Dues fotografies per a la història
El podi icònic de la Pilota d’Or femenina del 2024, amb Aitana conservant la corona, acompanyada davant les càmeres per Graham Hansen i Salma, evoca la nostàlgica i mítica escena de l’edició del 2010 amb Messi, Iniesta i Xavi, i converteix el Barça en l’únic club del món que ha fet el ple en el podi en les dues categories en tota la història del premi
El Barça continua fent història. El club blaugrana va tornar dilluns de París com el gran triomfador de la 68a edició de la gala de la Pilota d’Or. Vinícius i el Real Madrid hi van posar els estirabots i els vots els van assaborir Aitana, Graham Hansen, Salma i Lamine Yamal. Segona Pilota d’Or per a Aitana Bonmatí –la quarta de color blaugrana aconseguida de manera consecutiva entre ella i Alèxia–, primer premi Kopa per a Lamine Yamal amb només 17 anys i premi al millor club del món del 2024 per al Barça femení. Fins i tot va sonar l’himne del Barça al Théâtre du Châtelet quan Joan Laporta i les representants de l’equip femení van pujar a recollir el guardó que les acreditava com les millors del món. La UEFA va burxar la ferida fent sonar l’himne blaugrana com a resposta a la plantada del Real Madrid. Gran nit de Laporta a París.
La gala va deixar, a més, una altra fotografia històrica. El podi de les tres finalistes de la Pilota d’Or 2024, format per Aitana –la flamant guanyadora–, Caroline Graham Hansen i Salma Paralluelo –segona i tercera, respectivament–, va ser una de les grans imatges de la nit. Una fotografia amb aroma de déjà-vu, una expressió francesa i molt apropiada, perquè l’escena, molt inspiradora, evoca clarament la imatge vista en el passat amb Leo Messi, Andrés Iniesta i Xavi Hernández en la gala del 2010. En aquella edició, contra tot pronòstic, Messi va aixecar la seva segona Pilota d’Or de les vuit que té, després d’imposar-se als companys de vestidors amb el 22,65% de les votacions. El segon graó del podi va ser per a Iniesta, amb el 17,35% dels vots, i Xavi va ser tercer, amb el 16,48% dels vots. El de Fuentealbilla havia marcat el gol de la victòria en la final del mundial i Xavi l’havia acompanyat en aquella bonica aventura viscuda en la copa del món de Sud-àfrica, però la victòria va tornar a ser per a Messi, que havia signat un any esplendorós amb el Barça. El resultat final encara genera debat a hores d’ara, perquè molts consideren que el mundial hi hauria hagut de pesar més, però Iniesta i Xavi van encaixar la derrota amb elegància. Una frase de Xavi ho resumeix fantàsticament: “Leo és el millor. Tots tres podíem guanyar el premi, i aquí qui ha guanyat ha estat el Barça.” Certament va ser una pàgina daurada en els èxits de la Masia. Ara, catorze anys després, la història es repeteix. En aquesta ocasió, no hi va haver ple de la Masia en la categoria femenina, però sí ple del Barça. Aitana, Hansen i Salma són or pur.
Un lloc a l’àlbum
El 12 de gener del 2011, dos dies després d’aquella gala celebrada a Zúric, Xavi i Iniesta van acompanyar Messi en els prolegòmens del Barça-Betis (5-0) dels quarts de final de la copa. L’argentí va lluir el trofeu de la Pilota d’Or ben custodiat i acompanyat pels seus dos companys. Ara el públic del Johan Cruyff vol veure aquesta imatge amb Aitana, Hansen i Salma. En l’agenda, anotat en vermell el Barça-Eibar de dissabte, dia 2 (18.30 h). L’endemà, Aitana i Lamine Yamal oferiran els trofeus de la Pilota d’Or i el Kopa al públic de Montjuïc, en el derbi contra el RCD Espanyol (16.15 h).
Guardiola, incrèdul per la plantada del Real Madrid
L’absència del Madrid en la gala celebrada dilluns a París ha generat moltíssim soroll. N’ha parlat també Pep Guardiola, mestre de Rodri al City: “Si volen anar-hi, bé; si no volen, també. Si volen felicitar-lo, bé; si no volen, també. La gent és lliure d’anar-hi o no. Però si hi ha una votació, has d’acceptar el resultat. De vegades t’agrada; de vegades, no.”