Barça

Reaccionar i no badar

L’eliminació en l’Europa League obliga el Barça a centrar-se en la lliga, amb l’objectiu clar de classificar-se per a la Champions

Els blaugrana acostumen a reaccionar bé després de les patacades en la competició europea

Un dels objectius de la temporada s’ha esfumat i de manera dolorosa. L’Europa League, l’esperança de començar a treure el cap en les competicions continentals, ja no entrarà en el palmarès del Barça. L’equip de Xavi té una altra meta entre cella i cella, una de fonamental: retornar el club a la Champions. El conjunt blaugrana ha de canviar de xip i reaccionar, perquè la lluita a la part alta de la classificació està que crema i els culers enceten demà una setmana de tres partits: Cadis, Real Sociedad i Rayo Vallecano. Obtenir 9 punts de 9 possibles significaria fer un pas de gegant per consolidar-se en places de lliga de campions. Aspirar a la lliga? Això ja no és en mans del Barça.

Refer-se de les patacades

El duel de demà contra el Cadis arriba en un context convuls, no només per l’eliminació en l’Europa League a mans de l’Eintracht de Frankfurt, sinó per l’ambient que es va viure al Camp Nou davant la presència de més de 30.000 alemanys a la graderia. El Barça torna al lloc dels fets en ple dilluns de Pasqua i davant l’enuig de l’afició. A la gespa, el Barça s’haurà d’oblidar de la patacada i aconseguir tres punts contra un rival necessitat i que lluita per no baixar. La veritat és que el conjunt blaugrana acostuma a reaccionar i canviar de xip després de ser eliminat a Europa.

Després d’aixecar l’orelluda per darrera vegada, el curs 2014/15, el Barça ha anat naufragant per la Champions amb eliminacions doloroses, com les de Roma, Anfield i Lisboa. L’any després del triplet de Luis Enrique, l’Atlético de Madrid va tombar el Barça en els quarts. Els blaugrana, que s’estaven jugant la lliga precisament contra el conjunt colchonero, perdrien el duel posterior a l’eliminació. Va ser contra el València, al Camp Nou i per 1-2. Una derrota que deixava el Barça i l’Atlético empatats a punts a la part alta de la taula d’una lliga que acabaria sent blaugrana.

La temporada 2016/17, l’equip de Luis Enrique va aconseguir una remuntada històrica en els vuitens contra el PSG. Una gesta que no va poder repetir en els quarts, quan va caure contra la Juventus a Torí per 3-0. La tornada al Camp Nou va acabar en empat a zero i el Barça va dir adeu a la Champions el 19 d’abril. Potser perquè disputar els quarts era una quimera després de París, el cas és que l’equip no va sortir tocat d’aquella derrota. Ben al contrari. El diumenge següent, 23 d’abril, dia de Sant Jordi, es va plantar al Bernabéu i va guanyar contra l’etern rival gràcies a un gol de Messi en el temps afegit (2-3). El Barça ja no perdria cap partit més aquell curs.

Dues de les eliminacions més dures dels últims anys van ser amb Ernesto Valverde a la banqueta. La primera, el curs 2017/18, va ser a Roma. El Barça tenia un 4-1 de l’anada molt favorable, però es va desfer com un terròs de sucre a l’Olímpic i va perdre 3-0. Els blaugrana, però, van canviar de xip amb una victòria contra el València a casa (2-1) que deixava la lliga encarrilada.

Un any després, i amb el convenciment entre l’afició que l’equip havia après la lliçó, el Barça va viatjar a Liverpool amb un 3-0 que despertava l’eufòria i l’ànsia d’un nou triplet –la lliga estava guanyada i l’equip s’havia classificat per a la final de copa–. Però el 4-0 d’Anfield és una espina encara clavada a l’ànima de molts culers. Els de Valverde es van retrobar amb la lliga amb un triomf per 2-0 contra el Getafe.

Després del 2-8 contra el Bayern l’any 2020, l’equip va marxar de vacances. L’any passat, el Barça de Koeman també es va refer de l’eliminació contra el PSG amb un triomf per 4-1 contra l’Osca a casa.

Ara, el conjunt de Xavi té feina a fer. Una feina que obliga a canviar de xip. Tot i que l’empat entre el Betis i la Real Sociedad obre una mínima escletxa entre la Champions i l’Europa League, el Barça no pot badar en una lluita aferrissada en què el Sevilla i l’Atlético també han de dir moltes coses. Una setmana de tres partits és l’examen més exigent que es pot trobar l’equip. Toca fer els deures.

Temporada 2020/21
Barça-Osca 4-1 *Eliminats en els vuitens de la Champions contra el PSG
Temporada 2019/20
L’equip va marxar de vacances *Eliminats en els quarts de la Champions contra el Bayern de Munic
Temporada 2018/19
Barça-Getafe 2-0 *Eliminats en les semifinals de la Champions contra el Liverpool
Temporada 2017/18
Barça-València 2-1 *Eliminats en els quarts de la Champions contra el Roma
Temporada 2016/17
Madrid-Barça 2-3 *Eliminats en els quarts de la Champions contra la Juventus
Temporada 2015/16
Barça-València 1-2 *Eliminats en els quarts de la Champions contra l’Atlético de Madrid
Temporada 2013/14
Granada-Barça 1-0 *Eliminats en els quarts de la Champions contra l’Atlético de Madrid
Temporada 2012/13
Barça-Betis 4-2 *Eliminats en les semifinals de la Champions contra el Bayern de Munic
Temporada 2011/12
Rayo-Barça 0-7 *Eliminats en les semifinals de la Champions contra el Chelsea

BON BALANÇ

Des del 2016, el Barça només ha perdut un cop després de caure eliminat a Europa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)