­bu­leda, cone­guts com Els set magnífics. Les obres es van allar­gar més de dos anys i van aca­bar cos­tant uns 30 mili­ons de pes­se­tes. Tot ple­gat, per tenir un estadi de molt nivell, amb una capa­ci­tat incerta perquè les gra­de­ries de ciment sense seients ho difi­cul­ta­ven, tot i que es cal­cula que el dia de la inau­gu­ració hi havia més de 20.000 per­so­nes. La immen­si­tat de l’estadi lli­gava amb unes expec­ta­ti­ves altes sobre la tra­jectòria de l’equip, però l’estan­ca­ment a ter­cera divisió va impe­dir fer un impuls i engres­car l’afició. Les gra­de­ries que­da­ven pràcti­ca­ment deser­tes un par­tit rere l’altre.

El club va anar arros­se­gant pro­ble­mes, tant al camp –va bai­xar a pre­fe­rent el 1982– com als des­pat­xos, amb deu­tes i impa­ga­ments, que van con­duir a la muni­ci­pa­lit­zació de l’estadi, el 1984, com a solució per eixu­gar la hipo­teca que encara pesava sobre la cons­trucció del recinte. Tot i que la muni­ci­pa­lit­zació havia de donar oxi­gen al club, els pro­ble­mes no es van aca­bar, amb cri­sis cícli­ques que amenaçaven la via­bi­li­tat del club. I l’estadi, de retruc, pre­sen­tava una imatge cada cop més deplo­ra­ble. Va tocar fons amb l’enfon­sa­ment de la gra­de­ria de pre­fe­rent, el 1996. El forat no es va ni tapar fins al cap de set anys, en què s’hi va ins­tal·lar una lona que com a mínim dig­ni­fi­cava una mica més la imatge del recinte i que no es va reti­rar fins al 2009, ja amb el Girona a la Lliga de Fut­bol Pro­fes­si­o­nal. Apro­fi­tant el pla Zapa­tero, la nova gra­de­ria de pre­fe­rent es va inau­gu­rar el 2010. Era durant l’etapa de Josep Del­gado, que va remo­de­lar els budells de l’estadi i va refer l’àrea espor­tiva. I més enda­vant, ja a pri­mera divisió, el Girona va fer una altra revisió amb la ins­tal·lació de gra­de­ries retràctils als gols i a pre­fe­rent que van per­me­tre ampliar l’afo­ra­ment –era de 9.282 espec­ta­dors un cop reti­rada la lona– fins als 14.500 seients. Va ser al final del pri­mer curs a pri­mera, el juny del 2018, que l’Ajun­ta­ment va apro­var la con­cessió de l’estadi al Girona per 50 anys. El club va pre­sen­tar al con­sis­tori un pla d’inver­si­ons que dei­xava molt a llarg ter­mini les refor­mes estruc­tu­rals d’un estadi que avui cele­bra 50 anys de fut­bol.

DOBLE CELEBRACIÓ

Els 50 anys de vida de l’estadi coincideixen amb el 90è aniversari del Girona FC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.