Barça

Barça Atlètic

La terra sempre tira

Llegenda a Mèxic, Rafa Márquez abandona la banqueta del filial culer i torna a casa per enrolar-se en el nou projecte de la selecció mexicana com a assistent de Javier Aguirre

La terra sempre tira, diuen. I per a Rafa Márquez (Zamora, Michoacán, 1973) ha estat així. El ja exentrenador del Barça Atlètic ha decidit canviar de rumb, tot i renovar fa un mes, i tornar a casa, a Mèxic. Ahir el club blaugrana va fer-ho oficial i el tècnic emprendrà un nou repte: serà l’assistent de Javier Aguirre en la selecció mexicana, que enceta projecte després de la destitució de Jaime Lozano, que va ser acomiadat a causa del pobre paper del combinat tricolor en la Copa Amèrica, en què no va superar la fase de grups. Márquez, doncs, torna allà on va néixer, on va créixer i on va convertir-se en una llegenda com a futbolista, havent estat capità de Mèxic en cinc copes del món.

Així deixa el tècnic el filial culer, després de dos cursos havent-hi estat al capdavant, per regressar als orígens, però també, és clar, a la recerca d’un altre desafiament com a preparador. Mai ha amagat que la seva ambició és transcendir, des que va fer el salt a les banquetes. “Vull continuar treballant i fer mèrits per acostar-me a alguna cosa més important. Avui n’estic aprenent, però segurament en algun moment apareixeran oportunitats més grans que ser al filial”, va dir l’octubre passat en una entrevista en aquest diari. “En el paper d’entrenador vaig fent passos endavant, a poc a poc, però sempre intentant dirigir-me cap a reptes més difícils, més importants, de més pressió i de més nivell”, va completar. I això busca enrolant-se amb la selecció mexicana, en què començarà al costat d’Aguirre, amb el compromís, d’acord amb el que expliquen a Mèxic, d’acabar agafant les regnes del combinat tricolor com a primer entrenador després del mundial del 2026.

La primera experiència

Les dues temporades al Barça Atlètic han estat la primera experiència de Márquez com a entrenador, en què ha acumulat 40 victòries, 21 empats i 21 derrotes en 82 partits dirigits a 1a divisió FEF. En els dos cursos, a més, ha aconseguit fer competir els equips que ha orientat, quedant a les portes de l’ascens sempre. En el primer (22/23), el filial va classificar-se per al play-off, però va ser eliminat pel Real Madrid Castella. I en el darrer (23/24), amb un conjunt joveníssim (poc més de 19 anys de mitjana), va tornar a classificar-se per a la promoció i va arribar fins a la final, en què va ser derrotat pel Còrdova. Dues espines afegides a la de no haver estat escollit com a entrenador del primer equip blaugrana, després que el seu nom hagués estat sobre la taula com a opció de relleu de Xavi Hernández.

Sense ell, el filial arrenca avui
El segon equip culer inicia la pretemporada amb les tradicionals proves mèdiques i el primer entrenament a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. De moment, Albert Sánchez, que era el segon de Rafa Márquez, dirigirà l’equip.
5
mundials
va jugar Márquez amb Mèxic, sent capità.
2
classificacions
per a ‘play-off’ ha assolit l’equip sota la seva direcció.
40
victòries
en 82 partits ha aconseguit el conjunt amb ell a la banqueta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)