Olimpisme

L’altra història dels Jocs Olímpics (i 26)

La llarga marxa de la Xina

La concessió dels Jocs del 2008 a Pequín va fer tornar la paraula boicot al vocabulari olímpic.

El COI va defensar la seva decisió argumentant que els Jocs farien canviar el règim xinès en temes com el respecte als drets humans, cosa que el pas del temps ha demostrat que no ha estat així

Final­ment, l’estiu del 2008 els Jocs Olímpics van arri­bar al país més poblat de la Terra la Xina. Cul­mi­nava així un llarga procés, com una mena de segona llarga marxa de Mao Zedong, d’una història entre la Xina i l’olim­pisme plena de d’estira-i-arron­ses. El COI, en l’última acte de Joan Antoni Sama­ranch com a pre­si­dent de l’orga­nisme, va ator­gar els Jocs a Pequín l’estiu del 2001. La con­cessió va ser rebuda amb molts de recels. La Xina no era el 2001, ni el 2008, ni ara, el 2021, un país que es pogués homo­lo­gar el que es con­si­dera un país democràtic. Un dels argu­ments del COI per donar els Jocs a la Xina és que aju­da­rien a evo­lu­ci­o­nar al país. El pas del temps en mos­tra que, en l’aspecte de les lli­ber­tats polítiques i el res­pecte als drets humans, ator­gar al Jocs del 2008 a la Xina no va ser­vir de res. Els Jocs de Pequín van fer tor­nar al voca­bu­lari olímpic parau­les com boi­cot, que sem­bla­ven obli­da­des. Els Jocs de Pequín van ser, des del punt de vista de la relació de l’olim­pisme amb la política, l’últim gran repte. Els de Lon­dres 2012 i Rio 2016 van ser, des d’aquest punt de vista, una bassa d’oli.

El tren­ca­ment

Abans de la revo­lució de Mao Zedong, la Xina havia tin­gut una presència dis­creta en els Jocs Olímpics. Es va estre­nar el 1932, a Los Ánge­les, amb un atleta; el 1936, a Berlín, hi van anar 69 espor­tis­tes, i el 1948, a Lon­dres, 33; sense cap resul­tat des­ta­cat. El 1910 es va crear la Fede­ració Atlètica Ama­teur de la Xina sota l’impuls de Chang Po-Ling, Shen Shih-Liang i Wang Chen­ting. El 1922, aquest orga­nisme es con­ver­tia en l’inter­lo­cu­tor del Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI) a la Xina i Wang Chen­ting esde­ve­nia el pri­mer mem­bre xinès del COI. La guerra civil que va aca­bar el 1949 amb la fun­dació de la República Popu­lar de la Xina i la reti­rada dels par­ti­da­ris de Xiang Kai-sheck a Taiwan, també va tren­car l’esport. La majo­ria dels mem­bres del comitè xinès, 19 de 25, entre ells Wang Chen­ting, van mar­xar a Taiwan i el nou govern va crear un nou orga­nisme, al qual va ano­me­nar Fede­ració Atlètica de Tota la Xina. Des d’aquell moment, la lluita de la nova Xina per al seu reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal va tenir en l’esport un dels seus ele­ments prin­ci­pals. En plena guerra freda, la Xina, amb el suport del bloc soviètic, i Taiwan, amb els Estats Units d’ali­ats, van con­ver­tir el COI en un altre camp de bata­lla i el van poten­ciar com un impor­tant actor en les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals.

La pri­mera con­fron­tació va ser el 1952. Els dos comitès van dema­nar par­ti­ci­par en els Jocs d’Hèlsinki. El comitè amb seu a Taiwan estava reco­ne­gut pel COI; el que tenia la seu a Pequín, no. El COI va deci­dir que, sense per­ju­dici de la decisió poste­rior que es pogués pren­dre, que els espor­tis­tes dels dos comitès pogues­sin par­ti­ci­par en els esports en què les seves fede­ra­ci­ons esti­gues­sin reco­ne­gu­des inter­na­ci­o­nal­ment. Taiwan no ho va accep­tar i es va reti­rar. La Xina hi va enviar una dele­gació de 40 mem­bres. El 1954, en la 49a sessió que es va fer a Ate­nes del 12 al 15 de maig, el COI va reconèixer final­ment el comitè olímpic de la República Popu­lar de la Xina, con­ver­tint-se en la pri­mera gran orga­nit­zació inter­na­ci­o­nal que adme­tia la Xina comu­nista. La votació va ser molt ajus­tada, 23 a 21. Els dos comitès xine­sos con­vi­vien ara din­tre del COI, que va inten­tar que en els Jocs del 1956 hi par­ti­cipés un equip uni­fi­cat, com ja havia acon­se­guit fer amb Ale­ma­nya. No va tenir èxit i al final, la Xina va boi­co­te­jar els Jocs de Mel­bourne per la presència de Taiwan, i dos anys més tard, el 25 d’agost del 1958, en ple “Salt enda­vant”, enmig d’una greu crisi pel bom­bar­deig per part de la Xina d’unes peti­tes illes de Taiwan, la Xina va enviar una carta al COI en la qual li comu­ni­cava la seva reti­rada del Movi­ment Olímpic. El pre­si­dent del Comitè Olímpic Xinès, Tung Shouyi, va acu­sar al lla­vors pre­si­dent del COI, Avery Brun­dage, de “vio­lar deli­be­ra­da­ment la carta olímpica amb l’objec­tiu de ser­vir el pro­jecte impe­ri­a­lista dels Estats Units de crear dues Xines”. La Xina també es va reti­rar de les fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals d’atle­tisme, bàsquet, fut­bol, lluita, hal­te­rofília, natació, tir i ten­nis.

La Xina ja no era en el COI però l’URSS, en el seus dar­rers temps com aliat dels xine­sos, va pres­si­o­nar al COI per evi­tar que Taiwan usés el nom de Comitè Olímpic Xinès. Les pres­si­ons van fer efecte i el 1959, el COI va comu­ni­car a Taiwan que no podia fer ser­vir el nom de Comitè Olímpic Xinès perquè no admi­nis­trava l’esport a la Xina. Als Estats Units es va veure la decisió en clau de Guerra Freda i el mes de juny, el Congrés dels EUA va votar una reso­lució favo­ra­ble a la rein­te­gració del seu nom a Taiwan i a man­te­nir la Xina fora del COI. En la reso­lució també es deia que els Estats Units no par­ti­ci­pa­rien en els Jocs d’Hivern que s’havien de fer a Squaw Valley si Taiwan no ho podia fer. Per pri­mera i única vegada, un país va amenaçar de boi­co­te­jar uns Jocs que s’havien de fer en el seu ter­ri­tori. Avery Brun­dage, va haver de decla­rar en un comitè del Senat que inves­ti­gava la infil­tració comu­nista en el Comitè Olímpic dels Estats Units. Al final, i mal­grat les ame­na­ces dels Estats Units, el comitè de Taiwan no va par­ti­ci­par en els Jocs d’hivern del 1960: Taiwan no era mem­bre de cap fede­ració d’esports d’hivern.

Durant els anys sei­xanta la Xina es va anar allu­nyant de l’URSS. La Revo­lució Cul­tu­ral va ser un des­as­tre per a l’esport. La Xina està abso­lu­ta­ment aïllada en tots els aspec­tes. En l’inici dels anys setanta, la Xina es va acos­tar a occi­dent. L’esport va tenir-hi el seu lloc amb l’ano­me­nada diplomàcia del ping pong -un equip dels Estats Units va visi­tar la Xina a l’abril del 1971-. A finals del 1970, el Canadà va reconèixer la Xina; al juliol del 1971, el secre­tari d’Estat de Ric­hard Nixon, Henry Kis­sin­ger, va fer una visita secreta a Pequín. Com a lògica con­seqüència de tot ple­gat, a l’octu­bre del 1971, un cop els Estats Units van aixe­car el seu veto, la República Popu­lar de la Xina va ser admesa a les Naci­ons Uni­des en el lloc de Taiwan. Abans de que s’acabés l’any, la Xina i el Japó van res­ta­blir rela­ci­ons diplomàtiques. El 1972, Ric­hard Nixon va visi­tar la Xina.

Petició de retorn

El nou pre­si­dent del COI des del 1972, Lord Killa­nin, es va aga­far el retorn de la Xina com un assumpte per­so­nal. Des del 1973 la Xina havia anat dema­nant el reingrés en les fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals que havia aban­do­nat 25 anys abans, ja que li calia estar din­tre d’un mínim de cinc fede­ra­ci­ons d’esports olímpics per poder dema­nar el reco­nei­xe­ment del seu comitè olímpic. El 9 d’abril del 1975 la Xina va pre­sen­tar una petició de read­missió en la qual també dema­nava que es retirés el reco­nei­xe­ment al comitè de Taiwan. Les fede­ra­ci­ons xine­ses ja havien estat accep­ta­des en 10 de les 27 fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals que en aquell moment eren reco­ne­gu­des pel COI (bàsquet, esgrima, gimnàstica, hal­te­rofília, hoquei sobre gel, lluita, pati­natge, piragüisme, rem i volei­bol). Taiwan llui­tava per la seva super­vivència i al temps que inten­tava evi­tar que l’entrada de la Xina en una fede­ració no sig­ni­fiqués la seva expulsió, bus­cava nous reco­nei­xe­ments, La petició d’admissió del COI no va ser ofi­ci­al­ment rebut­jada, però es va dei­xar per després dels Jocs del 1976. La Xina volia ser als Jocs de Mon­treal i quan va veure que no hi podria ser, va inten­tar evi­tar que Taiwan hi pogués par­ti­ci­par. El Canadà va ser un dels pri­mers països que va reconèixer la Xina i el govern de Pequín li va recor­dar al de Canadà que la par­ti­ci­pació de Taiwan a Mon­treal podria pro­vo­car pro­ble­mes en les seves rela­ci­ons. El govern del Canadà va impe­dir l’entrada al país de la dele­gació de Taiwan i només l’amenaça de reti­rada dels Estats Units va fer aflui­xar la postura del govern de Pierre Tru­deau, que final­ment va accep­tar que el comitè de Taiwan par­ti­cipés sota aquest nom: Taiwan i prou. Als Estats Units els va estar bé, però no a Taiwan, que es va reti­rar.

Tor­nada i boi­cot

Final­ment, el 25 d’octu­bre del 1979, el comitè exe­cu­tiu del COI, en una reunió feta a Nagoia (Japó), va read­me­tre la República Popu­lar de la Xina en el Movi­ment Olímpic sota el nom de Comitè Olímpic Xinès. Aquesta decisió va ser rati­fi­cada per l’assem­blea, en una votació que es va fer per cor­reu i que es va comu­ni­car el 26 de novem­bre del 1979. Dels 89 mem­bres del COI van votar-ne 81, amb un balanç de 62 vots a favor, 17 en con­tra i dos vots en blanc. El 23 de març del 1981 Taiwan es va donar per vençut i veient la irre­ver­si­ble entrada del seu gran ene­mic en el món olímpic va accep­tar que el mal menor era la seva super­vivència i va sig­nar un acord amb el COI pel qual a patir d’aquell moment el seu nom seria Comitè Olímpic de Xina Tai­pei amb un emblema i un himne nous. La Xina va par­ti­ci­par en els Jocs d’hivern del 1980 que es van fer a Lake Pla­cid, als Estats Units, amb una dele­gació for­mada per 28 espor­tis­tes, però va fer cos­tat als Estats Units en el boi­cot als Jocs de Mos­cou. El retorn als Jocs d’estiu seria a Los Ange­les, el 1984.

Un cop rein­te­grada en les com­pe­ti­ci­ons olímpi­ques, el següent pas de la Xina era acon­se­guir la orga­nit­zació dels Jocs. Pels del 1992, que es van ator­gar el 1986 i els del 1996, que es van con­ce­dir el 1990, no va ser-hi a temps i van posar els ulls en acon­se­guir els pri­mers Jocs del segle XXI, els del 2000, que s’ator­ga­rien l’any 1993. La Xina, con­ver­tida ja en una potència regi­o­nal, estava llançada cap a acon­se­guir l’esta­tus de potència mun­dial, tant econòmica com política­ment. Les grans potències mun­di­als no s’esta­ven de fer trac­tes amb la Xina tot i el seu règim polític. La manca de res­pecte als drets de l’home que hi havia a la Xina era un pro­blema que tot­hom tro­bava com superar quan con­ve­nia. Entre el 15 d’abril i el 4 de juny del 1989, la plaça de Tia­nan­men, a Pequín, va ser l’esce­nari d’un seguit de pro­tes­tes con­tra el règim lide­ra­des per grups d’estu­di­ants amb el suport d’intel·lec­tu­als i tre­ba­lla­dors. El des­en­ca­de­nant va ser la mort del líder refor­mista Hu Yao­bang. El govern xinès va repri­mir dura­ment les mani­fes­ta­ci­ons i con­cen­tra­ci­ons. El 20 de maig va decla­rar la llei mar­cial i el 3 de juny va enviar els tancs per posar fi a les pro­tes­tes. El balanç de morts va ser entre 400 i 800 segons la CIA i 2.600 segons fonts no iden­ti­fi­ca­des per la Creu Roja. De ferits, entre 7.000 i 10.000. Després de la violència es va des­en­ca­de­nar una gran repressió, amb un gran nom­bre de deten­ci­ons, empre­so­na­ments i exe­cu­ci­ons.

Mal­grat tot, la Xina va acon­se­guir l’orga­nit­zació dels Jocs Asiàtics del 1990. Aque­lla victòria -era la pri­mera vegada que la Xina orga­nit­zava aquests Jocs- va sig­ni­fi­car molt per a la Xina, ja que aque­lla com­pe­tició va ser un èxit espor­tiu i orga­nit­za­tiu i va rellançar la seva can­di­da­tura olímpica. El lla­vors pre­si­dent del COI, Joan Antoni Sama­ranch, que va assis­tir a aque­lla com­pe­tició va enco­rat­jar els diri­gents xine­sos a pre­sen­tar una can­di­da­tura per als Jocs del 2000. El març del 1991, el govern xinès va anun­ciar que la seva capi­tal volia els Jocs del 2000. Quan es va tan­car el ter­mini per a pre­sen­tar les can­di­da­tu­res, hi havia vuit ciu­tats en la línia de sor­tida: Berlín, Brasília, Istan­bul, Manc­hes­ter, Milà, Pequín, Syd­ney i Taixkent.

Pri­mer intent

El setem­bre del 1993, Pequín va arri­bar de favo­rita a la 101a sessió del COI que es va fer a Mònaco i on s’havien d’ator­gar els Jocs del 2000. Només el record de la matança de la plaça de Tia­nan­men del 1989 enter­bo­lia el futur olímpic del país més poblat de la terra. En una de les visi­tes que Sama­ranch va fer a la Xina, li van arri­bar a dir: “Si no donen els Jocs a qual­se­vol dels altres aspi­rants, quants mili­ons de per­so­nes plo­ra­ran? Vint, cin­quanta? Però si no els donen a Pequín en plo­ra­ran 1.200 mili­ons.” Diver­sos mit­jans de països anglo­sa­xons no es van estar de res con­tra Pequín, i es pen­sava que, com a reacció, els mem­bres del COI tri­a­rien la capi­tal xinesa. A la can­di­da­tura de Pequín també va haver-hi qui es va pas­sar de fre­nada. Zhang Baifa direc­tor del comitè de can­di­da­tura i vice­al­calde de Pequín, va dir a una cadena de tele­visió pri­vada aus­tra­li­ana que si no gua­nya­ven la nomi­nació, la Xina podria boi­co­te­jar els Jocs d’Atlanta del 1996. Zhang Baifa va ser ràpida­ment desau­to­rit­zat i el vice­pre­si­dent del COI He Zhen­li­ang es va afa­nyar a dir que ningú mai havia par­lat de boi­cots. Al final, el 23 de setem­bre del 1993, la lluita entre les cinc can­di­da­tes va que­dar reduïda a una final entre Syd­ney i Pequín i la ciu­tat aus­tra­li­ana va gua­nyar per dos vots (45 a 43). “Era massa com­pli­cat. Té mol­tes coses per arre­glar i un gegant també pot tenir els peus de fang”, va dir un mem­bre del COI.

La des­feta del 1993 va fer pen­sar que Pequín desis­ti­ria. El diari ofi­cial China Daily va anun­ciar que ho tor­na­rien a inten­tar, però els ana­lis­tes pen­sa­ven que el govern xinès des­ti­na­ria els seus recur­sos a bus­car un lloc en el món a través d’altres vies. Pequín no va aspi­rar als Jocs del 2004, que es van ator­gar a Ate­nes l’any 1997, però el 1998 va anun­ciar que es pre­sen­ta­ria per ser la seu dels Jocs del 2008. El 24 de febrer del 2000, quan es va tan­car el ter­mini de pre­sen­tació de can­di­da­tu­res per als Jocs d’estiu del 2008, Pequín era una de les deu ciu­tats ins­cri­tes. El 28 d’agost, Pequín estava entre les cinc fina­lis­tes i el 6 de febrer va rebre un cop de mà quasi defi­ni­tiu: el COI va deci­dir que no tin­dria en compte els aspec­tes polítics en la valo­ració de les can­di­da­tu­res. En l’informe sobre Pequín es deia que a la Xina “hi ha un fort con­trol del govern cen­tral sobre tots els sec­tors, que supo­sa­da­ment també s’esten­dria als Jocs Olímpics i acti­vi­tats asso­ci­a­des”. Sama­ranch, que va reco­llir el tes­ti­moni de Lord Killa­nin i va rebre la Xina amb els braços oberts en els Jocs del 1984, va pro­pi­ciar així un impuls deci­siu a la can­di­da­tura de Pequín. A Mos­cou, on el COI va triar la seu del 2008, Sama­ranch va dir adéu a la pre­sidència del COI després de 21 anys i Pequín va acon­se­guir la nomi­nació en la segona volta amb una majo­ria abso­luta de 56 vots per 22 de Toronto, 18 de París i 9 d’Istan­bul. Osaka havia que­dat fora en la pri­mera volta.

“Passa a molts països”

El COI va pren­dre aquell 13 de juliol del 2001 la seva decisió més arris­cada des que el 1981 va donar els Jocs del 1988 a Seül, que lla­vors era la capi­tal d’un país amb una dic­ta­dura mili­tar. Jus­ta­ment l’exem­ple de l’evo­lució cap a la democràcia que va tenir Corea del Sud a par­tir d’aque­lla desig­nació olímpica va ser un dels ele­ments que el COI va uti­lit­zar per defen­sar la seva decisió. A finals del mes de febrer del 2008, Joan Antoni Sama­ranch, pre­si­dent del COI en el moment de la con­cessió dels Jocs del 2008 a Pequín, va defen­sar en una entre­vista al di ri Marca la decisió presa el juliol del 2001: “Arris­cat va ser donar els Jocs de Mos­cou del 1980. El règim de la Xina era i és molt més obert que el que hi havia a la Unió Soviètica aquells anys. La Xina s’ha obert i ha can­viat radi­cal­ment. Hi ha borsa, mili­o­na­ris… Hi ha de tot”. Sobre els drets humans, Sama­ranch va dir: “Jo res­pecto el punt de vista de tot­hom. Però si par­lem de drets humans i del que passa a la Xina, doncs passa a molts països”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.