El cadenat es trenca

El Barça ha encaixat en set jornades vuit dianes, les mateixes que havia rebut la temporada passada en 25 jornades

Aquesta temporada Marc-André ter Stegen està fent més aturades que en l’anterior, i també està encaixant més gols

Un dels signes d’identitat del Barça de Xavi Hernández campió de lliga del 2022/23 va ser que va encaixar molt pocs gols. El fet de deixar la porteria a zero fins a 26 jornades de lliga el curs passat va ser fonamental per anar tirant endavant els partits i acabar guanyant el campionat. De fet, en 11 ocasions el Barça va sumar tres punts només marcant un gol, i va guanyar per 1-0 o 0-1, sostingut per un Marc-André ter Stegen que va estar a un nivell superlatiu. Divuit gols va encaixar en 38 jornades per aconseguir un Zamora de rècord històric, igualat amb Paco Liaño (Dépor 1993/94) i Jan Oblak (2015/16). En aquest curs, però, la dinàmica ha canviat. El cadenat que tenia el Barça a la porteria s’ha trencat. I és que en les set jornades de lliga que s’han disputat ja ha encaixat vuit gols, els mateixos que havia rebut la temporada passada en 25 jornades de torneig. Al final, l’equip blaugrana va acabar encaixant 20 dianes –18 Ter Stegen i dues més Iñaki Peña, que va jugar dos trams finals en dos partits–, però la realitat és que quan va guanyar la lliga al feu de l’Espanyol, en la jornada 34, n’havia encaixat només 13. I en la jornada 7 de la campanya passada només havia rebut un gol.

És clar, doncs, que l’equip té un problema. De fet, per a Xavi és el principal en aquests moments. “Ens hem de concentrar més, hem d’estar molt millor defensivament, més ben organitzats”, va explicar l’entrenador després de l’empat de dimarts al feu del Mallorca (2-2). “L’any passat pràcticament amb la mateixa defensa vam fer-ho i, per tant, hem de millorar. Aquí hi ha el punt dèbil”, va afegir el preparador blaugrana, que va insistir que veu més preocupant el rendiment defensiu de l’equip que no pas l’ofensiu, després de dos partits –contra el Celta (victòria per 3-2) i el Mallorca (empat per 2-2)– en què l’equip no ha estat capaç d’oferir una versió similar a la que havia mostrat anteriorment –contra el Betis i l’Anvers, victòries per 5-0–. “Contra el Celta i el Mallorca, de generar, hem generat, hem fet cinc gols en els últims dos partits. El problema és que hem concedit massa”, va explicar.

En el tema defensiu, les dades són diàfanes també. Al Barça li estan produint més ocasions que en la lliga passada. Ter Stegen va finalitzar la temporada passada havent fet 2,2 aturades per partit i havent rebut un gol cada 186 minuts que va jugar. En aquesta està tenint una mitjana d’aturades més alta, de 2,6, i encaixa cada 79 minuts. Per tant, aquesta campanya fa més aturades, per tant li arriben més, però és que també li fan més gols. Sí que és cert que s’han canviat noms a la defensa; el curs passat, el Barça jugava majoritàriament amb una línia de quatre en què hi havia tres centrals, especialistes defensius amb Kounde de lateral dret, Araujo i Christensen a l’eix, i Balde a l’esquerra. En aquest, Kounde ha estat sempre central, i el lateral dret ha estat, els dies que s’han rebut gols, per a Sergi Roberto o Cancelo, futbolistes que aporten més amb pilota però que no són tan expeditius al darrere. També pot ser un factor.

Els vuit gols en contra, en quatre partits diferents, es desgranen de la manera següent: contra el Vila-real (victòria 3-4) un va ser en el llançament d’un córner, un altre en una bona jugada col·lectiva del Vila-real i l’últim al contraatac. Contra l’Osasuna (victòria 1-2), l’únic gol que va rebre va ser amb un xut de fora de l’àrea, mal defensat a la frontal. L’altre dia amb el Celta, un després d’un córner que no va ser ben refusat i la jugada es va allargar, i un altre al contraatac. I els dos últims, dimarts a Mallorca, els més evitables de tots els rebuts: el primer, propiciat per una errada dantesca de Ter Stegen en la sortida de pilota, i el segon, després d’un servei de porteria rival, amb pentinada del davanter, molt mal defensada per tothom. “Són errors impropis que no poden tornar a passar”, va advertir Xavi, conscient del problema.

LES FRASES

Ens hem de concentrar més, hem d’estar molt millor defensivament i molt més ben organitzats. Aquí hi ha el punt dèbil

LES DADES

L’any passat pràcticament amb la mateixa defensa vam fer-ho i, per tant, hem de millorar
Xavi Hernández
TÈCNIC DEL BARÇA
2,6
aturades per partit
fa Ter Stegen aquesta lliga. En la passada tenia una mitjana de 2,2 per partit.
5
jornades
han estat titulars Sergi Roberto (2) i Cancelo (3) al lateral dret, i en quatre s’ha encaixat gol.