Dakar

ISIDRE ESTEVE

PILOT DE RAIDS

“Aquí comença una nova etapa en la meva carrera”

Vuit anys després del seu primer Dakar amb cotxe, Isidre Esteve per fi hi torna, empès per la passió pel repte i la il·lusió

El pilot lleidatà ha trobat el company ideal en la persona de Txema Villalobos: “Junts, creixerem”

“Necessito un coixí...”
El retorn d'Isidre Esteve (Oliana, 15-05-1972) al Dakar es va començar a forjar el 2011, quan va conèixer Josep M. Lloreda. El patró de KH-7 es va comprometre a fer realitat un coixí “intel·ligent”, que afavorís la irrigació sanguínia en el teixit pressionat estant tanta estona assegut i evités la formació de nafres. El projecte va més enllà d'Esteve i del Dakar, i a partir del juny l'empresa de Figueres OKM comercialitzarà el coixí de KH-7 en quatre versions per al públic en general
Dorms poc, menges a deshora, pateixes... Però la satisfacció és tan gran... Què hi ha, de bo, al món, que no costi un esforç?

El 2009 Isi­dre Esteve va córrer amb cotxe el pri­mer Dakar sud-ame­ricà, quan encara no feia dos anys que un acci­dent en una cursa de motos tot ter­reny li havia pro­vo­cat una lesió medul·lar. No hi ha pogut tor­nar fins ara, vuit anys després, amb un Mit­su­bishi Pajero de la cate­go­ria T1-S (pro­to­tips deri­vats de sèrie). El camí ha estat llarg, però l'esforç paga la pena.

Aquesta par­ti­ci­pació en el Dakar és un punt d'arri­bada o el començament d'una nova etapa en la seva car­rera espor­tiva?
És això últim. Hem pres aquesta decisió quan hem cre­gut que ho teníem tot al màxim de ben pre­pa­rat pos­si­ble, cons­ci­ents de com d'impor­tant era aquest moment. Per això hem tar­dat vuit anys. Si vaig al Dakar i acabo, i acabo amb un estat de salut mit­ja­na­ment bo, sé que encara tinc un llarg recor­re­gut i que començo una nova etapa en la meva car­rera espor­tiva.
Veient com s'ha hagut de pre­pa­rar ara, creu que voler fer-ho ja el 2009 va ser una boge­ria?
Pel que fa a les deci­si­ons pas­sa­des, no m'agrada plan­te­jar-me si vaig fer ben fet o no. Aque­lla va ser la decisió que vaig pren­dre lla­vors. De tots els pit­jors moments en sur­ten coses bones. D'aque­lla decisió va créixer el coixí intel·ligent i va créixer la Fun­dació Isi­dre Esteve. Si només ens fixem en el resul­tat espor­tiu i en el que va sig­ni­fi­car [de pati­ment físic], hauríem de dir que va ser una decisió pre­ci­pi­tada, però d'allò n'han sor­git coses bones.
Així doncs, què suposa per a vostè en l'àmbit per­so­nal ser a la sor­tida d'aquest Dakar?
És una satis­facció enorme. Al final, la major part de la meva vida ha girat a l'entorn de les cur­ses, de la com­pe­tició. La meva etapa espor­tiva en el Dakar ha mar­cat una època impor­tant en la meva vida. I ara sento que n'estic començant una altra.
Què l'empeny? L'afany de superació, la passió per com­pe­tir o la màgia dels grans raids?
És una bar­reja de tot ple­gat. Si no hi ha passió pel repte, no hi ha il·lusió, no hi ha les ganes de voler com­par­tir-ho amb més gent, un pro­jecte així és impos­si­ble. Això no ho fa un tot sol. És tot aquest con­junt de coses que t'ha d'apas­si­o­nar. El Dakar és un repte en què la major part del temps no ho pas­ses bé. Dorms poc, men­ges mala­ment i a des­hora, aca­bes fet un des­as­tre, patei­xes... Però la satis­facció en aca­bar és tan gran... Què hi ha, de bo, al món, que no costi un esforç?
En tota aquesta aven­tura, com d'impor­tant és la figura del Txema [Villa­lo­bos, el seu copi­lot, nas­cut a Calonge, Baix Empordà]?
Molt, per dife­rents aspec­tes. Pri­mer, perquè és el meu com­pany dins de la cabina del cotxe i hi ha d'haver una bona relació per­so­nal, i hi és. Segon, perquè té una feina, que és fer de copi­lot, i li toca tro­bar tots els bons camins en aquest Dakar. Ter­cer, perquè quan passi alguna cosa en el cotxe, jo no en baixo. Si cal can­viar una roda, la can­via ell sol; un pro­blema mecànic, el solu­ci­ona ell. Ima­gina't si en té, d'importància.
Com es van conèixer? Perquè el pri­mer Dakar en cotxe no el va fer amb ell.
No, però el vaig conèixer allà, perquè l'any 2009 ell era el mecànic de Tot Cur­ses que va fer el meu cotxe, un SsangYong, i va venir al Dakar com a mecànic. Quan el vaig veure tre­ba­llar i vaig veure com era, vaig dir: “Aquesta per­sona és la que vull al meu cos­tat si algun dia torno al Dakar.” D'apren­dre a nave­gar se n'aprèn, però el seu conei­xe­ment de la mecànica, la sen­si­bi­li­tat que té per al cotxe, això és una cosa que es té o no es té. Junts, crei­xe­rem.
Com a comen­ta­rista tècnic de TV3, ha estu­diat a fons el recor­re­gut dels últims Dakar. Què en pensa, del que li toca córrer?
Que serà dife­rent. Pre­veig un Dakar com­pli­cat, difícil. Per tots els can­vis de tem­pe­ra­tura i d'altura que hi haurà. I per les limi­ta­ci­ons en el GPS... No sé si l'orga­nit­zació té un pla B, perquè no sé si tot­hom serà capaç de tro­bar tots els punts de pas. No és gens fàcil nave­gar fora de pis­tes sense come­tre erra­des.
Joan Font debu­tarà en aquest Dakar amb un bugui sem­blant al que vostè va pilo­tar en el cam­pi­o­nat esta­tal. Creu que aquest tipus de vehi­cles és una bona via per ini­ciar-se en els ral·lis tot ter­reny?
És una via més econòmica i, per tant, acces­si­ble. És bo que l'orga­nit­zació del Dakar hagi fet una cate­go­ria nova per a aquest tipus de vehi­cles. Però jo els veig més per a cur­ses més cur­tes. Tots els vehi­cles tenen ava­ries, però aquests són més deli­cats.
Tor­narà a pilo­tar-ne un?
No, el bugui és un pas que ja he dei­xat enrere. Jo ara el que vull és pilo­tar cot­xes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)