Opinió

Ja fa 25 anys

Barcelona va saber gestionar el llegat dels Jocs Olímpics. Els llegats, el gran repte dels organitzadors dels megaesdeveniments!

Fa uns dies feia un curs en una escola nàutica del Port Olímpic. De bon matí, la Bar­ce­lona de l’oci deixa pas a les taver­nes que ser­vei­xen esmor­zars copi­o­sos a tots aquells qui volen sal­par. A alguns tre­ba­lla­dors de les dis­co­te­ques se’ls nota can­sats a pri­mera hora del matí, men­tre recu­llen els últims gots, però són sabe­dors que el turisme deixa riua­des de diners en una zona que s’ha con­ver­tit en un dels atrac­tius de la ciu­tat des del 1992. Si surt el sol, segur que les tova­llo­les tor­na­ran a tapar ben aviat les zones ver­des de l’avin­guda Icària, dis­po­sa­des anàrqui­ca­ment i inva­si­ves a ulls dels qui hi inten­ten viure tot l’any.

La Bar­ce­lona actual és hereva d’aque­lla que va aco­llir, fa 25 anys, els “millors Jocs de la història”, com els va qua­li­fi­car el mateix pre­si­dent Sama­ranch. De fet, la capi­tal cata­lana va acon­se­guir usar l’esde­ve­ni­ment per posi­ci­o­nar-se en el mapa d’inver­si­ons i turisme, per can­viar la seva façana, però també per reor­ga­nit­zar els seus bar­ris i les seves comu­ni­ca­ci­ons. Algu­nes d’aques­tes, ara ja han que­dat peti­tes, com les dues ron­des, avui sem­pre embus­sa­des! Al cap dels anys, el lle­gat olímpic ens ha permès por­tar el Mobile i trans­for­mar la ciu­tat com un de les pla­ta­for­mes de nego­cis d’empre­ses emer­gents de base tec­nològica més sig­ni­fi­ca­tius d’Europa; ha permès rei­vin­di­car el port com un dels més impor­tants del Medi­ter­rani i amb més afluència de cre­uers.

Bar­ce­lona va saber ges­ti­o­nar el lle­gat dels Jocs Olímpics. Els lle­gats, el gran repte dels orga­nit­za­dors dels mega­es­de­ve­ni­ments! I, vist el que ha vin­gut després, fins i tot ens podríem qüesti­o­nar si l’èxit de Bar­ce­lona 92 ha estat l’excep­ci­o­na­li­tat o la nor­ma­li­tat: cap altra cita olímpica després del ja llunyà 1992 no ha acon­se­guit els matei­xos rèdits a llarg ter­mini, i avui fins i tot costa de tro­bar ciu­tats dis­po­sa­des a aco­llir els Jocs. Bar­ce­lona va estar en el lloc ideal en el moment oportú; i després ha estat cons­ci­ent del que havia acon­se­guit: de la ciu­tat indus­trial a la ciu­tat olímpica i, ara, evo­lu­ci­o­nant cap a la ciu­tat intel·ligent.

El perill més gran és morir d’èxit. La ciu­tat empre­ne­dora con­viu amb la gen­tri­fi­cació dels bar­ris, la des­trucció de la quo­ti­di­a­ni­tat, la irres­pon­sa­ble pujada del preu de l’habi­tatge i la mas­si­fi­cació de les zones turísti­ques; la ciu­tat olímpica es dilu­eix al món per rede­fi­nir-se com una ciu­tat del fut­bol, la del Barça de Messi. El Camp Nou Expe­ri­ence és una de les atrac­ci­ons més impor­tants de la ciu­tat, alguns anys fins i tot la més con­cor­re­guda. Bar­ce­lona va superar amb nota l’exa­men del lle­gat, però ara té una altra prova: adap­tar aquest lle­gat i la con­següent defi­nició de la marca de ciu­tat a la soci­e­tat líquida i a la post­mo­der­ni­tat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)