Barça

Examen a l’arbitratge al Barça i el Madrid en la història de la lliga

Ciència vs. mentides

Un estudi matemàtic dels paràmetres numèrics dels 90 anys de lliga demostra que l’equip beneficiat pels àrbitres és el Real Madrid i que el Barça en surt perjudicat

Durant el cas Negreira els blancs obtenen més punts pels penals

Els col·legiats que arbitren regularment Barça i Madrid beneficien l’equip ‘merengue’

“Els penals determinants continuen caient de la mateixa banda, amb cas Negreira o sense”, diu l’autor

Els 7,5 mili­ons que el Fut­bol Club Bar­ce­lona va pagar a l’empresa del vice­pre­si­dent del comitè tècnic d’àrbi­tres de fut­bol, José María Enríquez Negreira, entre els anys 2001 i 2018 no han tin­gut una trans­lació als ter­renys de joc en un com­por­ta­ment trampós del col·lec­tiu arbi­tral que hagi afa­vo­rit el club blau­grana.

Un estudi matemàtic dels paràmetres numèrics de la lliga espa­nyola de fut­bol al llarg dels 90 anys de com­pe­tició, fins la lliga 2020/21, i, específica­ment, en el període calent del cas Negreira i del que es va ano­me­nar villa­rato, el període del 2001 al 2021, demos­tra que l’equip que surt afa­vo­rit per les deci­si­ons arbi­trals és sem­pre el Real Madrid a la vegada que el Bar­ce­lona en surt per­ju­di­cat. És el que l’autor de l’estudi ano­mena “doble biaix” com a con­seqüència de les deci­si­ons arbi­trals que adul­te­ren la com­pe­tició en bene­fici d’un equip i en detri­ment d’un altre.

El tre­ball l’ha dut a terme un químic de pro­fessió, veí de Tar­ra­gona, que ja ha publi­cat algun dels resul­tats de la seva exhaus­tiva inves­ti­gació al blog d’inter­net on signa com a Mar­cel de Fortià. Els tre­balls s’encapçalen amb el sug­ge­ri­dor títol de Sobre la justícia en el fut­bol. La recerca s’ha basat en les fonts docu­men­tals dels webs Cihefe i Bdfut­bol, espe­ci­a­lit­zats en la història i estadística de l’esport de la pilota.

Nor­mal­ment els estu­dis estadístics sobre fut­bol es que­den en els números de les prin­ci­pals san­ci­ons dis­ci­plinàries a favor i en con­tra, és a dir, penals, tar­ge­tes ver­me­lles i també tar­ge­tes gro­gues. Tot i que històrica­ment mos­tren el doble biaix a favor del Madrid, les dar­re­res dècades sem­bla­ven donar resul­tats més d’acord amb la qua­li­tat de cada equip, motiu sufi­ci­ent per espe­ro­nar les quei­xes des del sec­tor del Reial Madrid. L’estudi sobre la justícia en el fut­bol, en canvi, va més enllà en dos aspec­tes molt impor­tants i que demos­tren que les quei­xes meren­gues no tenen raó de ser.

En pri­mer lloc, s’ana­litza la trans­lació de les san­ci­ons en punts, que és allò que real­ment importa en fut­bol, i arriba a quan­ti­fi­car-ho en el cas dels penals, tenint en compte la rellevància d’aquests en el desen­vo­lu­pa­ment final del par­tit. Òbvi­a­ment no és el mateix un penal que obre la llauna d’un par­tit o que el decanta defi­ni­ti­va­ment, que un que s’asse­nyala quan l’equip que gua­nya ja té avan­tatge fol­gat en el mar­ca­dor.

En segon lloc, ana­litza com influ­eix el sis­tema de desig­nació arbi­tral en tots aquests paràmetres, iden­ti­fi­cant un grup de col·legi­ats reduït i selecte, el 20%, que és desig­nat per arbi­trar el 50% dels par­tits de Barça i Madrid, i la resta del col·lec­tiu arbi­tral, el 80%, que diri­geix l’altra mei­tat. L’existència d’aquests dos grups tan dife­ren­ci­ats d’àrbi­tres demos­tra la capa­ci­tat que té la ins­ti­tució arbi­tral per inci­dir en el tipus d’arbi­tratge, ja que la desig­nació recur­rent d’àrbi­tres per diri­gir els dos grans equips fa que la resta del col·lec­tiu, amb l’objec­tiu de pros­pe­rar, acabi adop­tant com­por­ta­ments simi­lars al del grup dels ele­gits en què, sem­pre i de manera majo­ritària, hi ha un afa­vo­ri­ment del Madrid en detri­ment del Barça.

Els números exa­mi­nats durant els vint anys a què se cenyi­ria el cas Negreira, i que cor­res­po­nen a un total de 760 par­tits, diuen que el balanç de penals a favor i en con­tra entre el Barça i el Madrid és molt igua­lat. El Madrid té més penals a favor i també més en con­tra, men­tre que el Barça només té menys penals en con­tra i en el còmput glo­bal surt lleu­geríssi­ma­ment afa­vo­rit amb un balanç de 76 penals, sumats i res­tats els favo­ra­bles i els asse­nya­lats en con­tra, men­tre que el Madrid es queda amb 72. En un període de vint anys, aquesta lleu­geríssima diferència és irre­lle­vant ja que suposa un bene­fici de 0,2 penals més a favor del Barça per any. A més a més, aquesta diferència queda com­pen­sada a favor de l’equip de la capi­tal de l’Estat quan es mesura el còmput de penals de les 70 tem­po­ra­des res­tants del cam­pi­o­nat espa­nyol. En aquest cas el Madrid té un còmput glo­bal posi­tiu de 171 penals per només 83 el Bar­ce­lona.

Tot i que en el període Negreira, el Barça té un saldo de qua­tre penals més que el Madrid, la trans­lació de les penes màximes en punts indica que l’equip blanc és qui con­ti­nua sor­tint-ne bene­fi­ciat. “I no obli­dem que els punts són el que compta”, subrat­lla l’autor de l’estudi. Efec­ti­va­ment, durant aquest anys, el Madrid ha obtin­gut un saldo de 71 punts gràcies als penals, per només 42 el Barça. El saldo entre els dos equips és de 29 punts, gai­rebé 1,5 per tem­po­rada, a favor dels blancs.

Quan el còmput dels penals i els punts es tras­llada al con­junt de les 90 tem­po­ra­des estu­di­a­des, el resul­tat és que el saldo entre els dos equips s’enfila a 84 penals i 113 punts, gai­rebé 1,3 per tem­po­rada, a favor dels meren­gues. Com es pot com­pro­var no hi ha diferència subs­tan­cial del bene­fici que el Real Madrid obté de les san­ci­ons dis­ci­plinàries durant els anys del cas Negreira i en el con­junt dels anys ana­lit­zats.

Feta la lec­tura de les dades, l’autor de l’estudi sosté: “El que sem­blava un canvi de tendència resulta ser mera­ment cosmètic. Els penals deter­mi­nants, els que donen punts, seguei­xen caient de la mateixa banda, amb cas Negreira o sense, amb villa­rato o sense.”

En el ter­reny de les expul­si­ons, cal dife­ren­ciar dos períodes: els pri­mers 60 anys, només amb tar­ge­tes ver­me­lles, on hi ha un saldo favo­ra­ble al Real Madrid, i els dar­rers 30 anys, amb les ver­me­lles i les sego­nes gro­gues. Aquest segon període se sub­di­vi­deix en dos en què en els pri­mers deu anys el Madrid con­ti­nua bene­fi­ciat, tot i que menys, i un segon de vint anys en què el Barça surt bene­fi­ciat en el còmput d’expul­si­ons.

Cal tenir pre­sent que quan s’estu­dia un període aco­tat de temps la lupa s’amplia i per­met entrar en cau­ses objec­ti­ves com per exem­ple la qua­li­tat dels equips. És una evidència que en els vint anys de l’ano­me­nat cas Negreira el Barça ha estat un equip de més qua­li­tat fut­bolística i que hi ha hagut un incre­ment de l’agres­si­vi­tat del Madrid.

La manera de jugar de la pare­lla Puyol i Piqué o la que for­ma­ven Ramos i Pepe també donen la clau de per què el Madrid va rebre, en aquell període, més tar­ge­tes ver­me­lles. No cal obli­dar que aquest estil de joc agres­siu era ani­mat des de la mateixa ban­queta, amb el com­por­ta­ment de l’entre­na­dor Mou­rinho, que va arri­bar agre­dir, dit a l’ull, el segon de Guar­di­ola, Tito Vila­nova, fet que va com­por­tar una sanció lleu que Villar va aca­bar inva­li­dant.

Pel que fa a la manera de xiu­lar dels dos col·lec­tius arbi­trals, el del 20% i el del 80%, el resul­tat és que el grup reduït i selecte pro­du­eix “sal­dos sis­temàtica­ment a favor del Madrid i en con­tra del Barça, amb la sola excepció de les tar­ge­tes gro­gues, que són força irre­lle­vants”, explica l’autor de l’estudi. El que resulta con­clo­ent, és que amb els àrbi­tres selec­ci­o­nats de manera pre­fe­rent, els que ser­vei­xen d’exem­ple a seguir per la resta, l’equip de la capi­tal de l’Estat fa 52 punts (3,1%) més que els blau­grana, a 2,6 punts per tem­po­rada, que no varia tam­poc res­pecte a la mit­jana de la resta del cam­pi­o­nat que són 176 punts total de diferència, (3,6%). Aquesta manera d’arbi­trar a favor del Madrid va ser­vir per maqui­llar la diferència real amb el Bar­ce­lona, que durant el període del cas Negreira només va treure 24 punts al Madrid, tot i la diferència real de joc que hi havia.

L’estudi Sobre la justícia en el fut­bol s’ha desen­vo­lu­pat apli­cant tècni­ques de trac­ta­ment de dades, d’estadística i de la ciència econòmica apli­cant el que es coneix com a teo­ria de l’agència. L’autor explica que “els biai­xos arbi­trals han sigut estu­di­ats com a exem­ples de des­vi­ació dels agents, que són els àrbi­tres, res­pecte a la con­ducta pres­crita pels prin­ci­pals, que són els òrgans regu­la­dors del fut­bol i els àrbi­tres, pels quals tre­ba­llen, davant un incen­tiu, que és la desig­nació selec­tiva per xiu­lar un o altre par­tit, que els generi una expec­ta­tiva d’uti­li­tat, és a dir, de pro­moció”. Si l’incen­tiu és aca­bar diri­gint els equips grans, els àrbi­tres ten­di­ran a actuar com els col·legues que ja ho fan i que, com s’ha vist, bene­fi­cien l’equip de la capi­tal espa­nyola.

Hi ha una última deri­vada que entra en el ter­reny de la política, segons l’autor, i que genera també un biaix en l’actu­ació dels àrbi­tres. Es tracta del sen­ti­ment de per­ti­nença a un grup propi o aliè i al fet que Barça i Madrid són per­ce­buts com a repre­sen­tants de rea­li­tats dife­rents amb les quals s’hi iden­ti­fi­quen o no els àrbi­tres. Aquest fet intenta cor­re­gir-se vetant la inter­venció d’àrbi­tres de col·legis en par­tits d’equips de la seva demar­cació, però és evi­dent, que la idea de per­ti­nença al grup, o a la tribu, va molt més enllà de l’àmbit ter­ri­to­rial, en aquest cas autonòmic, dels col·legis d’àrbi­tres.

Treball exhaustiu
L’estudi Sobre la justícia en el futbol l’ha fet un professional de la química, veí de Tarragona, que ja ha publicat alguns resultats en un blog on signa com a Marcel de Fortià. Durant dos llargs anys ha bussejat en els fons de dades documentals de futbol, establint i contrastant hipòtesis comptables.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)