La bombolla més global i inclusiva
Jocs Paralímpics. La competició aplegarà 4.400 esportistes de 162 comitès i per primer cop també es podrà seguir en prop d’una cinquantena de països de l’Àfrica subsahariana
Els Jocs Olímpics de Tòquio ja són història i avui es comença a escriure el primer capítol d’una nova competició paralímpica amb la cerimònia d’inauguració (15 h, per Teledeporte) i l’encesa de la simbòlica flama al peveter de l’estadi de la capital nipona. Seran tretze dies, des d’avui fins al diumenge 5 de setembre, d’uns Jocs marcats per l’estricte protocol de seguretat, obligat per la pandèmia, i amb el major impacte global del moviment paralímpic, inclosos per primera vegada 49 països de l’Àfrica subsahariana.
Sense públic
Com en els Jocs Olímpics, la competició serà sense públic, atès que el Japó travessa la pitjor onada de la Covid-19 des que va esclatar la pandèmia i la saturació del sistema hospitalari és crítica en moltes zones, incloent-hi Tòquio. La situació genera preocupació, ja que molts dels participants formen part del grup de risc a causa de les seves afeccions. En tot cas, tots els participants han hagut de complir tres dies de quarantena estricta en arribar al país. Els organitzadors havien detectat fins ahir un total de 144 positius de Covid-19 vinculats a la família paralímpica, entre ells cinc esportistes, tot i que la majoria de casos corresponen a participants residents al Japó.
En els Jocs hi ha confirmada la participació de 4.400 esportistes (2.318 homes, 1.782 dones i 300 places mixtes) amb discapacitat física, intel·lectual, visual o paràlisi cerebral arribats de 162 països. En els dotze dies de competició es posaran en joc 539 títols paralímpics –272 masculins, 227 femenins i 40 mixtos– repartits en 22 esports: atletisme, bàsquet, boccia, ciclisme, hípica, esgrima, futbol 5, golbol, halterofília, judo, natació, triatló, piragüisme, rem, rugbi, tennis, tennis de taula, tir olímpic, tir amb arc, voleibol assegut, a més del bàdminton i el taekwondo, que s’estrenen en el programa. Els Jocs Paralímpics de Tòquio disposen de 21 seus de competició repartides sobretot en dues zones de la ciutat: Heritage (7), amb algunes instal·lacions ja utilitzades en l’edició del 1964, i les de Badia (11), modernes i amb un disseny més avantguardista. Fora d’aquestes dues àrees es disputarà el tir, al camp d’Asaka, i el ciclisme en les seves dues modalitats, la ruta en el circuit internacional de Fuji, i el de pista, al Velòdrom d’Izu.
La mascota
La mascota oficial dels Jocs és Someity, un dibuix animat de color rosa, inspirat en la flor de cirerer japonès, un dels elements més arrelats en la cultura tradicional del país. Someity té superpoders i el seu nom és una barreja del terme japonès Someiyoshino (una varietat de flor) amb l’expressió anglesa so mighty (tan poderós).
LES XIFRES
EL PROGRAMA
ELS CATALANS
Núria Marquès defensa el títol de 400 m estils
La pròxima matinada comencen a Tòquio les proves de natació, en què es concentra el major nombre de representants catalans (cinc dels vint convocats) i amb més possibilitats de pujar al podi. Així, ja entraran en competició Núria Marquès en 400 m estils S9 (2.13 hora catalana), Miquel Luque en 50 m braça SB3 (3.12 h) i Toni Ponce en 200 m lliure S5 (3.56 h). En cas d’accedir a les finals d’aquestes proves, tornarien a nedar dimecres al matí, entre les 10 i les 13 h. Tots tres ja tenen experiència en Jocs, en especial Miquel Luque (Parets del Vallès, 1976), que afronta la seva sisena cita paralímpica amb l’aspiració d’ampliar el seu botí de sis medalles: dues d’or, dues de plata i dues de bronze. En els 400 m estils, Marquès defensa el títol de Rio, quan amb només 16 anys es va convertir en una de les revelacions de la competició. El dia 25 també juga la selecció espanyola de bàsquet amb cadira de rodes, amb els catalans Jordi Ruiz i Òscar Onrubia, contra Corea del Sud, i s’estrena el jugador de tennis de taula d’Esparreguera Jordi Morales.
Homenatge als esportistes afganesos en la inauguració
La bandera de l’Afganistan apareixerà en la cerimònia d’inauguració dels Jocs Paralímpics de Tòquio com a mostra de solidaritat amb els atletes d’aquest país que no hi podran competir. La taekwondista Zakia Khudadadi i l’atleta Hossain Rasouli tenien previst ser a la capital nipona en representació del comitè afganès, però no ho podran fer a causa del tancament dels vols comercials a l’aeroport de Kabul i de la complicada situació de seguretat al seu país. Un representant de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) portarà la bandera afganesa durant la cerimònia, segons van anunciar ahir responsables de l’organització. “És un gest de solidaritat amb l’aspiració d’enviar un missatge de pau al món”, va explicar Andrew Parsons, el president del Comitè Paralímpic Internacional (CPI), en la seva compareixença prèvia a la inauguració. En tot cas, a Tòquio sí que hi haurà un esportista afganès, el nedador Abbas Karimi, tot i que formarà part de l’equip de refugiats. Karimi, que va néixer sense braços, va marxar del seu país als 16 anys. Primer va anar a l’Iran i després a diferents camps de refugiats per a menors de Turquia, on va començar a competir en natació.
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Dijous,21 novembre 2024