Natació

SANTIAGO ESTEVA

EXNEDADOR OLÍMPIC

“Estic convençut que els Jocs seran un èxit”

El reusenc universal de la natació catalana va bastir una trajectòria esportiva de molts èxits. Frisa per veure les proves i ja té les entrades per ser a primera fila

Vaig nedar a Indiana entre el 1969 i el 1974. Entre el 1969 i el 1971, aquesta universitat tenia el 60% dels rècords mundials de natació
Vaig compartir la meva estada als EUA amb un matrimoni català. Ell era professor i vaig fer un curs de català als Estats Units el 1970
Espanya es va rentar la cara contribuint amb la piscina, però aquí s’ha hagut de picar molta pedra i patir molt. És ingent la feina que s’ha fet

San­ti­ago Esteva Escoda (Reus, 1952) és una lle­genda de la natació del nos­tre país que va obte­nir un diploma olímpic a Mèxic el 1968 –cinquè–, va gua­nyar qua­tre meda­lles en els euro­peus del 1970, va ser campió dels Estats Units en les 100 iar­des esquena quan nedava a la Uni­ver­si­tat d’Indi­ana i va assa­bo­rir mol­tes meda­lles en els Jocs Medi­ter­ra­nis d’Esmirna, el 1971, i Alger, el 1975: sis d’or, cinc de plata i una de bronze. Va batre més de 110 rècords esta­tals i va gua­nyar 70 títols de campió d’Espa­nya abso­lut. Ja té l’entrada per veure la natació, la reina de Tar­ra­gona 2018.

On va començar a nedar?
El meu pare també va ser neda­dor, tot i que va començar tard. Vam anar a viure a Sevi­lla i vam llo­gar un pis amb la meva família. I si nosal­tres vivíem en el número 13, per exem­ple, doncs el Club Natación Sevi­lla era al 15 i l’entre­na­dor era català. Allí vaig apren­dre a nedar. Quan vaig fer onze anys, vaig dema­nar anar a la residència Blume. Em van dir que era molt jove i que no hi havia lloc. Lla­vors ens vam des­plaçar a Gra­nada l’any 1963 a l’estiu, als cam­pi­o­nats d’Espa­nya, i allí vam dema­nar a Kees Oude­ge­est, tècnic del Saba­dell, per nedar amb ells. Va dir que em volia la set­mana següent. Vaig tenir la gran sort d’anar cap al CN Saba­dell el setem­bre de 1963. Ell em va tro­bar una família. Van ser uns segons pares. Hi vaig ser fins a 1969 i vaig mar­xar un any als Estats Units.
No es va des­lliu­rar de la mili...
Vaig anar a sor­teig. Em van tocar els collons i em van enviar al Sàhara. Allí vaig per­dre temps de manera xim­ple, però a la fede­ració espa­nyola hi havia gent que es movia bé i van acon­se­guir que em tras­lla­des­sin al cap de qua­tre mesos a les Canàries. Vaig fer un 1975 molt boig però vaig poder seguir nedant i el 1976 vaig ple­gar. Quan fal­ta­ven qua­tre mesos per als Jocs de Mont-real, per Set­mana Santa es va pre­sen­tar la Guàrdia Civil a casa i em va dir: “El sol­dat Esteve ha de recu­pe­rar els 65 dies de permís que va fer ser­vir l’any pas­sat.” Els havia fet ser­vir per nedar i repre­sen­tar Espa­nya.
El 1972 a Munic tenia la segona millor marca dels 100 esquena i es va lesi­o­nar. Una decepció.
Vaig que­dar campió dels Estats Units de les 100 iar­des esquena i, com diuen ara, estava on fire, i em vaig començar a mat­xu­car però em vaig pas­sar amb les peses i em vaig lesi­o­nar.
Que­dar campió dels Estats Units, la meca de la natació, va ser una gran fita.
A Mèxic vaig debu­tar en un relleu i em tre­mo­la­ven les cames. Estava com un flam. En l’euro­peu del 1970 vaig gua­nyar meda­lles, però en el cam­pi­o­nat dels EUA del 1971 ja no estava ni com un flam. Estava com un iogurt, ja no tenia ni con­sistència. La com­pe­ti­ti­vi­tat és bru­tal.
De fet, a Indi­ana hi eren l’ini­gua­la­ble Mark Spitz, John Kin­se­lla, Gary Hall, etc.
Entre el 1969 i el 1971 Indi­ana tenia el 60 per cent dels rècords mun­di­als. Vaig fer car­tes per anar als Estats Units un any. A Indi­ana em van reconèixer. Sabien qui era. El seu tècnic Jim Doc Coun­sil­man, em va dir que estava fet. Era una beca de la Dele­gación Naci­o­nal de Depor­tes que em va con­ce­dir Juan Anto­nio Sama­ranch. Era una per­sona que a la Mari Pau Coro­mi­nas i a mi ens esti­mava. Un cop era allà em van dir si volia que­dar-me acon­se­guint una nova beca, que con­sis­tia a estar en un col·legi major –l’ense­nya­ment era molt car– i en el 50 per cent dels lli­bres. L’ama­teu­risme era molt estricte. Si ells s’hagues­sin assa­ben­tat que alguns dels viat­ges en què venia per com­pe­tir me’ls pagava la fede­ració espa­nyola m’hau­rien pogut fer fora.
Aquí cami­nem i allà cor­rien, decla­rava vostè en una entre­vista als anys vui­tanta.
Aquí, des de Bar­ce­lona 92 i que tenim Alon­sos i gent amb moto i gent que ha gua­nyat meda­lles, és dife­rent. Per exem­ple, Maria Pau Coro­mi­nas va dema­nar anar a Mèxic 1968 sis set­ma­nes abans per poder-nos acli­ma­tar. Però mira que som bur­ros que quan vam arri­bar no ens dei­xa­ven entrar. En aquell temps no es reco­nei­xia Espa­nya. Allí hi havia els repu­bli­cans. Sort que quan hi ha Jocs no hi ha fron­tera ni hi ha res. És allò de ahí vamos. Jo tenia 16 anys però hi havia vete­rans amb 28, que només de bai­xar de l’avió ja deien que, com que eren espa­nyols i no podien fer res, farien sis set­ma­nes de vacan­ces. Dos noiets com la Coro­mi­nas i jo vam que­dar parats. Aquesta era la men­ta­li­tat espa­nyola de l’època. Nosal­tres també teníem mit­jans però calia pen­car. El cronòmetre és un àrbi­tre que mai no s’equi­voca. S’ha d’entre­nar a les sis del matí. Vaig començar fent uns 3.000 metres el 1963 i vaig aca­bar fent-ne uns 16.000 o 17.000 els últims anys. A Cata­lu­nya era pos­si­ble perquè el CN Saba­dell és l’únic club que té un col·legi a dins i està reco­ne­gut. Ara es diu Santa Clara, en honor del Santa Clara Swim­ming Club, el club que va fer més neda­dors als anys sei­xanta i setanta als Estats Units. Va ser una sort poder com­pa­gi­nar la natació i els estu­dis.
S’ha plan­te­jat mai si amb els mètode actu­als podria haver millo­rat les seves mar­ques?
Als Estats Units hi havia les con­di­ci­ons òpti­mes. Coun­sil­man tenia unes pan­ta­lles gegants i es va fer una màquina que dis­pa­rava en un segon 500 foto­gra­mes i veia per sota l’aigua la teva braçada. Era intel·ligent, un inves­ti­ga­dor nat. Ara bé, amb ell mai no vam tenir ni cap pla de nutrició ni cap revisió mèdica. Quan jo vaig ple­gar va començar. Sí que hau­ria pogut millo­rar i pot­ser també hau­ria pogut dedi­car-m’hi durant més temps. Però no em sap gens de greu. Van ser uns anys molt ben vis­cuts i en què també hi havia molta com­pa­nyo­nia. Vaig ser una per­sona amb molta sort des del punt de vista humà. Els meus pares esta­ven per tot i vaig tenir una bona família a Saba­dell. El meu pare només em feli­ci­tava quan m’anava mala­ment. Quan et va bé tot­hom et feli­cita. Ell sabia quan ho neces­si­tava. Els pares de la meva família d’aco­llida ja no hi són però man­te­nim la relació amb les filles. Van ser un model: eren bones estu­di­ants i tre­ba­lla­do­res. I també vaig tenir la sort de poder com­par­tir l’estada als EUA amb un matri­moni català. Ell era pro­fes­sor uni­ver­si­tari. Vaig fer un curs de català el 1970, cosa que aquí no hi havia l’opor­tu­ni­tat de fer. També vaig tenir entre­na­dors com el Kees, el Bert Sit­ters i el Coun­sil­man. Van ser tres entre­na­dors, tres pares, tres amics. He tin­gut tres famílies i tres grans edu­ca­dors.
Ha anat seguint tot el procés de Tar­ra­gona 2018?
He anat patint tot el procés.
És un mira­cle?
Si és un mira­cle, és el que li vaig dir al Pere Valls quan vam visi­tar l’Ane­lla Medi­terrània per veure les ins­tal·laci­ons.
Què va pen­sar quan es va deter­mi­nar l’ajor­na­ment del 2017 al 2018.
Estava apro­vat pels capi­tos­tos de dalt i no vaig dub­tar. L’únic veri­ta­ble pro­blema era la pis­cina. És un gran què tant per a la ciu­tat com per a la província. Ha de donar ser­vei a usu­a­ris però també al Tàrraco i a dife­rents clubs. Una pis­cina d’aques­tes carac­terísti­ques val molt i s’ha d’apro­fi­tar.
El car­tell de la natació tindrà un nivell molt alt amb Mireia Bel­monte de gran estre­lla.
Tenir una cam­pi­ona olímpica i mun­dial no té volta de fulla. La fede­ració espa­nyola ve amb tots els pesos pesants. Em sem­bla fantàstic i ja m’he com­prat les entra­des. No són nume­ra­des, són de gene­ral. Jo volia esta molt a prop de l’arri­bada.
Onze meda­lles en els Jocs Medi­ter­ra­nis. Quin record li ve pri­mer al cap?
La pri­mera vegada va ser dur perquè sor­tia d’una lesió i vaig patir bas­tant. Vam arri­bar amb un temps fantàstic però al cap de dos dies la tem­pe­ra­tura va bai­xar deu graus i ho vam pas­sar molt mala­ment. Era la pri­mera set­mana d’octu­bre i a l’aire lliure i vaig haver de com­prar-me una jaqueta de pell girada. Vam pas­sar fred i ens vam cons­ti­par, amb febre i tot. En els segons, a Algèria, estava fent la mili i feia el que podia. Havia estat fina­lista en el cam­pi­o­nat del món i estava con­tent. Recordo unes pis­ci­nes fabu­lo­ses. M’ima­gino que els fran­ce­sos els van aju­dar. Al mig del desert van fer unes grans ins­tal·laci­ons. Ara està una mica atro­ti­nat.
Vostè va lle­gir el mani­fest de la pla­ta­forma Natació per la Inde­pendència.
Sem­pre he sigut sobi­ra­nista. L’orga­nisme segueix fent actu­a­ci­ons i està molt lli­gat amb el COC. Vivint a Reus, he fet coses pun­tu­als però no m’hi dedico a ple temps perquè no puc. Faig algu­nes labors soci­als però em dedico molt a la família. Això sí, con­ti­nuo donant clas­ses de noci­ons bàsiques d’eco­no­mia domèstica.
Com creu que ha afec­tat la repressió de l’1 d’octu­bre i el procés la gent i la seva impli­cació en els Jocs Medi­ter­ra­nis?
L’1 d’octu­bre és molt a prop però és molt lluny de l’ator­ga­ment de la seu a Tar­ra­gona, que va ser el 2011. Es va començar a poc a poc i sense fer gaire soroll perquè estàvem en una crisi econòmica bru­tal. El 2003 o el 2004, quan es pre­pa­ra­ven els Jocs d’Alme­ria 2005, la cosa va ser molt dife­rent. Fins i tot van fer un canal olímpic. Em pen­sava que hi hau­ria més col·labo­ració. Parlo fins i tot abans de l’1-O. Ja no hi havia gaire sin­to­nia entre el govern cen­tral i l’Ajun­ta­ment. Hi havia més tra­ve­tes que altra cosa. Pot­ser no es va tro­bar la per­sona idònia que fos el des­llo­ri­ga­dor. No feia falta fer un pro­jecte faraònic com a Alme­ria, però es podia haver aju­dat molt més. Després, amb les elec­ci­ons i el tema de Puig­de­mont, ja es van anar posant totes les tra­ve­tes. Suposo que al final Espa­nya es va voler ren­tar la cara davant d’Europa i dels països ribe­rencs con­tri­buint amb alguna cosa i en aquest cas amb la pis­cina, però aquí s’ha hagut de picar molta pedra i patir molt. És ingent la feina que s’ha fet.
I amb el 155 pel mig...
Amb el temps amb què s’ha fet tot, dis­po­sar d’ins­tal·laci­ons com aques­tes és fantàstic. Gene­ral­ment tot se cen­tra­litza cap a Bar­ce­lona i la perifèria i aquí només ens volen per fer nucle­ars, abo­ca­dors, petroquímiques. El Palau d’Esports i l’Ane­lla Medi­terrània són fantàstics.
Seran un èxit?
Estic molt con­tent i estic con­vençut que sí, que seran un èxit. Quan van dir que farien uns Jocs a Tar­ra­gona vaig pen­sar, per­fecte, uns jocs a casa. Jo soc de Reus. Bar­ce­lona 92 també va ser a casa i quan et dema­nen ajuda no t’hi pots negar ni física­ment ni moral­ment.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)