Un fet inadmissible
Encara cou l’enorme presència d’aficionats alemanys al Camp Nou
Laporta assegura que el club és responsable del que ha passat però no culpable
La nit de dijous va ser una de les més negres de la història del Barça. Per una nova desfeta europea, aquest cop contra l’Eintracht de Frankfurt i a l’Europa League, i per la multitudinària presència d’aficionats alemanys al Camp Nou, convertint l’estadi en terreny pràcticament enemic. Uns fets inadmissibles i que han despertat l’enuig dels aficionats barcelonistes. El president de l’entitat blaugrana, Joan Laporta, va explicar ahir com va ser el procés de venda d’entrades i quines mesures pretenen aplicar a partir d’ara. En declaracions a Barça TV i TV3, Laporta va tornar a reconèixer que dijous va sentir “vergonya”, tant pel que havia passat a la gespa com pel que es va veure a les graderies. El màxim mandatari del club va assegurar que el Barça no n’és culpable. “Assumim la responsabilitat que ens pertoca, però no tenim la culpa de les irregularitats que van fer que les entrades acabessin en mans d’aficionats alemanys. El club va establir totes les restriccions possibles”, va afirmar.
Laporta va desgranar les xifres de les entrades que el club va posar a la venda: 34.440. “No es podien comprar amb targetes de crèdit alemanyes. El club no va vendre entrades a aficionats de l’Eintracht. Qui les va adquirir les va fer arribar a les seves mans de forma irregular”, va assegurar. Una de les hipòtesis que explicarien aquestes irregularitats seria que empreses de revenda van adquirir les entrades amb targetes de crèdit espanyoles per després vendre-les als aficionats alemanys o bé ho van fer operadors turístics que podrien haver ofert l’entrada a banda del vol i l’hotel. Segons normativa UEFA, el conjunt visitant només pot disposar de 5.000 tiquets per als partits a domicili, però dijous la marea alemanya estava formada per més de 30.000 persones, a banda de les que es van quedar fora i que també van viatjar en plena Setmana Santa. De les 34.440 restants, Laporta va explicar que 2.425 van ser invitacions UEFA i que la xifra d’abonats a l’estadi va ser de 37.746 persones. Ara bé, el club també va detectar que alguns d’aquests abonaments van ser utilitzats per alemanys. “Hi ha dues conductes irregulars: les 34.000 entrades de la tercera graderia que van anar a parar als seguidors de l’Eintracht, i part dels abonaments que també van ser per a ells.” Per tot plegat, el Barça ha decidit adoptar una mesura per evitar que es repeteixin aquests fets: entrades nominatives en les competicions internacionals. “És una mesura que no volíem prendre perquè incomoda els socis i barcelonistes que tenen una conducta normal, però no ens queda més remei. Demano que es comprengui”, va explicar Joan Laporta.
D’altra banda, la vicepresidenta institucional del club, Elena Fort, també va voler demanar perdó als barcelonistes en una entrevista a la Cadena Ser. A més, va especificar que el Barça va ingressar 3 milions d’euros, és a dir, 200.000 euros més del que hauria guanyat el club per classificar-se per a les semifinals de l’Europa League.
Possible sanció
El Barça podria tenir encara més problemes. El club s’exposa a una possible sanció de la UEFA per l’excés d’aficionats alemanys a l’estadi. Si el delegat de la UEFA considera que la presència desproporcionada d’alemanys va causar problemes de seguretat –com denuncien molts aficionats culers–, el Barça en seria el responsable. L’article 16 del codi disciplinari del màxim organisme del futbol europeu deixa clar que “els equips amfitrions són encarregats de l’ordre i la seguretat tant dins com fora de l’estadi abans, durant i després de l’enfrontament”. Dijous ja es va veure que milers d’aficionats de l’Eintracht de Frankfurt estaven repartits per l’estadi, fora de la zona assignada als seguidors visitants, on, a més, s’hi va encendre alguna bengala. El conjunt alemany també podria ser sancionat per aquest fet.
Indignació culer
A Twitter van ser molts els socis que van pronunciar-se sobre el que havien viscut al Camp Nou. La grada d’animació, que va quedar-se fora de l’estadi durant els primers deu minuts del segon temps com a protesta, va assegurar que mai havien sentit la fredor de jugar com a visitant a casa i va qualificar tot plegat de “vergonya”. Una altra de les associacions de socis i sòcies del club, Seguiment FCB, va emetre un comunicat després de l’enfrontament: “El que ha passat és tan greu, i atempta tan directament la nostra essència i la nostra singularitat com a ‘Més que un club’, que probablement no hauria de ser analitzat en calent”, començava. I continuava dient que el que havia passat sobre la gespa era una “translació directa” del que havia passat a la grada i que la pèrdua d’identitat a casa “és una qüestió que interpel·la a tots”.
Altres aficionats també van expressar el seu malestar a les xarxes. I és que va ser molta la gent que va sentir-se incòmoda, desprotegida i fins i tot va arribar a passar por, rodejada de la marea d’aficionats alemanys. Els seguidors de l’Eintracht, alguns d’ells beguts, van generar més d’un incident, amb baralles i insults dirigits a l’afició local.
‘Déjà vu’
El que va passar dijous al Camp Nou no és nou. L’any 2017, en l’anada de la supercopa d’Espanya, també es va veure un gran nombre d’aficionats visitants a la graderia. En aquella ocasió, a més, eren de l’etern rival: el Real Madrid. Samarretes blanques i sonores celebracions davant els gols madridistes –els blancs van guanyar 1-3– van formar part del paisatge que oferia l’estadi aquell 13 d’agost, tot i que no en la mateixa quantitat desproporcionada que dijous.
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024