Més esport

Esport paralímpic

A Rio a cops de rem

Sílvia Elvira va superar un càncer i una amputació de cama amb l'ajuda de la piragua i el paracanoe, una nova modalitat d'esport d'aigua

Després d'aconseguir medalles en els campionats d'Europa i del món, els Jocs Paralímpics del 2016 són l'objectiu que la barcelonina té marcat al calendari a llarg termini

“L'objectiu és arribar a Rio 2016. Després dels Jocs ja no sé què faré. Potser ho deixo, potser en vull més”

El cap de set­mana pas­sat, a les ins­tal·laci­ons del CEAR La Car­tuja (Sevi­lla), se cele­brava el cam­pi­o­nat d'Espa­nya d'hivern de piragüisme. En la cate­go­ria de vete­ra­nes, d'entre 40 i 44 anys, des­ta­cava la presència de Sílvia Elvira (Bar­ce­lona, 1974), una espor­tista que, tot i tenir només una cama, com­pe­tia amb rivals sense dis­ca­pa­ci­tat.

La Sílvia és una dona espe­cial. Una d'aque­lles que et tro­bes pel car­rer i que a sim­ple vista pot sem­blar comuna, però que va molt més enllà. La seva vida és una història de superació que narra la tragèdia d'una ampu­tació després d'una dècada de pati­ments i ope­ra­ci­ons, d'un càncer que va endar­re­rir el seu camí cap a l'èxit.

Durant aquells fatídics deu anys, va viure més a l'hos­pi­tal que a casa. “Vaig tenir temps de treure'm la car­rera de fisi­o­teràpia durant la reha­bi­li­tació i vaig acon­se­guir un con­tracte en pràcti­ques.” Però el tumor va aparèixer de nou. Aque­lla nova ope­ració la va dei­xar en cadira de rodes i amb dolors cons­tants, va per­dre la feina i també la pare­lla. “Va ser molt dur. Al cap poc temps, em van dir que tenia la cama morta a nivell fun­ci­o­nal, que mai la podria recu­pe­rar.” Va ser la pit­jor època de la Sílvia, la més fosca.

Apro­fi­tant la seva llarga estada a l'hos­pi­tal, va conèixer la Raquel, una com­pa­nya que li va con­ta­giar la passió per les tra­ves­ses en canoa. Va començar com un pas­sa­temps, pas­se­jant per la Costa Brava o als vol­tants de l'illa de Menorca. “Vaig voler sor­tir a pale­jar amb la Raquel, li vaig tru­car, però no vaig obte­nir res­posta. Al cap d'un temps, el seu marit em va expli­car que havia mort. Vaig donar gràcies d'estar viva.” Amb el temps, la canoa va dei­xar de ser una acti­vi­tat d'oci per con­ver­tir-se en una forma de vida. Els seus fills, dos nens bes­sons de sis anys, i la pira­gua, van acon­se­guir que la Sílvia tirés enda­vant.

El 2010, el para­ca­noe es comença a regu­lar a través de la Fede­ració Inter­na­ci­o­nal de Piragüisme, es crea el cam­pi­o­nat del món i se'l con­si­dera esport pro­fes­si­o­nal. “Fins ales­ho­res es feien mun­di­als, però no eren ofi­ci­als. A par­tir del 2010 com­pe­tim de manera reco­ne­guda.” Sílvia debuta el 2011 en la copa del món amb una meda­lla de plata a Sze­ged (Hon­gria), meda­lla que torna a acon­se­guir en el cam­pi­o­nat d'Europa de Poz­nan (Polònia) el 2012 i en el mun­dial de Zagreb (Croàcia) un mes més tard. El 2013, per pri­mera vegada, queda fora de les meda­lles, sent sisena en el cam­pi­o­nat d'Europa a Duis­burg (Ale­ma­nya) i en la copa del món a Por­to­be­llo (Por­tu­gal). “Cada vegada hi ha més par­ti­ci­pants a Europa i és més difícil, perquè són més joves que jo.” El seu objec­tiu des de fa un temps és arri­bar als Jocs Paralímpics de Rio 2016. Per pri­mera vegada, el para­ca­noe serà olímpic i la Sílvia vol ser la pri­mera espa­nyola a par­ti­ci­par-hi. “Encara no sabem com serà la clas­si­fi­cació, quin serà el procés o quanta gent hi par­ti­ci­parà, però és l'objec­tiu pri­mor­dial. Si arribo i gua­nyo meda­lla, ja no sé què més puc fer.” Però no li serà gens fàcil.

El para­ca­noe encara no és un esport gaire prolífer i, per aga­far ritme de com­pe­tició, la Sílvia par­ti­cipa en pro­ves de vete­ra­nes. “És una distància que no és la meva, a més que les seves embar­ca­ci­ons són més ràpides, però em ser­veix per pre­pa­rar-me en l'aspecte men­tal.” A Sevi­lla, aquest cap de set­mana va ser cin­quena en el cam­pi­o­nat d'Espa­nya d'hivern con­tra dones de la seva edat però sense cap dis­ca­pa­ci­tat. La Sílvia va aca­bar molt satis­feta pels resul­tats de la prova a Sevi­lla, però amb el pro­blema de con­ti­nuar pagant-se ella mateixa els des­plaçaments. Fa un any que la Sílvia rep l'ajuda d'una empresa pri­vada, la far­macèutica Accord, que li sub­ven­ci­ona els viat­ges per poder com­pe­tir pro­fes­si­o­nal­ment i la ben­zina per anar a entre­nar-se cada dia fins al Canal Olímpic de Cata­lu­nya, on, com un soci més, paga l'abo­na­ment. “Fa molt temps que omple papers per acce­dir a aju­des, encara que siguin peti­tes, com ara poder fer ser­vir un nutri­ci­o­nista del CAR de Sant Cugat.”

Els pro­pers rep­tes de la Sílvia són a l'estiu, pri­mer al cam­pi­o­nat d'Europa de Bran­den­burg (Ale­ma­nya), a par­tir de l'11 de juliol i, poste­ri­or­ment, el mun­dial de Mos­cou la set­mana del 6 d'agost. S'entrena sis dies a la set­mana i onze mesos l'any, per arri­bar al màxim nivell a l'estiu. “Vinc al matí, a la tarda... He de bus­car temps d'on pugui. Per sort, vaig rebre la inca­pa­ci­tat i no tre­ba­llo.” El seu dia a dia és caòtic, s'aixeca abans de les set per poder por­tar els dos nens a l'escola i no pot anar a dor­mir fins a les onze, sense atu­rar-se mai. “Els nens m'aju­den molt, ente­nen la situ­ació i això és impor­tant. Me'ls emporto a l'entre­na­ment algun cop i es por­ten genial. Com a regal, m'acom­pa­nya­ran a Rio.”

Les xifres.
200
metres.
El paracanoe actualment només disposa d'una prova per totes les categories.
56
segons.
La seva millor marca. La va fer en les semifinals de la copa del món del 2012.
2016
Rio.
En els Jocs del Brasil es disputarà la prova de paracanoe per primera vegada, i hi vol ser.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)