Opinió

Del falangisme a l’olimpisme

El 23 d’abril del 1977, diada de Sant Jordi, milers de per­so­nes es van con­cen­trar a la plaça de Sant Jaume. L’Assem­blea de Cata­lu­nya havia con­vo­cat una mani­fes­tació per recla­mar l’Esta­tut; i una dele­gació, encapçalada per Josep Benet i Pere Por­ta­be­lla, es va reu­nir amb l’alcalde de Bar­ce­lona, Josep Maria Socías. Durant la tro­bada li van recla­mar l’ofi­ci­a­li­tat del català a l’Ajun­ta­ment i el retorn de les ins­ti­tu­ci­ons autonòmiques, un dels qua­tre punts de l’Assem­blea. Quan van aca­bar la reunió, els dos dele­gats van tor­nar a la plaça; i, a través d’un sis­tema de mega­fo­nia impro­vi­sat i pre­cari, van infor­mar els con­cen­trats del resul­tat de la reunió. Poc després, bona part de la gent va girar la vista cap a l’altre cos­tat de la plaça, a la seu de la Dipu­tació de Bar­ce­lona. L’edi­fici era tan­cat i bar­rat; però alguns dels mani­fes­tants es van posar a cri­dar: “Sama­ranch, fot el camp!”

En aquell moment, Joan Antoni Sama­ranch ocu­pava la pre­sidència de la Dipu­tació. I feia mans i mànigues per sal­var-se del nau­fragi fran­quista, mal­grat haver-ne estat un defen­sor a ultrança. Havia estat un falan­gista de pri­mera hora, que havia ser­vit el règim pri­mer com a regi­dor de Bar­ce­lona, després com a dele­gat naci­o­nal d’Esports, més enda­vant com a pro­cu­ra­dor a les Corts i final­ment com a pre­si­dent de la Dipu­tació; i que també s’havia enri­quit amb pro­jec­tes com ara Ciu­tat Meri­di­ana, un exem­ple de l’urba­nisme desen­vo­lu­pista. Sama­ranch es va man­te­nir com a fran­quista fins al dar­rer ins­tant. En una entre­vista que li havien fet poques set­ma­nes abans d’aque­lla mani­fes­tació del 1977, ell mateix s’havia defi­nit com a “neo­fran­quista”; i havia rei­vin­di­cat que “l’època del fran­quisme ha dut força coses posi­ti­ves a la nos­tra pàtria”. Tot i això, el pre­si­dent de la Dipu­tació també era hàbil camaleó, que no tenia manies a mudar de camisa segons com bufava el vent. La mateixa nit de la mort de Franco havia fet reti­rar bona part de les seves imat­ges de la Dipu­tació; dos dies després, quan va jurar el suc­ces­sor nome­nat pel dic­ta­dor, Joan Car­les de Borbó, va fer col·locar el seu qua­dre al Saló Dau­rat; i el 22 de desem­bre del 1976, dos dies després d’una visita d’Adolfo Suárez a Bar­ce­lona, va recu­pe­rar el rètol de Palau de la Gene­ra­li­tat del cap­da­munt de l’entrada de l’edi­fici. Quan es va frus­trar la seva idea de res­sus­ci­tar la Lliga Cata­lana de Fran­cesc Cambó a par­tir d’un pro­jecte ano­me­nat Con­vivència Cata­lana, Sama­ranch va ser nome­nat ambai­xa­dor a Mos­cou. Va arri­bar a la nova des­ti­nació un 18 de juliol, iro­nies del destí. A par­tir d’ales­ho­res, es va cen­trar en l’esport; i va nete­jar la seva imatge a través de l’olim­pisme. De fet, la seva car­rera en els orga­nis­mes espor­tius havia començat molt abans: el 1966 van nome­nar-lo cap d’Edu­cació Física i Esports i pre­si­dent del Comitè Olímpic Espa­nyol; el 1970 va acce­dir a la comissió exe­cu­tiva del COI; i el 1977 va arri­bar a la vice­pre­sidència del màxim orga­nisme olímpic. Va ser ales­ho­res quan va man­te­nir una cone­guda reunió amb l’alcalde de Bar­ce­lona, Narcís Serra. En aquell moment, Sama­ranch ocu­pava la pre­sidència del COI de manera interina per la malal­tia de Lord Killa­nin; i tenia molt clar que opta­ria a la pre­sidència. La tro­bada amb l’alcalde va ser dis­creta, però Sama­ranch va dei­xar anar un com­promís sig­ni­fi­ca­tiu: “D’aquí un any optaré a la pre­sidència del Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal. El que et diré ara que­darà com si mai ho hagués dit: si soc esco­llit pre­si­dent i tu ofe­rei­xes Bar­ce­lona per orga­nit­zar els Jocs Olímpics del 1992, et garan­teixo que es faran aquí.”

La història poste­rior és prou cone­guda. El 17 d’octu­bre del 1986, ja com a pre­si­dent del COI, va pro­nun­ciar aque­lla cone­guda frase: “À la ville de Bar­ce­lone, Espagne!” Aquell dia, entre salts d’ale­gria i crits d’eufòria de molta gent, el falan­gista que havia fet car­rera a mig camí entre la política i l’esport, entre el fran­quisme i la Tran­sició, no només va poder com­plir la pro­mesa que havia fet a Narcís Serra, sinó que va començar la cam­pa­nya per nete­jar el seu pas­sat falan­gista i pre­sen­tar-se com la per­sona que havia por­tat els Jocs Olímpics a la ciu­tat de Bar­ce­lona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)