Barça

El Barça gira full i fantasieja

El conjunt culer perd al feu del Dortmund, però serra les dents per fer bo el resultat de l’anada i classificar-se per a les semifinals de la Champions League sis anys després

El grup dirigit per Hansi Flick viu en carn pròpia com de difícil és transcendir a Europa, i es fa més gran tornant a posar el blaugrana entre els quatre millors equips

DORTMUND 3 BARÇA 1 EL RIVAL

BARÇA:Szczesny; Koundé, Araujo, Cubarsí, Gerard Martín; De Jong, Gavi (Pedri, 59’), Fermín; Lamine Yamal (Ferran Torres, 70’), Lewandowski (Dani Olmo, 86’) i Raphinha. DORTMUND:Kobel; Couto (Gittens, 77’), Anton, Süle, Bensebaini, Svensson; Nmecha (Reyna, 64’), Gross; Beier (Duranville, 64’), Guirassy i Adeyemi (Brandt, 77’). De l’Inter-Bayern d’avui (21 h) sortirà l’oponent dels blaugrana en les semifinals GOLS:1-0 (11’) Guirassy (p.). 2-0 (49’) Guirassy. 2-1 (54’) Bensebaini (p.p). 3-1 (76’) Guirassy.ÀRBITRE:Maurizio Mariani (italià) amb Marc di Bello (italià) al VAR.T.G.:al local Nmecha i al visitant De Jong.T.V.:cap.PÚBLIC:Partit disputat al Westfalenstadion.RESULTAT GLOBAL:3-5, favorable al Barça.

El camí ha estat tortuós. Li ha pas­sat de tot, al Barça, en el tra­jecte de sis anys que ha seguit per tor­nar a cla­var la ban­dera en unes semi­fi­nals de la Cham­pi­ons Lea­gue, cosa que va fer ahir al West­fa­lens­ta­dion. No sense haver de ser­rar les dents, la màxima com­pe­tició con­ti­nen­tal no és fàcil, i a Dort­mund, en la tor­nada, el con­junt ori­en­tat per Hansi Flick va fer bo el resul­tat (4-0) de l’anada, i va situar-se entre els qua­tre millors equips d’Europa, tot i per­dre (3-1). Una der­rota dolça, la pri­mera que els blau­grana recu­llen aquest 2025, que va aca­bar amb els juga­dors –encara ten­sos i segu­ra­ment amb mal cos per com va anar l’enfron­ta­ment, en què va haver-hi fases de pati­ment– agraint el suport als 3.000 culers des­plaçats a l’estadi ale­many, que, aquests sí, eufòrics, cele­bra­ven la fita asso­lida.

I és que han estat sis anys de tra­ves­sia en què les frus­tra­ci­ons, els des­en­ci­sos i els fra­cas­sos s’han anat amun­te­gant en una mot­xi­lla que cada vegada pesava més. Des de la cai­guda a Anfi­eld, en què el Liver­pool va etzi­bar-li un 4-0 en les semi­fi­nals (2018/19) i va pri­var-lo d’una final en què tenia peu i mig; pas­sant pel 2-8 del Bayern a Lis­boa en els quarts de final (2019/20); per l’1-4 del PSG al Camp Nou que va aca­bar-lo envi­ant al car­rer en els vui­tens de final (2020/21); per les dues humi­li­ants eli­mi­na­ci­ons con­se­cu­ti­ves en la fase de grups (2021/22 i 2022/23) amb sen­gles pas­sos estre­pi­to­sos per l’Europa Lea­gue, i fina­lit­zant el curs pas­sat amb un altre 1-4 del PSG a casa, aquesta vegada a l’estadi Lluís Com­panys, per aco­mi­a­dar-lo en els quarts de final (2023/24). La càrrega era molt gran i ningú podia ja supor­tar-la. Ni Ernesto Val­verde, ni Ronald Koe­man, ni Qui­que Setién, ni tam­poc Xavi Hernández, ja sense Leo Messi, se’n van sor­tir i l’equip mai va tor­nar a ser com­pe­ti­tiu a Europa, ni tam­poc real­ment a escala esta­tal, en què durant aquest peri­ple va gua­nyar dues lli­gues, una copa i una super­copa.

Però, en aquest con­text, va emer­gir Hansi Flick. El tècnic, botxí, de fet, al cap­da­vant del Bayern, en pro­ba­ble­ment la nit més traumàtica de totes amb aquells vuit gols, va ater­rar aquest estiu a can Barça per cap­gi­rar-ho tot. El de Hei­del­berg, amb pràcti­ca­ment la mateixa plan­ti­lla que en la tem­po­rada ante­rior, va arre­man­gar-se per aca­bar cons­truint un equipàs en temps rècord que aspira a tot: té una super­copa al sarró, va pri­mer en la lliga, espera la final de copa del 26 d’abril i és a les semi­fi­nals de la Cham­pi­ons Lea­gue. Ara, pas­sarà el que pas­sarà, però el Barça torna a ser un colós en el pla­neta fut­bolístic.

I de ben segur que la vivència d’ahir a Dort­mund li ser­virà per fer-se i ser encara millor. En el grup bar­ce­lo­nista pre­do­mina la joven­tut, que li dona una fres­cor que és un tret d’iden­ti­tat seu, però que irre­me­ia­ble­ment li treu experiència. Al West­fa­lens­ta­dion molts dels joves, i d’altres que no ho son tant, de l’equip culer van créixer. Perquè no és fàcil jugar aquest tipus de par­tits en què només hi ha a per­dre. El con­junt borus­ser, tot al con­trari, l’única opció que tenia era sor­tir a pit des­co­bert, com va fer, impul­sat per un feu impo­nent, de gran aura, que desprèn molta ener­gia, i tot ple­gat li va pesar, al Barça, que va pro­ta­go­nit­zar una de les seves pit­jors actu­a­ci­ons. Excepte Pedri, que va des­can­sar, va ser suplent i va entrar en el segon temps per cal­mar-ho tot ple­gat, tots els fut­bo­lis­tes blau­grana van estar lluny de la seva millor versió. Segu­ra­ment Szc­zesny va ser dels des­ta­cats també, fent-se un tip de fer atu­ra­des (8 en tot el matx), encara que va fallar de bon començament, fent un clar penal que Gui­rassy (11’) va con­ver­tir en l’1-0. N’hi que­da­ven tres més, al qua­dre diri­git per Nico Kovac, que, amb pocs més argu­ments que l’empenta i l’amenaça dins l’àrea del punta Gui­rassy, va seguir collant, davant un Barça irre­cognos­ci­ble. Koundé patia amb Adeyemi i va fer més d’una badada impor­tant; De Jong, Gavi i Fermín per­dien pilo­tes i eren incapaços de fer manar als culers, i Lamine Yamal i Rap­hinha, des­a­fi­nats, no encer­ta­ven res. Així, els bar­ce­lo­nis­tes van aca­bar el pri­mer acte sense xutar a por­te­ria.

Res va can­viar el pas pels ves­ti­dors i, només de començar la segona part, Gui­rassy (49’) a la sor­tida d’un córner, va obrir escletxa amb el 2-0. Ara ja només li calien 2 gols als de Westfàlia. Però aquest Barça de Hansi Flick està fet d’una altra pasta, és dife­rent, té ànima i no s’ensorra en l’adver­si­tat com els pas­sava recent­ment als con­junts blau­grana, i va saber resis­tir i espe­rar el moment. Fermín va detec­tar-lo i una cen­trada dins l’àrea seva la va intro­duir en pròpia por­te­ria Ben­se­baini (54’) inten­tant-la refu­sar. 2-1: bom­bo­lla d’oxi­gen per als bar­ce­lo­nis­tes i galleda d’aigua freda per als borus­sers, que tor­na­ven a neces­si­tar 3 dia­nes per ficar-s’hi. A més, tot seguit va entrar Pedri, que va asso­lir les reg­nes del joc i va pro­pi­ciar que el Barça con­trolés l’esce­nari. Tot fins que Gerard Martín i, sobre­tot, Araujo van estar fatal en una nova acció ofen­siva del Dort­mund, que mit­jançant Gui­rassy (76’) va sig­nar el hat-trick i va tor­nar a posar l’eli­mi­natòria a 2 gols. Fins al final, ho va inten­tar el con­junt groc-i-negre, davant un blau­grana que va defen­sar-se amb solvència i va com­pe­tir per acon­se­guir l’objec­tiu i recu­pe­rar l’esta­tus per­dut.

El Barça gira full i ara fan­ta­si­eja amb una nova final de la màxima com­pe­tició con­ti­nen­tal, cita que no tre­pitja des de fa 10 anys, quan el 2015 va aixe­car la cin­quena a l’olímpic de Berlín con­tra la Juven­tus (3-1). L’escull, per acce­dir a l’última estació del tor­neig, que tindrà lloc també a ter­reny ale­many, a l’Alli­anz Arena de Munic, el 31 de maig, seran el Bayern, que aspira a gua­nyar el títol a casa, o l’Inter. El rival blau­grana de la semi­fi­nal –l’anada serà el 29 o 30 d’abril i la tor­nada, el 6 o 7 de maig– es dilu­ci­darà aquesta nit (21 h) a San Siro, on llom­bards i bava­re­sos s’enfron­ta­ran en la tor­nada dels quarts de final, en què els nero­az­zurri tenen l’avan­tatge (1-2) de l’anada.

PEDRI

L’entrada del canari, que és suplent, canvia la cara de l’equip i de l’enfrontament

MALA VERSIÓ

El quadre culer no es troba durant gran part del partit, però sap patir i resisteix
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)