Opinió

Rècords en temps de guerra

La Segona Guerra Mun­dial va impe­dir la dis­puta dels Jocs Olímpics dels anys 1940 i 1944, però no va atu­rar l’esport arreu del món. La guerra va impli­car, d’una o altra manera, la majo­ria dels països, però n’hi va haver que van res­tar neu­trals i d’altres, com per exem­ple els Estats Units, que hi van entrar quan feia mesos que la con­tesa havia escla­tat. Entre l’1 de setem­bre del 1939, quan el Ter­cer Reich ale­many va envair Polònia i va començar la Segona Guerra Mun­dial, i el 2 de setem­bre del 1945, quan el Japó va sig­nar la seva ren­dició que posava fi a la guerra, es van millo­rar fins a 66 rècords mun­di­als d’atle­tisme arreu del pla­neta. N’hi va haver 16 que es van fer als Estats Units abans de l’atac japonès a Pearl Har­bor, el 6 de desem­bre del 1941, quan els EUA encara no havien entrat en guerra. També es van batre rècords a Ale­ma­nya, França, Holanda, Itàlia, Hon­gria o Finlàndia i en països neu­trals, com ara Suècia o Suïssa. A Holanda des­ta­quen els cinc rècords mun­di­als que va fer Fanny Blankers-Koen, la que seria heroïna dels Jocs Olímpics del 1948 –qua­tre meda­lles d’or als 30 anys–, que el 1942 va millo­rar el rècord mun­dial dels 80 m tan­ques; el 1943, els del salt de llar­gada i d’alçada, i el 1944, el de les 100 iar­des i els relleus de 4x110 iar­des. Holanda va ser ocu­pada pels nazis l’abril del 1940 i va ser alli­be­rada pels ali­ats el maig del 1945.

De tots els rècords mun­di­als que es van millo­rar men­tre els nazis escla­vit­za­ven la major part d’Europa, des­ta­quen els que van pro­ta­go­nit­zar dos atle­tes suecs, Gun­der Hägg i Arne Anders­son, que no van des­a­pro­fi­tar la neu­tra­li­tat del seu país. Entre el 10 d’agost del 1941 i el 4 d’agost del 1944, entre Hägg i Anders­son van millo­rar 18 rècords mun­di­als en sis distàncies dife­rents entre els 1.500 m i els 5.000 m. Hägg en va fer 14 –tres en els 1.500 m, dos en la milla, dos en els 2.000 m, tres en les dues milles, un en els 3.000 m, dos en les tres milles i un en els 5.000 m– i Ander­son, qua­tre –un en els 1.500 m i tres en la milla–. L’últim rècord de la sèrie, el 19è, el va fer Hägg en la milla el 17 de juliol del 1945, però lla­vors la pau ja havia arri­bat a Europa. Ale­ma­nya s’havia ren­dit el 8 de maig del 1945.

Hägg (1918) i Anders­son (1917) van apro­fi­tar la manca de rivals per fer la seva ràtzia de rècords, però també van ser uns avançats al seu temps. Sota la direcció d’homes com ara Gosse Hol­mer i Gosta Olan­der van ser els pri­mers i grans aban­de­rats de l’entre­na­ment natu­ral frac­ci­o­nat, ano­me­nat fart­lek, en con­tra­po­sició a l’entre­na­ment en pista de l’escola ale­ma­nya de Wal­de­mar Gersch­ler. Els duels entre Hägg i Anders­son van mar­car l’atle­tisme durant la Segona Guerra Mun­dial, però no van poder acom­pa­nyar mai els seus rècords amb títols en grans cam­pi­o­nats. Fina­lit­zada la guerra, l’atle­tisme va tor­nar amb els cam­pi­o­nats d’Europa, que es van fer a Oslo l’agost del 1946. Ni Hägg ni Anders­son no hi van poder par­ti­ci­par. El 17 de març del 1946 van ser des­qua­li­fi­cats a per­petuïtat per pro­fes­si­o­nals. En aquell euro­peu, Suècia va domi­nar amb 11 títols i 22 meda­lles, però sense Hägg ni Anders­son.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)