Opinió

Tot el poder per als socis

El 18 de desem­bre del 1973, avui fa cin­quanta anys, els poc més de 1.500 socis com­pro­mis­sa­ris bar­ce­lo­nis­tes esco­llits per sor­teig esta­ven cri­dats a les urnes per triar un pre­si­dent: Agustí Mon­tal o Luis Casa­cu­berta. Manuel Vázquez Mon­talbán, sem­pre ama­tent a l’actu­a­li­tat del club, va ana­lit­zar deu dies abans de la con­tesa elec­to­ral els interes­sos polítics, econòmics, mediàtics, espor­tius i soci­als que con­fi­gu­ra­ven el rere­fons elec­to­ral.

Ambdós can­di­dats eren empre­sa­ris d’èxit amb solvència econòmica, però Mon­tal gau­dia d’un major suport dels bancs cata­lans –Con­dal i Banca Cata­lana– a través dels seus vice­pre­si­dents. La com­po­sició de la llista també mos­trava diferències entre els noms vin­cu­lats al bar­ce­lo­nisme i la política cata­lana de l’ales­ho­res pre­si­dent i els nou­vin­guts casa­cu­ber­ti­ans que bran­da­ven la seva inex­periència espor­tiva com una prova de l’absència de vicis.

Mal­grat la cor­recció mos­trada pels dos can­di­dats en les seves decla­ra­ci­ons públi­ques, va aparèixer un joc brut i sub­ter­rani entre les dues revis­tes espe­ci­a­lit­za­des de l’entorn culer. El set­ma­nari Revista Bar­ce­lo­nista (RB) s’ali­ne­ava amb l’opo­sició denun­ci­ant el com­por­ta­ment elec­to­ral de Mon­tal. La res­posta de Barça, publi­cació ofi­cial del club, defen­sant el pre­si­dent de les acu­sa­ci­ons i ata­cant el seu adver­sari tit­llant-lo d’“home petit”, no es va fer espe­rar.

Tan­ma­teix, la bata­lla prin­ci­pal es va lliu­rar en el ter­reny espor­tiu. El pre­si­dent Mon­tal va endar­re­rir els comi­cis uns mesos amb l’espe­rança que la incor­po­ració de Cruyff millorés el ren­di­ment de l’equip la tem­po­rada següent. Una decisió encer­tada que, mal­grat la con­tun­dent crítica a la seva gestió rea­lit­zada per Casa­co­berta, podia decan­tar el resul­tat a favor seu.

La sos­pita amb relació a la com­pra de vots va estar pre­sent durant tota la cam­pa­nya, fins al punt que una pre­gunta d’un peri­o­dista sobre les pro­me­ses per­so­nals rea­lit­za­des als com­pro­mis­sa­ris no va acon­se­guir des­vet­llar una indig­nació gene­ra­lit­zada. Afor­tu­na­da­ment, els dos aspi­rants van coin­ci­dir en la seva pre­o­cu­pació per la impos­si­bi­li­tat que tots els socis pogues­sin expres­sar-se, mos­trant així el seu tarannà democràtic. Una demanda que pot­ser res­po­nia a un canvi en la men­ta­li­tat del públic i als nous temps que s’apro­xi­ma­ven pel país (“Todo el poder para los socios”, Triunfo).

Encara no fa mig segle que l’elecció del pre­si­dent del Barça es va rea­lit­zar per sufragi uni­ver­sal. Durant la major part de la història del club la res­pon­sa­bi­li­tat de deci­dir-ne el futur ha estat en mans d’uns pocs pri­vi­le­gi­ats. En un moment en què cada vegada se sen­ten més veus que vati­ci­nen la con­versió del Barça en una soci­e­tat anònima espor­tiva, el dar­rer a plan­te­jar-ho fa tan sols unes set­ma­nes ha estat Gerard Piqué, cal rei­vin­di­car el valor de la par­ti­ci­pació democràtica per tal que els socis no per­din mai la potes­tat de desig­nar el seu pre­si­dent.

Com posava de mani­fest Vázquez Mon­talbán, sabem que dins els pro­ces­sos elec­to­rals hi ha interes­sos ocults al dar­rere de les can­di­da­tu­res, favors rebuts que s’hau­ran de retor­nar, par­ci­a­li­tat dels mit­jans de comu­ni­cació, pica­ba­ra­lles entre les famílies bar­ce­lo­nis­tes, crítiques punyents als adver­sa­ris, anun­cis de fit­xat­ges per ama­gar deficiències en la gestió o mani­o­bres per apro­fi­tar la posició dins el club en bene­fici propi.

Tan­ma­teix, la pos­si­bi­li­tat d’esco­llir cada cert temps la per­sona que diri­girà el club és un dels valors més pre­uats que encara con­ser­vem com a socis. Durant un llarg període no vam gau­dir d’aquest dret per raons polítiques, ara no ens el poden arra­bas­sar per motius econòmics. El lema “el Barça és quel­com més que un club de fut­bol”, amb què Agustí Mon­tal va gua­nyar les elec­ci­ons del 1973, pren en aquesta par­ti­ci­pació uni­ver­sal, jun­ta­ment amb la cata­la­ni­tat, el seu sen­tit i sig­ni­fi­cat més ple. Con­ti­nuar sent un club de fut­bol sense man­te­nir-ne la pro­pi­e­tat posa­ria fi a la seva sin­gu­la­ri­tat democràtica. Un atri­but que hau­ria de ser inne­go­ci­a­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)