Govern i sector acorden vint mesures per promoure i impulsar l’esport a Catalunya
La Taula de l’Esport i l’Activitat Física posa la mirada en la reducció de l’impacte mediambiental i el consum d’aigua per pal·liar l’emergència climàtica
Aquesta és la legislatura de l’esport i l’objectiu del Govern és rellançar aquest sector tan important pel país, dotar-lo de recursos i abordar les transformacions necessàries. I fer-ho sempre de la mà del sector. Per això, l’executiu treballa de manera transversal per reforçar els beneficis de l’esport en la millora de la qualitat de vida i la salut física i mental de les persones, però també el seu paper en el progrés del teixit econòmic i social del país.
L’esport és una eina de cohesió territorial i transformació social molt potent, motiu pel qual el Govern declarava l’any passat l’esport i l’activitat física com a béns essencials i s’anunciava la creació de Taula de l’Esport i l’Activitat Física. Un òrgan col·legiat consultiu creat a l’abril i format per organismes de la Generalitat i agents institucionals, socials i econòmics del sector esportiu.
Els cinc grups de treball impulsats durant la constitució d’aquest òrgan han presentant les conclusions a què han arribat després de diverses reunions els últims mesos, que es concreten en una vintena de propostes encaminades a promoure i potenciar el sector esportiu, des del sector de la recerca, l’economia i la comunicació, fins als equipaments i la sostenibilitat. “Volem rellançar el sector i dotar-lo de recursos per fer front a les necessitats del present i del futur”, explica la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons.
Una de les mesures va dirigida a reduir l’impacte mediambiental i el consum d’aigua per pal·liar l’emergència climàtica. “S’han d’aplicar mesures per pal·liar la situació, però ho farem intentant que el sector de l’esport i les instal·lacions esportives pateixin el menys possible”, afirma la consellera Vilagrà. D’altra banda, la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula Paretas, destaca que “l’esport ha demostrat ser un dels pilars de la salut física i mental. Amb un sector esportiu fort, divers i accessible, aconseguirem millorar el benestar de tota la ciutadania”.
Vint actuacions per rellançar l’esport català
1. Impulsar un Centre de Recerca en l’àmbit esportiu.
2. Obrir la tasca de l’Observatori Català de l’esport per fer recerca aplicada i amb col·laboració público-privada.
3. Millorar la dotació en equipaments i infraestructures dels laboratoris de recerca en l’àmbit esportiu.
4. Facilitar un millor accés al crèdit o avals per al teixit esportiu català.
5. Incorporar l’àmbit de l’esport i l’activitat física per incentivar el mecenatge.
6. Encarregar un estudi de bones pràctiques internacionals sobre mesures fiscals i econòmiques.
7. Estudiar noves línies de subvencions en l’àmbit de la digitalització, bo esportiu o emprenedoria esportiva.
8. Col·laborar per dimensionar el consum actual d’energia primària no renovable dels equipaments esportius.
9. Promoure que les instal·lacions esportives redueixin consums i millorin l’eficiència.
10. Facilitar als gestors esportius exemples de centres de referència de bones pràctiques per la millora de l’eficiència energètica.
11. Promoure la col·laboració per actualitzar i fomentar el distintiu de garantia de qualitat ambiental dels centres esportius.
12. Constituir un grup de treball que analitzi el consum d’aigua i els costos del nou reial decret de control i prevenció de la legionel·la.
13. Actualització del decret 95/2000 sobre les normes sanitàries per a piscines d’ús públic.
14. Encarregar al Govern una campanya de comunicació, que permeti un alt grau de modulació, per visualitzar la potència esportiva de Catalunya.
15. Vincular la CCMA en la promoció de l’esport i de l’activitat física
16. Garantir l’accés a l’esport i l’activitat física per a tothom.
17. Reforçar el departament de Salut com a agent directe de promoció de l’exercici físic.
18. Enfortir el sistema esportiu català millorant el model ja existent de col·laboració publico-privada.
19. Aplicar eines de simplificació dels processos administratius en el sector de l’esport.
20. Creació d’un grup de treball que repensi les condicions laborals en el sector esportiu professional i el voluntariat.