Seleccions

Corfbol

Un gran pas a l'elit mundial

El resultat de Catalunya en el mundial de la Xina la situa entre els millors equips de corfbol del món

La FCK va remoure cel i terra per reunir el pressupost per poder-hi viatjar

L'excel·lent clas­si­fi­cació de la selecció cata­lana de corf­bol en el mun­dial de la Xina, en què va ser quarta, va superar les expec­ta­ti­ves i ja és el millor resul­tat de la seva història. Dotze anys després de la seva pri­mera par­ti­ci­pació inter­na­ci­o­nal, Cata­lu­nya ha acon­se­guit entrar en el grup d'elit que encapçalen Holanda, Bèlgica i la Xina Tai­pei. Aquest ha estat el millor premi pos­si­ble després de les difi­cul­tats que la Fede­ració Cata­lana de Korf­bal (FCK) va tenir per reu­nir el pres­su­post neces­sari per fer el viatge, d'uns 27.000 euros.

Al final de l'estiu, la FCK va estar a punt de renun­ciar al mun­dial perquè no podia assu­mir les reta­lla­des de les sub­ven­ci­ons que el Con­sell Català de l'Esport va fer a causa de la crisi econòmica. Va cal­dre impul­sar un seguit d'ini­ci­a­ti­ves per recap­tar diners, des de la venda de but­lle­tes per a un viatge a la Xina fins a l'ober­tura d'un número de compte cor­rent per rebre apor­ta­ci­ons. La soci­e­tat cata­lana va res­pon­dre i es van reco­llir uns 15.000 euros. La inter­venció de la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons Espor­ti­ves Cata­la­nes, que va abo­nar la quan­ti­tat res­tant, va ser clau perquè els juga­dors del tècnic holandès Til­bert la Haye pogues­sin viat­jar a la Xina.

Que valia la pena apos­tar per aquesta selecció, pio­nera al nos­tre país en la par­ti­ci­pació en com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals, ja va que­dar demos­trat en el tor­neig de pre­pa­ració 4 Naci­ons, dis­pu­tat a Bar­ce­lona, en el qual Cata­lu­nya es va endur el títol després d'impo­sar-se a Rússia (23-17), Ale­ma­nya (14-13) i Angla­terra (20-14).

Bon balanç

La selecció cata­lana va que­dar enqua­drada en el grup D de la pri­mera fase del mun­dial i va aca­bar pri­mera després de vèncer tots els seus par­tits: con­tra la República Txeca (21-16), Gal·les (28-6) i la Xina (27-17). La rival en els quarts de final va ser la selecció por­tu­guesa, a la qual va der­ro­tar amb la victòria més ajus­tada (18-15). La pro­pera eli­mi­natòria l'enfron­ta­ria amb Holanda i Bèlgica, les dues selec­ci­ons més impor­tants del món. Cata­lu­nya va per­dre els dos par­tits (11-32 i 14-27), però va donar una bona imatge i es va gua­nyar el dret a dis­pu­tar el par­tit per la meda­lla de bronze con­tra la Xina Tai­pei. No va ser pos­si­ble acon­se­guir-la (va per­dre 16-33), però almenys la selecció cata­lana va acon­se­guir el millor resul­tat de la seva història. A més, el juga­dor català Sergi Gabriel va ser esco­llit en el vuit ideal del tor­neig.

La pre­si­denta de la FCK, Sílvia Mayo, es mos­tra orgu­llosa del resul­tat acon­se­guit: “Érem cons­ci­ents que anàvem a la Xina amb millors con­di­ci­ons que en l'últim mun­dial, en què vam ser setens. Teníem bones vibra­ci­ons i el nos­tre objec­tiu era clas­si­fi­car-nos entre els llocs cinc i vuit. Final­ment vam arri­bar a les semi­fi­nals i, només per això, ja ens sen­tim cam­pi­ons.”

La lec­tura és igual de posi­tiva per part d'Albert Vidaña, secre­tari tècnic de la selecció, per bé que també avisa que situ­a­ci­ons com la que han vis­cut reper­cu­tei­xen en el ren­di­ment de l'equip: “No hem pogut tre­ba­llar amb la tran­quil·litat necessària perquè vam haver de des­con­vo­car el pro­grama de pre­pa­ració. Ens hem hagut d'impli­car en cam­pa­nyes de cap­tació de diners en comp­tes de cen­trar-nos exclu­si­va­ment en l'entre­na­ment. La moti­vació se'n res­sent i el cert és que vam arri­bar des­gas­tats a la Xina per culpa de tota aquesta història. I això ho vam notar perquè a les sego­nes parts no estàvem tan fres­cos.”

Jus­ta­ment per tots aquests pro­ble­mes, el quart lloc en el mun­dial pren un valor afe­git. “El resul­tat espor­tiu agafa més sen­tit i importància per les difi­cul­tats que vam tenir per anar-hi. Hem d'agrair el suport de les enti­tats i les per­so­nes anònimes que han col·labo­rat”, asse­gura la pre­si­denta, que ni tan sols va viat­jar a la Xina per evi­tar al màxim les des­pe­ses inne­cessàries.

Mayo, però, és cons­ci­ent que cal con­ti­nuar tre­ba­llant perquè l'equip abso­lut és la millor pla­ta­forma del corf­bol català per fer-se conèixer: “Som una fede­ració petita, amb recur­sos molt limi­tats. Les des­pe­ses de repre­sen­tació de Cata­lu­nya són molt altes i movem uns pres­su­pos­tos que cor­res­pon­drien a fede­ra­ci­ons més grans. Pot­ser econòmica­ment no com­pensa, però la selecció és el nos­tre millor pro­ducte. Si no com­petíssim inter­na­ci­o­nal­ment ens seria molt més difícil fer-nos veure i sen­tir i acon­se­guir el reco­nei­xe­ment social que tenim.”

A la fede­ració tenen ben assu­mit el seu paper de pio­ner en l'esport català, ja que va ser la pri­mera que va rebre reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal. El 1997 va obte­nir la con­dició de mem­bre pro­vi­si­o­nal de la fede­ració inter­na­ci­o­nal de corf­bol i vuit anys després va ser reco­ne­guda com a mem­bre de ple dret. El debut inter­na­ci­o­nal de la selecció cata­lana va tenir lloc el 1984, en un par­tit amistós con­tra Holanda dis­pu­tat a Ter­rassa, i el 1999 Cata­lu­nya dis­pu­tava el seu pri­mer mun­dial, a Austràlia, on va aca­bar vui­tena.

Tre­ba­llar per al futur

A l'horitzó ja s'albi­ren nous rep­tes per a la selecció cata­lana de corf­bol. L'imme­diat és el que l'equip sub-23 enca­rarà l'octu­bre del 2012, en el mun­dial de Bar­ce­lona. Les pers­pec­ti­ves són bones, ja que en l'equip sènior que va viat­jar a la Xina hi havia fins a sis juga­dors sub-23: Marc Cas­ti­llo, José Álva­rez, Ivan Albe­rich, Laia Rosa, Míriam González i Berta Aloma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)