Ciclisme

La setmana gran de Vine

Ciclisme. L’australià de l’Alpecin, que dijous estrenava el seu palmarès com a professional, suma la segona victòria a la Vuelta i lidera la muntanya

Jay Vine (1995) difícilment podrà oblidar aquesta setmana, la primera en què guanyava una cursa com a professional –dijous, al Pico Jano–. L’australià de l’Alpecin repetia victòria ahir, al Colláu Fancuaya, en una ascensió final en què cap dels escapats li va aguantar el canvi de ritme a 6 quilòmetres d’acabar la pujada, del 10,1 al 8,5% de mitjana però amb rampes de fins al 19%. Marc Soler, guanyador d’etapa dimecres a Bilbao, era segon quan semblava ser el primer de l’escapada amb possibilitats de guanyar, en cedir en una jornada en què Remco Evenepoel (2000) va defensar-se atacant quan es va quedar sense companys, amb Enric Mas, Primoz Roglic i Carlos Rodríguez a roda i gràcies.

Marc Soler, d’inici a fi

El vilanoví encapçalava un grup de vint unitats que seguien el primer intent de fuga, d’Alexey Lutsenko (Astana), al peu del primer dels cinc ports del dia –Colladona i Mozqueta (2a), Santo Emiliano i Tenebreo (3a), per aquest ordre abans de l’últim–, que coronaven Vine i Soler, primer i segon. L’australià ja era llavors el líder virtual de la muntanya i sumaria els màxims punts possibles en joc. Els dos obrien forat baixant i després s’hi afegien vuit homes més, tres dels quals del Groupama amb Thibot Pinot –ell i Rein Taaramäe, que una mica més i supera Soler a meta, eren els que miraven de seguir Vine a 6 del final–. En la fuga també hi havia Mads Pedersen (Trek), el primer en l’esprint intermedi a 32 quilòmetres i que superava Sam Bennett (Bora) en la classificació de la regularitat. El danès, campió del món el 2019, es despenjava després amb un coixí per la fuga de 3:20 a 20 km. Soler havia anat de menys a més en l’últim port i quan tot sol havia escurçat la diferència amb Vine al mig minut a l’últim quilòmetre les cames van dir prou.

L’aposta gironina

Guanyador de la Zwift Academy, la competició de ciclisme indoor i un d’aquells fenòmens que només s’explica en el context del confinament més dur de la pandèmia, Vine signava un contracte professional amb l’Alpecin. Ell i la seva dona s’ho jugaven tot a una carta, es venien totes les pertinences i venien a Girona per establir-se a la ja eterna ciutat de moda del ciclisme internacional. Un any després, ja era campió del món UCI Esports a Zwift i, aquest 2022, en el segon any a Girona, ja du dues victòries en la Vuelta i avui en lluirà el mallot de líder de la muntanya, en una jornada amb 171,4 km i cinc ports, dos dels quals de 1a inclosa l’arribada a Les Praeres (Nava).

EL PROTAGONISTA

Tinc molta més confiança des de la primera victòria. Em vaig treure un pes de sobre i tota la pressió ha desaparegut
Jay Vine
alpecin
Etapa 8 (153,4 km)
1r J. Vine (Alpecin) 4h05:25
2n M. Soler (UAE) a 0:43
3r R. Taaramäe (Intermarché) m. t.
4t T. Pinot (Groupama) a 0:47
5è R. Evenepoel (Quick-Step) a 1:20
6è E. Mas (Movistar) m. t.
7è P. Roglic (Jumbo) m. t.
8è S. Yates (BikeExchange) a 1:33
9è C. Rodríguez (Ineos) m. t.
General
1r R. Evenepoel (Q. Step) 29h28:19
2n E. Mas (Movistar) a 0:28
3r P. Roglic (Jumbo) a 1:01
4t C. Rodríguez (Ineos) a 1:47
5è T. Geoghegan Hart (Ineos) a 1:54
6è J. Ayuso (UAE) a 2:02
7è S. Yates (Bike Exchange) a 2:05
21è D. de la Cruz (Astana) a 5:49
42è M. Soler (UAE) a 22:08
88è R. Adrià (Kern Pharma) a 53:08
95è P. Miquel (K. Pharma) a 58:43
116è K. Galván (K. Phar.) a 1h13:20
Regularitat
1r S. Bennett (Bora) 147 punts
2n S. Bennett (Bora) 142
Muntanya
1r J. Vine (Alpecin) 40 punts
2n M. Soler (UAE) 16
Equips
1r UAE Team Emirates 87h40:20
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)