Sense temps per perdre
“Hi ha informacions que no s’ajusten a la realitat i volem ser transparents”, diu la vicepresidenta, Elena Fort
“Estem construint una Torre Agbar cada mes i mig”, remarca el director d’operacions, Joan Sentelles
El Barça va explicar ahir, en una roda de premsa organitzada a l’Auditori 1899, el procés de la reforma de l’Spotify Camp Nou des del seu inici, l’1 de juny del 2023, fins avui, així com quines seran els pròxims passos a seguir en el full de ruta establert. “Hem detectat informacions que no s’ajusten a la realitat, i per això volem fer aquest exercici de transparència absoluta”, va aclarir la vicepresidenta institucional, Elena Fort, que va estar acompanyada durant la conferència pel màxim responsable de l’àrea d’operacions i compres, Joan Sentelles, i pel director de l’oficina tècnica de l’Espai Barça, Lluís Moya.
Fort va insistir que el club està fent tots els esforços possibles perquè l’equip pugui jugar un partit al Camp Nou abans d’acabar el 2024, encara que sigui amb un aforament limitat que rondaria els 64.000 espectadors, malgrat que fonts de l’entitat blaugrana admeten que no saben amb exactitud quan això serà viable. En tot cas, la idea és fer-ho “cap a finals d’any”.
L’objectiu, segons va explicar Moya, és que la coberta de l’estadi quedi muntada l’estiu del 2025, fet que permetria, de cara a la temporada 2025/26, que la tercera graderia i les zones d’hospitalitat corporativa funcionin pràcticament amb total normalitat i hi puguin encabir el 90% de la seva capacitat. L’obra hauria d’estar acabada l’estiu del 2026, i es calcula que l’aforament total serà de més de 104.000 espectadors.
El director de l’àrea d’operacions i compres va remarcar la complexitat de l’obra. “Espero que la gent prengui consciència amb el que diré ara. Estem construint una Torre Agbar cada mes i mig”, va exemplificar Sentelles, a més d’assegurar que l’entitat blaugrana va decantar-se per Limak Constuctions pel fet de ser una constructora que garanteix la qualitat dels materials. El que va decantar la balança respecte de les altres dues constructores amb què el Barça va negociar és que l’empresa escollida va aportar el preu màxim garantit, a més d’acceptar el contracte d’obres que encaixava amb el finançament que el club oferia.
En total, han transcorregut 421 dies des de l’inici de les obres. En aquest període de temps s’han completat vuit inspeccions de treball, en les quals l’entitat no ha rebut cap sanció. A més, 180 subcontractes han passat per l’obra, amb una xifra aproximada de 5.700 contractes i un únic accident laboral. La distribució del pressupost, d’un total de 1.450 milions d’euros, és la següent: 1.071 milions són destinats íntegrament a l’estadi, el campus i altres despeses. El cost financer i d’emissió és de 179 milions d’euros, mentre que, en l’apartat de contingències i previsions, hi queden els 200 restants. En aquests 13 mesos s’hi han destinat 342 milions, un 32% de la inversió total.
D’altra banda, Fort va admetre que la tercera graderia, que representava un dels principals maldecaps de la instal·lació, motiu pel qual va ser enderrocada, estava “molt malmesa” i el seu ús comportava “un seriós perill” de seguretat per al públic assistent. “Una de les primeres decisions que va prendre la junta directiva va ser invertir un milió d’euros i escaig, quan encara no els teníem, en aquesta part de l’estadi”, va revelar la vicepresidenta.
Una altra de les complicacions amb què s’està trobant el Barça en el procés de reforma és la dificultat per trobar treballadors. Segons Sentelles, el club ja sabia que li faltaria personal. “Hi ha molta mà d’obra qualificada que no vol treballar amb una empresa turca”, va argumentar.
El director d’operacions va explicar que el Palau Blaugrana encara està en fase d’avantprojecte. “Volem incrementar l’aforament dels 10.000 als 15.000 espectadors. Ara bé, el compliment dels terminis serà flexible i dependrà, en gran part, de l’evolució del Camp Nou”, va matisar. Finalment, Moya també va exposar que s’està reforçant la segona graderia del Palau per “evitar vibracions en partits conflictius, amb desplaçament visitant massiu o d’alt risc.”