Barça

‘Baby-boom’ blaugrana

Cinc dels deu jugadors més joves que han jugat aquesta temporada en la lliga són blaugrana

Xavi ha apostat des del primer dia per les joves promeses del planter, alguns d’aquests jugadors encara en edat juvenil, com Lamine Yamal, Pau Cubarsí, Héctor Fort i Marc Guiu

La Masia continua sent la millor fàbrica de talent en el món del futbol. És el tresor més preuat que té el Barça i l’enveja de tots els clubs. Quan les lesions abunden en el primer equip o la situació econòmica no acompanya, els joves jugadors del planter sempre són allà per quan se’ls necessita. Uns futbolistes que, amb Xavi a la banqueta, han agafat més protagonisme que mai. El tècnic egarenc pot presumir d’haver fet debutar un total de 16 jugadors formats a les categories inferiors, i aquesta temporada, de tenir a l’equip cinc dels deu futbolistes més joves que han disposat de minuts a primera divisió, com són Lamine Yamal, Pau Cubarsí, Héctor Fort, Marc Guiu i Vitor Roque, el fitxatge estrella d’aquest mercat d’hivern. La majoria d’ells s’han guanyat la confiança del tècnic i de tot el barcelonisme, amb un rendiment per sobre de les expectatives. Xavi ha apostat pel planter, i aquests han respost amb escreix. Han trencat rècords de precocitat i, alguns, més consagrats que d’altres, s’han convertit en una peça clau en l’engranatge de l’equip. La irrupció d’aquest talent jove és el llegat que deixarà Xavi a final de curs, quan abandoni la banqueta blaugrana.

Lamine Yamal no es cansa de demostrar que l’edat només és un número. Amb 15 anys, 9 mesos i 16 dies, es va convertir el curs passat en el culer més jove de tota la història a debutar en la lliga. Enguany, continua encapçalant la llista dels futbolistes més joves que han participat en la competició estatal, amb 16 anys i un mes quan el Barça va visitar el Getafe l’agost passat. L’extrem és la gran sensació de l’equip. Està cridat a marcar una època. S’ha saltat totes les etapes i ha demostrat una maduresa impressionant. Titular indiscutible, res ni ningú no l’atura. En aquesta campanya, només s’ha perdut un partit de lliga. Precisament, va ser l’últim contra el Getafe per decisió tècnica. En els 25 partits restants, ha marcat tres gols i i ha repartit tres assistències. Ara mateix, les ocasions del Barça passen per les seves botes. El jugador més jove i el més desequilibrant de l’equip.

A Lamine Yamal el segueix Pau Cubarsí, el central més prometedor de la Masia i l’últim de l’era de Xavi a debutar. Ho va fer en el duel dels vuitens de final de la copa contra l’Unionistas el 18 de gener passat. Tres dies més tard, s’estrenaria en la lliga en la victòria per 2 a 4 al camp del Betis amb 16 anys i 11 mesos. Des d’aleshores, Xavi ha comptat sempre amb ell. Només ha estat suplent en el duel de Champions contra el Nàpols. Acumula set partits a primera, sis dels quals com a titular, i dos en la copa. És el gran descobriment de la temporada. Ha meravellat a tothom per la seva bona sortida de pilota i contundència en les accions defensives.

Héctor Fort i Marc Guiu, companys de generació, completen el domini blaugrana en aquesta llista de precocitat. El lateral dret, juvenil de segon any en dinàmica del Barça Atlètic, va disputar els primers minuts amb el primer equip en la Champions contra l’Anvers i la copa contra el Barbastre i l’Athletic, abans d’estrenar-se en la lliga el 27 de gener contra el Vila-real amb 17 anys i 5 mesos. En aquest cas, el seu paper és testimonial. Ha jugat 96 minuts repartits en tres partits de lliga, en els quals ha donat una assistència. Per la seva banda, Marc Guiu va tenir un aterratge al primer equip immillorable. El davanter va entrar al terreny de joc en el minut 80 el 22 d’octubre contra l’Athletic i només va necessitar 34 segons per fer el gol de la victòria. Amb 17 anys i 291 dies, es va convertir en el jugador més jove a marcar un gol en el seu debut amb el Barça. Tot i això, des d’aleshores només ha jugat un minut en l’empat a 3 contra el Granada. Dos futbolistes de futur, però el lloc dels quals encara és al filial, on han de continuar la seva progressió abans de fer el salt definitiu. Vitor Roque, l’únic que no prové del planter blaugrana, també entra al top 10, malgrat que, de moment, tampoc està tenint un paper protagonista. Dos gols en set partits de lliga. Aquesta joventut és el futur més immediat.

1- Lamine Yamal
Club: Barça Edat: 16 anys i 1 mes
2- Pau Cubarsí
Club: Barça Edat: 16 anys i 11 mesos
3- Héctor Fort
Club: Barça Edat: 17 anys i 5 mesos
4- Marc Guiu
Club: Barça Edat: 17 anys i 9 mesos
5- Assane Diao
Club: Betis Edat: 18 anys
6- Pablo Busto
Club: Betis Edat: 18 anys i 3 mesos
7- Silvi Clua
Club: Girona Edat: 18 anys i 6 mesos
8- Yarek Gasiorowski
Club: València Edat: 18 anys i 8 mesos
9- Vitor Roque
Club: Barça Edat: 18 anys i 10 mesos
10- Iñigo Argibide
Club: Osasuna Edat: 18 anys i 10 mesos
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)