Fórmula 1

Cartes damunt la taula

El mundial arrenca a Bahrain amb Red Bull líder de sensacions en els tests i adaptat als canvis de reglament per potenciar l’espectacle, Ferrari engrescat pel salt qualitatiu i Mercedes fluix però segurament no tant com ha evidenciat

La para­doxa és que els can­vis per poten­ciar l’espec­ta­cle en el mun­dial de fórmula 1 que arrenca aquest cap de set­mana a Bah­rain arri­ben tot just després de la cursa més emo­ci­o­nant i taquicàrdica dels últims anys, en què Max Vers­tap­pen (Red Bull) va ser coro­nat campió en l’últim moment en un final digne d’un recar­go­lat guió cine­ma­togràfic. Però a la fórmula 1 de cur­ses massa sovint monolítiques, mar­ca­des pel domini del neer­landès i de l’anglès Lewis Hamil­ton (Mer­ce­des), set cops campió del món i ara vigent sub­campió, ja li con­ve­nia un ren­tat de cara. De fet, el nou regla­ment tècnic –segons els ente­sos, la major revo­lució en 40 anys– s’hau­ria d’haver imple­men­tat el 2021, però la pandèmia ho va endar­re­rir. L’objec­tiu no és altre que una major igual­tat i més impre­vi­si­bi­li­tat en un circ en què també s’ha limi­tat el pres­su­post a 141,2 mili­ons de dòlars per a les 22 cur­ses.

Les mesu­res pre­te­nen sac­se­jar l’esce­nari. Un dels grans propòsits és que els mono­pla­ces no depen­guin tant de l’aero­dinàmica i que les tur­bulències no obs­ta­cu­lit­zin els avançaments per fomen­tar el cos a cos que tant agrada. Hi con­tri­buirà la sim­pli­fi­cació del ale­rons del davant i del dar­rere. El retor­nat efecte sòl serà el prin­cipi aero­dinàmic sobre el qual ges­ti­o­na­ran l’adherència, apro­fi­tant el cor­rent d’aire que entra al cotxe, diri­gint-la a la part infe­rior a través del dis­seny perquè surti a través d’un difu­sor. També s’ins­tau­ren les llan­tes de 18 pol­za­des, en comp­tes de les 13 tra­di­ci­o­nals, seguint la tendència de l’auto­moció comer­cial. Per­me­tran que els pilots puguin incre­men­tar el ritme sense tant de temor al des­gast del pneumàtic, un aspecte que ha con­di­ci­o­nat les cur­ses. Amb tot ple­gat, i pel que s’ha vist i el que no s’ha vist en els tests, tres ses­si­ons a Mont­meló i tres a Bah­rain, Red Bull con­ti­nua al cap­da­munt, Fer­rari ha fet un salt i s’acosta, i a Mer­ce­des li costa. És evi­dent que no gira del tot rodó, però els experts hi entre­ve­uen una certa tàctica.

Pilots nous i retorns

El fit­xatge del polonès Valt­teri Bot­tas per Aston Mar­tin després de ser ter­cer amb Mer­ce­des és el més cri­da­ner de la gra­e­lla. El seu subs­ti­tut a la firma teu­tona és el pilot britànic de 24 anys George Rus­sell, que hi aterra pro­ce­dent de Willi­ams. Torna Alex Albon, tai­landès de 25 anys nas­cut al Regne Unit amb una experiència de dos anys a la fórmula 1, amb Toro Rosso i Red Bull Racing. La con­dició de rus de Nikita Maze­pin l’ha dei­xat a dar­rera hora sense volant, exclòs pel seu equip. A Bah­rain, el pilot de reserva ale­many Nico Hülken­berg subs­ti­tuirà el seu com­pa­tri­ota Sebas­tian Vet­tel, que ha donat posi­tiu de covid-19, a l’equip Aston Mar­tin. L’altre pilot de l’escu­de­ria és Lance Stroll.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)