Fórmula 1

JOSEP LLUÍS SANTAMARIA

DIRECTOR GENERAL DEL CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA

“El govern té molt clar que som una instal·lació de país”

“Hem plantejat dos escenaris per al 2021: un amb aforament limitat, prenent com a base el 50% del límit actual en espais oberts, i l’altre, sense restriccions”

“El circuit farà 30 anys i tecnològicament l’hem de posar al dia”

Abans de final d’any el contracte amb la F-1 ha de veure la llum, i vindrà associat amb els tests de pretemporada
El pitjor de la pandèmia ha estat la falta de públic. El seu escalf és un punt d’energia més per tirar endavant

Josep Lluís San­ta­ma­ria (Bar­ce­lona, 1965) va que­dar gar­ra­ti­bat el 25 de setem­bre, quan encara no feia dos mesos que ell i Maria Tei­xi­dor havien estat nome­nats, la pre­si­denta tocava el dos un diven­dres de GP de Cata­lu­nya. Ja recu­pe­rat de la pata­cada i habi­tuat a repor­tar direc­ta­ment al con­se­ller Ramon Tre­mosa, el direc­tor del cir­cuit explica els plans de pre­sent i futur.

Com va viure i com ha paït la decisió de Maria Tei­xi­dor?
Va ser una sor­presa. La cap de comu­ni­cació del cir­cuit em va fer saber que Tei­xi­dor havia fet un tuit dient que mar­xava. Va ser com­pli­cat, en ple gran premi. Aquell mateix dia em reu­nia amb Car­melo Ezpe­leta [Dorna] i ell mateix ho va dir: “Es nota que no és una per­sona de la com­pe­tició, perquè amb un GP en marxa això no es pot fer. No hau­ria pas­sat res si ho hagués fet el dilluns següent.”
Que el pre­si­dent sigui el con­se­ller Tre­mosa és més ope­ra­tiu?
Hi haurà moments que se’m girarà més feina. El pre­si­dent és con­se­ller i té una fei­nada molt gran. Per tant, tot allò que havíem par­lat que ens repar­tiríem, al final recau sobre el direc­tor. Però que el pre­si­dent sigui mem­bre del govern també ha d’aju­dar que l’accés al mateix govern sigui més sen­zill.
Vint-i-nou anys al cir­cuit. Se’l coneix com casa seva. Això el deu haver aju­dat.
Jo conei­xia el cir­cuit des del ves­sant espor­tiu. Vaig començar el 1991 com a ofi­cial de pista i he anat pas­sant dife­rents gra­ons fins arri­bar a ser direc­tor adjunt dels grans pre­mis de F-1 i MotoGP. Això et dona molta visió de la part espor­tiva. En aquests últims mesos he vist com es pre­para tot perquè quan arriba la cursa esti­gui tot a punt. Estava acos­tu­mat a arri­bar dijous al GP i tro­bar-m’ho tot mun­tat. I ara no, vius com creix i com can­via un esde­ve­ni­ment d’aquests des de la pri­mera reunió interna. Però l’experiència i el conei­xe­ment ajuda. Ser una per­sona del motors­port ajuda.
Què ha estat el pit­jor d’aquesta pandèmia que no s’acaba?
No poder comp­tar amb públic. Tot i ser una ins­tal·lació oberta i a l’aire lliure, totes les pro­ves han estat a porta tan­cada. L’escalf del públic et dona un punt més d’ener­gia per tirar enda­vant. Hem fet qua­tre cam­pi­o­nats mun­di­als, F-1, MotoGP, dues cur­ses de ral·licròs i una de Super­bike, i sem­blava que estàvem en uns entre­na­ments. A veure si les vacu­nes i la cons­ci­en­ci­ació de tot­hom ens per­me­ten tor­nar a tenir públic.
L’únic efecte posi­tiu de la Covid-19 serà en els comp­tes...
Sí, esta­ran millor perquè els cànons no s’han hagut de pagar. Però hi ha hagut des­pe­ses addi­ci­o­nals molt impor­tants per ade­quar la ins­tal·lació a les mesu­res anti-Covid. Durant els GP tot­hom havia de pas­sar tests PCR cada cinc dies, i això ens ha asse­gu­rat que tot­hom qui era al cir­cuit estava sa. I totes les pro­ves que hem fet als tre­ba­lla­dors aquesta tem­po­rada han donat nega­tiu. A banda dels PCR per als tre­ba­lla­dors impli­cats en les cur­ses, hem fet tests d’anti­gen a la resta perquè tot­hom estigués en les matei­xes con­di­ci­ons.
El govern actual està d’acord sobre el paper del cir­cuit?
El govern té molt clar que el cir­cuit és una ins­tal·lació de país, que és necessària. Que per defi­citària que sigui, l’impacte de mili­ons que com­porta de murs cap enfora és molt impor­tant. De murs cap endins no es veu el que fac­tu­ren els hotels del Vallès o els cot­xes de llo­guer, ni els llocs de feina... Tot i ser a porta tan­cada, en el GP de F-1 es van moure aquí dins unes 3.000 per­so­nes. Els hote­lers de la zona adme­ten que el cir­cuit els pro­por­ci­ona el 30% dels ingres­sos, i que en són depen­dents.
En quin moment estan les nego­ci­a­ci­ons amb la F-1?
Les va començar l’equip ante­rior i durant el nos­tre GP vam estar par­lant amb Chase Carey de la reno­vació. Al setem­bre ens hi vam posar i estem afi­nant el con­tracte. D’aquí a final d’any ja sor­tirà l’anunci. Ja ha estat molt impor­tant figu­rar en el calen­dari 2021 sense reser­ves, i en la data que nosal­tres vam pro­po­sar, la que ens és més còmoda, al maig, i inten­tant ser la pri­mera prova euro­pea. Ara estem polint detalls i abans de final d’any el con­tracte ha de veure la llum amb la sig­na­tura. Anirà asso­ciat als tests de pre­tem­po­rada, que també estan molt enca­mi­nats. Seran menys dies perquè per al 2021 no hi ha hagut modi­fi­ca­ci­ons tècni­ques.
La pre­si­denta Maria Tei­xi­dor tenia la idea de lli­gar la F-1 amb altres grans esde­ve­ni­ments de Bar­ce­lona i posava el Mobile World Con­gress com a exem­ple. Aquesta és una via per a vostè?
Tot va lli­gat... sem­pre que es puguin cele­brar els esde­ve­ni­ments de fora del cir­cuit. Nosal­tres volem tenir un cir­cuit tec­nològica­ment inno­va­dor, i per això neces­si­tem estar asso­ci­ats a aquests esde­ve­ni­ments. Pel que fa al MWC, tam­poc sabem si serà vir­tual, pre­sen­cial o mixt. Hem de can­viar la manera de pen­sar, però sí que sabem que el govern aposta per aquesta con­nec­ti­vi­tat. El cir­cuit penja del Depar­ta­ment d’Empresa i Conei­xe­ment, però hi ha altres depar­ta­ments que també són impor­tants aquí. Eco­no­mia és el soci majo­ri­tari, però ara mateix dotar el cir­cuit de les tec­no­lo­gies del moment és una pri­o­ri­tat. Aquest any 2021 farem 30 anys, i tec­nològica­ment ens hem de posar al dia. S’estan pre­sen­tant pro­jec­tes al con­sell d’admi­nis­tració i hi ha tot un pla d’inver­si­ons pre­vis­tes, però que s’han d’aca­bar de defi­nir.
El foc encre­uat que hi ha sovint entre els socis de govern l’ha afec­tat en aquests mesos?
No. Pel GP de F-1 vam tenir una reunió a la qual també va assis­tir el vice­pre­si­dent del govern i ens vam posar les piles. Van dir que el cir­cuit és pri­o­ri­tari. Jo per­cebo que sobre el cir­cuit hi ha acord, i les con­ver­ses que he tin­gut amb els socis del cir­cuit i en el con­sell d’admi­nis­tració són en el sen­tit que això ha de con­ti­nuar i s’han de fer els esforços neces­sa­ris. Cal can­viar aspec­tes i cor­re­gir-ne d’altres, però és molt clar que aquesta és una ins­tal·lació de país.
Par­tint d’aquesta base, del fet que el govern avala el con­tracte de la F-1, que l’anunci de pròrroga és imme­diat i que el cir­cuit és pal de paller, s’ha de pen­sar que la resta de con­trac­tes s’ani­ran reno­vant.
Sí. Amb Dorna tenim con­tracte pel 2021 i pel 2022 hauríem de reno­var, com gai­rebé tots els cir­cuits. Amb Car­melo Ezpe­leta hem que­dat que quan esti­guem a prop d’aca­bar aquest con­tracte començarem a par­lar del següent. Amb World Super­bikes tenim qua­tre anys més i amb ral·licròs tenim el 2021 amb data al juliol.
Els esce­na­ris amb què tre­ba­lla el cir­cuit pel 2021 hi ha públic?
N’hem plan­te­jat dos. Un, amb afo­ra­ment limi­tat, pre­nent com a base les limi­ta­ci­ons que tenim ara, d’un 50% d’afo­ra­ment en espais exte­ri­ors. I l’altre, sense res­tric­ci­ons.
Pen­sant que la F-1 té més públic de fora de l’Estat, també hi ha el con­di­ci­o­nant de la nor­ma­tiva de mobi­li­tat dels altres estats.
Variarà la com­po­sició de públic, el per­cen­tatge d’estran­gers. En les pre­vi­si­ons ja ens pro­te­gim esta­blint unes pre­vi­si­ons de venda d’entra­des menors a les del 2019, apli­quem una mena de coe­fi­ci­ent de segu­re­tat. I fins i tot en l’esce­nari sense res­tric­ci­ons també comp­tem amb aquesta reducció. Tot i això, si la vacu­nació fun­ci­ona, aquí podem tenir públic fins i tot abans del maig.
Els anys de més públic en la F-1 coin­ci­dei­xen amb els títols d’Alonso. Ara que torna als 40 anys, i que Sainz ha fit­xat per Fer­rari, seria una llàstima no poder apro­fi­tar aquesta con­jun­tura.
Alonso té 40 anys però té tirada i si mirem els temps del test que va fer a Abu Dhabi, està a dalt. És molt com­pe­ti­tiu i si la tècnica està al seu cos­tat, estarà amunt. I el pas de Sainz a Fer­rari és molt impor­tant, perquè quan el públic pensa en cotxe espor­tiu pensa en Fer­rari. A més, el mono­plaça els va anant millor i el 2021 ha de ser molt dife­rent, ha de fun­ci­o­nar. La suma d’Alonso i Sainz ens ha de per­me­tre atreure molt públic del país.
Hi ha algun pla per recu­pe­rar l’aposta per la for­mació de pilots?
Això s’ha de fer des de la Gene­ra­li­tat, amb sub­ven­ci­ons, i tute­lat i guiat per experts. També ens hi hem de posar amb la secre­ta­ria gene­ral de l’Esport. Aquell pro­grama de Joves Pilots va por­tar Jaume Alguer­su­ari a la F-1, tenim Albert Costa com a pilot ofi­cial de Lam­borg­hini en GT, Dani Jun­ca­de­lla ha estat en DTM, amb Mer­ce­des, Miquel Molina també venia del pro­grama i, a banda de tenir un equip propi de F4 en el cam­pi­o­nat d’Espa­nya, com­pe­teix amb Fer­rari... S’ha acon­se­guit que siguin pilots pro­fes­si­o­nals. Alguns hau­ran que­dat pel camí i no hau­ran arri­bat on volien, però en l’auto­mo­bi­lisme no tot és la F-1. I aquests pilots que tenien poten­cial per arri­bar a la F-1 estan com­pe­tint pro­fes­si­o­nal­ment en altres cate­go­ries, i fent-ho bé.
I en dues rodes?
La fede­ració hi està molt posada. Tots els cam­pi­ons que hem tin­gut han sor­tit de les pro­mo­ci­ons. Alguna cosa s’està fent bé. Tant en el kàrting com en dues rodes tenim l’Open RACC que comen­cen de ben petits. Però no podem dotar del 100% del que es neces­sita. El noi pot tenir fusta, pot ser bo i se li pot fer una ajuda, però també hi ha la part que ha de cobrir cadascú amb el seu esforç i la part econòmica.
Vostè que ve de les pro­ves fora de pista, com veu fer un tram del ral·li RACC al cir­cuit?
Tot depèn de la idea de l’orga­nit­za­dor del ral·li del mun­dial. Però avui estem fent un ral·lis­print [l’entre­vista es va fer dis­sabte pas­sat] en el qual hem pogut treure un tram d’11,3 km fent ser­vir només 4 km de la pista del cir­cuit. Això vol dir que tenim mol­tes pos­si­bi­li­tats i per al ral·lis­print del 2021 ja estem pen­sant can­vis que ens per­me­tin fer zones espec­ta­cu­lars de cara al públic, una mica en la línia dels Mickey Mouse antics.
Vaja, que aquest ral·lis­print podria ser un assaig per al futur?
[Riu] No, no és un assaig. Ho hem fet també pen­sant en les empre­ses cata­la­nes del món del motor. Aquest 2020 només ha tin­gut una prova del cam­pi­o­nat de Cata­lu­nya de ral·lis. Pre­pa­ra­dors, pilots, patro­ci­na­dors... vam pen­sar en una prova que, tot i no ser pun­tu­a­ble, mogués altre cop l’espe­rit de la com­pe­tició a Cata­lu­nya. Tor­nar a revi­far. Hem fet alguna cosa dife­rent amb la idea que, quan hi hagi públic, es con­so­lidi com la prova que tanca la tem­po­rada, amb un gran dinar final. I aquest any ho hem ajun­tat amb La Marató, sense les vol­tes solidàries, que hem hagut de pas­sar al febrer.
Què ha posat a la carta als Reis per al 2021?
Mol­tes coses. Un revolt nou, el 10, un espai de direcció de cursa actu­a­lit­zada, moderna, amb més dotació de segu­re­tat, més càmeres i més reso­lució. Tre­ba­llem per dotar el cir­cuit de tec­no­lo­gia 5G, que ens anirà molt bé per aju­dar la indústria cata­lana del motor a fer pro­ves. Ja tenim Idi­ada, però aquí, al cir­cuit, s’hi han de poder fer pro­ves dels vehi­cles elèctrics de com­pe­tició. Estem estu­di­ant temes de sos­te­ni­bi­li­tat, ins­tal·lació de pla­ques foto­vol­tai­ques... temes que han de for­mar part del cir­cuit dels pròxims 30 anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)