Dakar

El tercer de Carlos Sainz i Lucas Cruz

El madrileny i el català aguanten sense problemes en l’última etapa i, s’emporten a casa el tercer tuareg de guanyadors del Dakar, cadascun amb tres marques diferents

Ricky Brabec (Honda) s’imposa en motos i trenca 18 anys de supremacia de KTM

El pilot madri­leny Car­los Sainz i el seu copi­lot, el català Lucas Cruz (Mini), han obtin­gut aquest matí el seu ter­cer tri­omf en el Dakar, després dels que van cele­brar en les edi­ci­ons 2010 (amb Volkswa­gen) i 2018 (amb Peu­geot). Sainz i Cruz han asse­gu­rat en l’última i rela­ti­va­ment curta espe­cial, de 167 km, i han cedit qua­tre minuts al més ràpid, el Toyota d’Al-Attiyah-Bau­mel, segons de la gene­ral. El pilot qatarià ha aca­bat a 6:21 i el podi l’han com­ple­tat Peter­han­sel-Fiuza (Mini), a 9:58.

A banda de Lucas Cruz, el català que apa­reix més amunt en la gene­ral és Àlex Haro, copi­lot de Giniel de Villi­ers en un dels Toyota ofi­ci­als. S’han clas­si­fi­cat cin­quens, rere Al Rajhi-Zhilt­sov (Toyota). Fer­nando Alonso i Marc Coma –quarts avui– han aca­bat 13ns, pena­lit­zats per la bol­cada de dime­cres, i Nani Roma i Dani Oli­ve­ras –dot­zens avui– han situat el Borgward en 26è lloc, un resul­tat que no reflec­teix el poten­cial de l’equip perquè en diver­ses espe­ci­als han estat els únics capaços d’inter­ca­lar-se entre els Mini –fos­sin en la con­fi­gu­ració de bugui, com els de Sainz i Peter­han­sel, o 4x4– i els Toyota cons­truïts pels dos grans fabri­cants del Dakar. Jaume Are­gall ha guiat Jesús Calleja al 29è lloc a bord d’un Toyota. També han com­ple­tat la cursa Xavier Foj i Igna­cio San­ta­maría (Toyota) si bé fora de la clas­si­fi­cació gene­ral perquè es van haver de reti­rar i reen­gan­xar-se a la cursa l’endemà aco­llint-se al regla­ment Dakar Expe­ri­ence.

I per fi, una Honda

L’any 2000 el malau­rat Ric­hard Sainct –mort al raid dels Fara­ons qua­tre anys més tard– va impo­sar una BMW 650R en la meta del 22è Dakar, que encara va començar a París però va fina­lit­zar a El Caire. Des d’ales­ho­res, la tira­nia de KTM, fos en la cilin­drada gran o en la d’ara, de 450 cc, ha estat abso­luta. Divuit victòries con­se­cu­tes, entre les quals hi ha la de Nani Roma (2004) i les cinc de Marc Coma (2006, 2009, 2011, 2014 i 2015). Quan tot sem­blava que l’encara jove Toby Price (31 anys), havia ini­ciat el 2019 una nova era de domini per a la marca austríaca, ha arri­bat Ricky Bra­bec per donar a Honda el gran títol que li fal­tava. Cer­ta­ment, el gegant ja ponès ja havia gua­nyat el Dakar, però dels títols de Cyril Neveu (1982, 1986 i 1987) Edi Ori­oli (1988) i Gilles Lalay (1989) en fa més de tres dècades.

Bra­bec s’ha impo­sat amb 16:26 d’avan­tatge sobre Pablo Quin­ta­ni­lla, que pìlotava una Husq­varna, marca pro­pi­e­tat de KTM, com Gas Gas. Price no ha comès cap errada impor­tant però ha anat cedint ter­reny minut a minut al nord-ame­ricà, de només 28 anys, que en la seva cin­quena par­ti­ci­pació i després de tres aban­do­na­ments con­se­cu­tius ha exhi­bit una gran madu­resa i una sang freda i capa­ci­tat de con­cen­tració per per­dre poquíssim temps els dies que ha hagut d’obrir pista. Al final, Price ha com­ple­tat el podi a 24:06 del gua­nya­dor i a davant d’un dels des­co­bri­ments d’aquesta edició i pilot a tenir en compte en el futur, el xilè José Igna­cio Cor­nejo, amb només 24 anys i qua­tre par­ti­ci­pa­ci­ons, que amb la d’avui ha estat capaç de gua­nyar dues espe­ci­als i man­te­nir-se serè. El cas­te­llo­nenc Joan Bar­reda, etern aspi­rant a tren­car el domini de KTM des dels temps de Marc Coma, ha aca­bat setè, molt pena­lit­zat pel temps per­dut en la quarta etapa.

Entre els cata­lans, tota la cursa ha estat una pugna entre els expe­ri­men­tats, Joan Pedrero (12 par­ti­ci­pa­ci­ons) i Laia Sanz (10) i el debu­tant Jaume Betriu, des­ta­cat pilot d’enduro. Tots amb KTM (tot i que Laia Sanz com­pe­tia amb sota marca Gas Gas), s’han anat alter­nant les posi­ci­ons de millor català i han aca­bat sepa­rats per menys de mitja hora, però amb el debu­tant Betriu 14è, a davant de Pedrero (16è) i Sanz (18a). Pep Mas (Hus­varna) ha fina­lit­zat el Dakar després de l’aban­do­na­ment del 2019, en el seu debut. Ho ha fet en 69a posició.

En la cate­go­ria Side by Side (buguis lleu­gers), l’equip català amb més pos­si­bi­li­tats a pri­ori, Gerard Farrés-Armand Mon­leon (CanAm) ha aca­bat onzè després de diver­sos pro­ble­mes. El millor català en la taula ha estat Xavier Blanco, copi­lot de l’excampió espa­nyol de ral·lis Jesús Puras. El cantàbric i el català han situat el seu CanAm en sisè lloc, a 2h19:15 dels gua­nya­dors, els nord-ame­ri­cans Casey Cur­rie i Sean Ber­ri­man. Santi Navarro i Marc Solà (CanAm) han tan­cat el Top-10, un magnífic resul­tat per a Navarro, que només havia dis­pu­tat un Dakar (2017) i com a copi­lot. Rafa Tor­na­bell, copi­lot de José Luis Peña (Pola­ris), ha fina­lit­zat 22è.

En cami­ons, 16a victòria des de l’any 2000 per al fabri­cant rus Kamaz, amb Kar­gi­nov-Mokeev-Leo­nov, escor­tat per un altre Kamaz (Xiba­lov-Niki­tin-Tata­ri­nov) i amb el ter­cer a més de dues hores. Llo­vera-Tor­res-Marcó (Iveco) han aca­bat 15ns i Juvan­teny-Cri­ado-Domènech (Man), 19ns.

Igna­cio Casale ha encapçalat el mono­poli de Yamaha en quads, amb els nou pri­mers clas­si­fi­cats de la marca japo­nesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)