Barça

10è aniversari de la mort de Tito Vilanova

Deu anys enyorant Tito

Avui fa dos lustres de la colpidora defunció de Tito Vilanova, un culer de bressol, fill il·lustre de La Masia, garant del model Barça i l’entrenador de la mítica lliga dels 100 punts de la temporada 2012/13

Tito Vilanova va deixar un llegat futbolístic i humà extraordinari; la seva pèrdua va commocionar tot el món del futbol

El 25 d’abril no és un dia qualsevol en l’imaginari culer. Tito Vilanova i Johan Cruyff, units per una data des de fa deu anys. Avui el mite hauria complert 77 anys i just avui també fa dos lustres de la mort de Tito Vilanova. El 25 d’abril del 2014 va plorar Bellcaire d’Empordà, va plorar el barcelonisme i va quedar commocionat tot el món del futbol amb la tràgica notícia de la defunció de Vilanova a l’edat de 45 anys. Aquell dia el futbol va perdre un culer de bressol i un devot d’aquest esport, i el barcelonisme va guanyar un referent.

Tito va ser un guanyador, un apassionat de la pilota, un garant del model Barça, un barcelonista exemplar i, com va demostrar en la seva etapa vital final, un lluitador incansable. El càncer el va posar davant el mirall i ell el va combatre amb una enteresa admirable fins que la malaltia va dir prou. Havia estat lluitat des del novembre del 2011 contra un càncer a la glàndula paròtide. Dos anys i mig d’intensa lluita.

A Tito Vilanova se’l recorda com a fill de La Masia i deixeble i ferm defensor de l’ADN Barça. Amb ell, el Barça va guanyar la lliga número 22 de la seva història. Èxit rotund en el seu primer i únic any com a primer entrenador del primer equip del FC Barcelona. Va ser la famosa lliga dels 100 punts de la temporada 2012/13. En aquella lliga el Barça va signar la millor primera volta en la història del campionat, sumant 55 punts de 57 de possibles, i va acabar guanyant el títol amb 15 punts més que el Real Madrid (85). Aquell Barça va obtenir 32 victòries, quatre empats i dues derrotes en la lliga. En el còmput global de tota la temporada el balanç va acabar sent de 43 victòries, nou empats i vuit derrotes. Tito va ser l’aposta continuista i de la casa de Sandro Rosell com a substitut de Pep Guardiola. Vilanova va assumir el càrrec el 15 de juny del 2012, va debutar com a tècnic el 19 d’agost (5-1 contra la Real Sociedad) i el 19 de desembre d’aquell any el club va anunciar que el tècnic havia recaigut de la malaltia, un any i un mes després de ser operat per primera vegada del tumor. Jordi Roura, íntim de Tito, es va fer càrrec del vestidor, mentre ell va fer tractament mèdic a Nova York. A l’abril va tornar a la banqueta i va completar la seva obra guanyant una lliga històrica. El Tata Martino va agafar l’equip la temporada següent (2013/14).

Abans d’heretar la cadira de Pep, Tito Vilanova va fer tàndem amb Guardiola en el considerat millor Barça de la història. Aquell equip va guanyar 14 títols de 19 de possibles entre el 2008 i el 2012 (2 Champions, 3 lligues, 2 copes, 3 supercopes d’Espanya, 2 supercopes d’Europa i 2 mundials de clubs). Al costat de Pep també va aconseguir l’ascens de tercera a segona divisió B amb el filial blaugrana el 2007. Anteriorment havia entrenat el cadet B del Barça, on va coincidir amb Leo Messi, Gerard Piqué i Cesc Fàbregas, a qui acabaria dirigint anys més tard al primer equip. Com a jugador es va retirar del futbol en actiu el 2002 després de passar per les files del Barça B, el Figueres, el Celta –club amb el qual va debutar a primera divisió–, el Badajoz, el Mallorca, el Lleida, l’Elx i la Gramenet.

15
títols
va guanyar amb el primer equip del Barça (14 de 19 de possibles fent tàndem amb Guardiola, entre el 2008 i el 2012, i una lliga com a primer entrenador, la del curs 2012/13).
100
punts
va sumar el seu Barça post Pep. Va guanyar la lliga amb 15 punts més que el Madrid (85) i va fer la millor primera volta del campionat (55 punts de 57).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)