Editorial

L’EDITORIAL

Defensa personal per a les dones i el col·lectiu LGTBIQ+

Aquest divendres, la UFEC, en col·laboració amb la Federació Catalana de Kickboxing i Muay-Thaï (FCKBMT) i els clubs Eurofitness, organitzen un acte definit com d’empoderament que inclou una masterclass de defensa personal oberta i gratuïta per a dones, amb un límit de 200 participants. Dijous és el dia internacional per a l’eradicació de la violència contra la dona. En paral·lel, el projecte INSERsports –un programa en benefici de persones en risc d’exclusió social– preveu en la seva cinquena temporada unes sessions sobre defensa personal per a noies i el col·lectiu LGTBIQ+, que serà impartit per Juanjo Albuixech, president de la Federació Catalana de Kick Boxing i Muay Thaï.

Més enllà de l’aplaudiment inicial per la utilitat indiscutible d’aquestes iniciatives, el sol fet que se’n plantegi la necessitat és d’una gravetat extrema i denota la regressió social en termes de tolerància i convivència que estem vivint a partir de la relativització dels valors com l’empatia i el respecte a la diferència i el suport que obtenen moviments polítics populistes, totalitaris i negacionistes d’extrema dreta. La violència que exerceixen homes sobre dones i els atacs de perfil LGTBIQ+fòbic estan adquirint una intensitat i una freqüència insuportables quan ja ha passat segles des de la Revolució Industrial i la Il·lustració. Fets inadmissibles que fan esgarrifar i obliguen a recuperar com a objectius combatre drames que semblaven feliçment –i erròniament– superats, com a mínim a Occident.

En aquest escenari, l’esport torna a ser una eina formidable de transmissió de valors col·lectius i respectuosos. Portar-los a la pràctica amb el rival esportiu és un magnífic punt de partida perquè inspirin la convivència diària i contribueixin a la formació dels ciutadans. Amb aquests principis assimilats, serà més fàcil denunciar, combatre i, sobretot, aïllar aquesta violència i els violents que ens avergonyeixen individualment i ens fan mal col·lectivament.

Sense cap mena de dubte, la millor prevenció és l’educació en el respecte, però aquest és un procés a llarg termini que, a la vista de la realitat, convé revisar. Mentrestant, si la defensa personal aconsegueix evitar algun mal major, benvinguda sigui. Però és molt trist haver de posar cataplasmes enlloc d’abordar com combatre el mal de fons.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)