El forensic detecta tres possibles delictes i un malbaratament de més de 30 milions d’euros
Joan Laporta ha presentat el resultat del forensic que el club va encarregar a l’empresa Kroll i les conclusions d’aquest han detectat tres possibles delictes -administració deslleial, falsificació comptable i apropiació indeguda- i un malbaratament total per al club de més de 30 milions d’euros, segons va especificar Almudena Ruiz, de l’empresa responsable de la investigació. El president del Barça ha explicat que van decidir portar alguns d’aquests punts a la fiscalia perquè siguin ells els que determinin si finalment hi ha delicte però el forensic determina que s’han produït pagaments sense causa, pagaments amb causa falsa i també pagaments desproporcionats.
Per a l'advocat penalista Jaume Campaner, aquestes operacions tenen rellevància penal i ha explicat que la fiscalia és la que més bé ho pot investigar a fons perquè té més recursos i un departament de delictes econòmiques complexos. Sense entrar en detall en molts temes sí que ha explicat que s’han detectat pagaments de comissions del 33 per cent quan el més normal és que siguin del 5, que es va pagar una comissió de 10 milions amb un contracte elaborat a posteriori del fitxatge -el de Malcom- i que precisament el club fa poc ha hagut de pagar 3 milions a Hisenda per regularitzar fiscalment aquesta operació.
També hi ha contractes amb un tècnic observador en el estranger que vivia “de luxe” -André Cury- al qual se li pagaven unes quantitats per feines que no feia i que no consten enlloc. També un despatx d’advocats amb relació amb algun membre de l’antiga directiva va cobrar un total de 10 milions d’euros per diverses operacions amb minutes desproporcionades, com era per la defensa de l’ex president en el cas Neymar i la comissió pel fitxatge de Griezmann. També s’ha dut a fiscalia els 1,5 milions d’euros pagats al Laietà “per comprar el seu silenci” i els 15 milions d’euros que se li van abonar a l’Atlético. En aquest cas, es detecta una simulació de contracte perquè el concepte pel qual es va pagar aquesta quantitat era perquè el club madrileny no denunciés el Barça a la federació pel fitxatge de Griezmann i el club blaugrana ho va camuflar amb un suposat dret preferencial per alguns jugadors.
Campaner també veu indicis de delicte de falsedat comptable en les operacions de permutes de jugadors -Cillessen/Neto i Arthur/Pjanic- com les més elevades. “Són beneficis comptables artificials que no reflecteixen la situació. Una il·lusió.”. Per l’advocat, hi ha conductes de l’anterior junta “grolleres, esperpèntiques i que no se sostenen ni econòmicament ni jurídicament.”.
Laporta no ha volgut assenyalar Josep Maria Bartomeu ni cap altre membre de l’anterior directiva perquè deixa en mans de la fiscalia determinar qui són els autors. “No assenyalem ningú, no som policies ni jutges.”, ha insistit. Això sí, per Laporta clarament hi havia un modus operandi per saltar-se tots els mecanismes de control interns del club i dels estatuts. Laporta també ha deixat molt clar que si a ell li toca pagar comissions superiors a un cinc per cent perquè així ho requereix un fitxatge ho farà però que llavors ho explicarà i no intentarà camuflar-ho. El president ha defensat que el millor era que el cas acabés a la fiscalia perquè així no es dedicarien recursos del club en un procés que es pot allargar en el temps.