Vela

L’American Magic, vencedor de la regata preliminar de la copa Amèrica a Vilanova i la Geltrú

El matx-race final amb el l’Emirates Team New Zealand s’ha hagut de suspendre per la manca de vent

L’American Magic, comandat per l’australià Tom Slingsby i l’anglès Pau Goodison, ha estat el vencedor de la regata preliminar de la copa Amèrica després de les cinc proves disputades aquest cap de setmana a Vilanova i la Geltrú. La falta de vent ha frustrat la celebració de la final davant de l’Emirates Team New Zealand. L’Orient Express ha ocupat la tercera posició.

El reglament establia que els dos primers de la general s’enfrontaven en una mànega final única en ’Match-Race’ (vaixell contra vaixell), però la caiguda de vent ha impedit la seva celebració. L’equip nord-americà ha demostrat que els entrenaments intensius realitzats amb els seus dos AC40 a Barcelona han donat un gran resultat, aconseguint avui dos primers i un segon lloc, que a la llarga han estat definitius.

La primera mànega del dia, amb un recorregut entre boies de 8,4 milles nàutiques (15,5 km) i amb un vent de 10 nusos (18 km/h) de component sud-est (xaloc), ha estat dominada en la sortida per l’American Magic’, però els neozelandesos han reaccionat. Ningú ha pogut parar-los i s’han imposat amb un registre de 21:29, superant a l’’American Magic’ per 40 segons i al ’Luna Rossa’ amb Jimmy Spithill i Francesco Bruni com a timoners, en 56 segons.

El vent s’ha mantingut en la segona mànega, amb el mateix recorregut, i l’’American Magic’ ha tornat a fer una gran sortida. Només l’’Alinghi’ suís, amb Arnaud Psarofaghis i Maxime Bachelin, el timoner més jove d’aquesta Copa Amèrica, li ha plantat cara, però s’ha hagut de conformar amb el segon lloc. El ’Luna Rossa’ ha estat tercer.

Els neozelandesos arribaven líders a l’última mànega del dia, amb el vent ja amainant fins als 8 nusos (14 km/h). En la sortida el ’Luna Rossa’ ha comès un fora de línia, que li ha costat una penalització. L’’American Magic’ tornava a prendre el lideratge, però l’’Emirates Team New Zealand, aprofitant el costat bo del camp de regates, el superava i es col·locava momentàniament primer, fins que els nord-americans han revifat. En el penúltim tram, l’’American Magic augmentava la velocitat, però una gran reacció dels neozelandesos els portava a remuntar fins al segon lloc. L’equip nord-americà ha vençut amb 22:08, amb 58 segons de marge sobre l’embarcació neozelandesa i 1:08 sobre l’’Orient Express’ francès, segurament l’equip revelació d’aquestes regates preliminars.

L’’American Magic’ era el primer de la general amb un punt d’avantatge sobre el Team New Zealand en el primer gran enfrontament de Copa Amèrica del 2023. La competició hauria d’haver-se resolt amb una mànega final en Match-Race entre nord-americans i neozelandesos, però el vent ha davallat fins a només 6-7 nusos (10-12 km/h), molt poc consistent, i tot i que s’ha fet el tret de sortida s’ha hagut de suspendre al cap dels 10 minuts perquè el vent continuava caient. S’ha intentat una nova sortida mitja hora després, però ha estat del tot inútil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)